News

Coronavirus în România, 14 mai 2020. Oficial! România a intrat în starea de alertă. Măsurile adoptate de CNSU. Bilanţ: 16.247 de infectări și 1.053 de morți. Live Update. Video

14.05.2020 | 23:50

De la startul epidemiei de coronavirus, în România s-au înregistrat 16.002 de cazuri de infectare. Autoritățile au mai anunțat că 1.036 de cetățeni români și-au pierdut viața în toată această perioadă. Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că nu se pune problema ca, până luni, să nu existe măsuri pentru combaterea epidemiei.

Declarații de presă, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Posted by Fanatik News on Thursday, May 14, 2020

Update 23:13 / Este oficial! România a intrat în starea de alertă. Marcel Vela, Nelu Tătaru şi Raed Arafat au anunţat măsurile luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

Marcel Vela, Ministrul de Interne: Vă prezint care vor fi măsurile de prevenire și control al infecțiilor. 

Articolul 1, începând cu 15 mai 2020 se declară starea de alertă pentru o perioadă de 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Articolul 2. Măsurile de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe timpul stării de alertă sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități care necesită protecție sanitară se aprobă prin ordin comun al MS.

ADVERTISEMENT

Articolul 4. Pentru alte măsuri, autoritățile administrației publice centrale emit acte normative și administrative, potrivit normelor de competență și de activitate pe care le gestionează.

Articolul 5. Șeful DSU dispune hotărârile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2”.

Raed Arafat, șeful DSU: Anexa urmează a fi publicată în seara asta în Monitorul Oficial, am să menționez următoarele:

ADVERTISEMENT

Începând cu 15 mai 2020, spațiile comerciale, transport în comun e obligatorie purtatul măștii, trebuie să acopere nasul și gura.

Firmele au obligația să organizeze munca de la domiciliu a oamenilor, dacă nu e posibil să ia măsuri pentru asigurarea triaj epidemilogic, respectarea regulilor privitor desfășurarea activității, decalarea program de lucru pentru entități cu număr mai mare de salariați. 

Începerea/terminarea programului de lucru trebuie să se termine la 1 ora distanță, în tranșe de minim 30% din personal.

Pentru cei care desfășoară lucru cu publicul, iau măsuri astfel: accesul trebuie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 metri pentu fiecare om și o distanță de 2 metri între oameni. Să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură depășește 37.3 grade Celisus, conform OMS.

Să asigure evitarea aglomerării în special în zonele caselor de marcat și a ghișeelor. Operatorii de transport persoane trebuie să respecte regulile specifice.

E suspendat temporar servirea mesei în restaurante, dar și terasele din exteriorul acestor locații. Rămân închise terasele. Sunt excepție acele spații de tip drive-in, room-service, care nu presupun ca clientul să rămână acolo.

Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Spania, SUA, Turcia, și din aceste țări către România pentru o perioadă de 14 zile. Exceptate zborurile efectuate cu aeronave de stat, de transport marfă, umanitare care asigură servicii umanitare de urgență. 

Se suspendă traficul rutier internațional pentru toate cursele până în 1 iunie 2020. Există excepții care vor fi văzute în anexa publicată.

Se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară, asigurarea asistenței medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgență. 

Se instituie măsura carantinării persoanelor care se întorc din străinătate, cei care doresc pot opta pentru carantinare în spații special organizate. Cei care vin din străinătate de oriunde vin, se aplică izolare la domiciliu. Se poate carantină pentru cei care nu doresc să stea cu familia sau cei ce încalcă izolarea la domiciliu. Vor suporta costurile carantinării instituționalizate pentru 14 zile.

Localitățile care au fost carantinate și nu s-a ridicat carantina, rămân carantinate. La frontiera româno-ungară, Salonta – feroviar și rutier, Săcuieni județul Bihor, Valea lui Mihai, județul Bihor, Carei Satu-Mare, la frontiera cu bulgarii, Lipnița, Dobromir, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Mărgulere, Bechet – Dolj. Sighetul Marmației, Isacia – Tulcea, Rădăuți, Oancea – Porțile de fier 2, Drobeta, Orșova, Moldova Nouă, Vălcan, Foieni, Jimbolia. 

Începând cu 15 mai e permisă circulația persoanelor în afara locuinței fără a fi grupuri mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Se redeschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. Există interdicție să iasă din oraș, cu excepția deplasare în interes personal, deplasare în scop umanitar, pentru activități agricole, pentru îngrijirarea sau administrarea sau eliberarea de documente, pentru tratament medical, pentru îngrijire de rude, asistență persoane vârstnice, deces membru familie”.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: „Număr crescut de vindecări, 9000, rămânem cu precauții, cu acele reguli, apar măsuri de relaxare, dar se reiau și anumite activități. Aceste reguli le vom găsi în ordin comun. Reluarea cantonamentelor le veți găsi în ordin comun MS cu ministerul tineretului și sportului, reluarea din 2 iunie a pregătirii elevilor de clasa a 8-a, 12-a, îl veți găsi ca reguli în ordin comun MS cu cel al educației, redeschiderea muzeelor cu ministrul culturii, începând cu 15 mai se reiau și slujbele religioase în exteriorul bisericii. E prim pas pentru a face evaluare ulterioară în decurs de 14 zile a acestei măsuri. Aceste reguli, care au fost evaluate și enunțate vor fi într-un ordin comun al MS cu secretariatul pentru culte. 

Se redeschid hotelurile și în acest context vom avea ordin comun cu ministrul economiei. Deschiderea saloanelor de îngrijire corporală și regulile aferente acestei deschideri, va fi ordin comun cu ministrul muncii. Reluarea transportului în comun, ordin cu ministrul transporturilor. Menționez că se reiau activitățile desfășurate în cabinetele de stomatologie.

Pacienții care au și patologie Covid-19 se vor putea desfășura în cabinete special desemnate. Cu 15 mai se reiau și activitățile medicale pentru patologia non-Covid, care se va desfășura în unitățile sanitare non Covid. Rămânem cu spitale de fază 1 și 2 și suport Covid pregătite. 

Vom evalua la 14 zile, când vom avea o creștere a numărului de cazuri vom corecta sau vom relaxa”.

Prim-ministrul Ludovic Orban a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Posted by Fanatik News on Thursday, May 14, 2020

UPDATE, ora 20:45 / Prim-ministrul Ludovic Orban a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Ședința a început în urmă cu puține minute.

Ludovic Orban: „Vor fi redeschise spațiile comerciale și cele sub 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, în cabinetele stomatologice. Activitatea normală a spitalelor, se va elimina orice fel de restricție în materie de internări.  Se vor relua anumite activități sportive”.

UPDATE, ora 19:55 / Până la această oră au fost raportate 1.053 de cazuri de deces în urma infecției cu noul coronavirus.  Numărul deceselor a crescut cu 7 persoane în ultimele minute.

Deces 1047

Bărbat, 57 ani, municipiul București.

Dată confirmare: 15.04.2020.
Dată deces: 13.05.2020.
Comorbidități: HTA, cardiopatie ischemică, tahicardie paroxistică supraventriculară, DZ tip 2, obezitate.

Deces 1048

Bărbat, 90 ani, județ Galați.

Dată confirmare: 08.05.2020.
Dată deces: 14.05.2020.
Comorbidități: insuficiență cardiacă cronică, boala aortică degenerativă,
fibrilație atrială cronică, demență mixtă

Deces 1049

Bărbat, 84 ani, județ Suceava.

Dată confirmare: 02.05.2020.
Dată deces: 14.05.2020.
Comorbidități: BPOC; HTA, demență mixtă cu tulburări de comportament

Deces 1050

Femeie, 78 ani, județ Bacău.

Dată confirmare: 05.05.2020.
Dată deces: 14.05.2020.
Comorbidități: insuficiență cardiacă congestivă, fibrilație atrială.

Deces 1051

Femeie, 66 ani, județ Bacău.

Dată confirmare: 07.05.2020.
Dată deces: 14.05.2020.
Comorbidități: tumoră renală.

Deces 1052

Femeie, 49 ani, județ Bacău.

Dată confirmare: 26.04.2020.
Dată deces: 14.05.2020.

Deces 1053

Bărbat, 49 ani, județ Mureș.

Dată confirmare: 13.05.2020.
Dată deces: 14.05.2020.
Comorbidități: boala cardiovasculară, HTA, DZ tip 2, BPOC;

UPDATE, ora 18.30 / Președintele susține declarații de presă:

”-Suntem la finalul a două luni dificile în care majoritatea covârșitoare ați respectat restricțiile, v-ați schimbat cu totul întreaga viață. Printr-un efort național, am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei.

Declaratii de presa Klaus Iohannis

Posted by Fanatik News on Thursday, May 14, 2020

-Pe 16 martie România a intrat printre primele țări intrate în stare de urgență, o idee bună. Fiecare viață pierdută a fost o înfrângere pentru noi într-o bătălie pe care o vom duce pe multă vreme înainte.

-Numărul de cazuri vindecate, 9.053, este mai mare decât cel al cazurilor active de 6.148. Pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate la terapie intensivă. De la 604 teste pe zi am ajuns la peste 10.000 teste în fiecare zi. Mulțumesc medicilor și personalului medical pentru eforturile extraordinare depuse.

-România a fost puțin pregătită pentru o criză. A fost nevoie să găsim rapid soluții și am reușit să achiziționăm repede tot ce era nevoie. Situația ne-a pus în față oglinda nemiloasă pentru ce a însemnat eșecul în fundamentarea unui stat eficient. Este nevoie să începem resetarea statului român. Fără sisteme puternice, statul se îndoaie.

-Ne-am confruntat și cu o legislație insuficientă, cu acte normative de 20 de ani adoptate în grabă. În Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și modestele instrumente pe care le aveam la dispoziție. Această situație nu mai poate continua, legislația trebuie  croită în mod coerent pentru ca Guvernul să poată lua măsuri imediate.

-S-au văzut foarte bine deficiențele statului dar ne-a arătat că dacă Executivul, președintele și Guvernul, lucrează ca o echipă, avem succes.

-De  mâine, intrăm într-o nouă etapă pentru că epidemia nu s-a terminat. Avem semnale pozitive dar trebuie  să conștientizăm că pericolul este departe de a fi trecut.

-Avem un cadru legal în vigoare și inclusiv în următoarele trei zile vom păstra toate regulile necesare pentru ca viața și sănătatea cetățenilor să nu fie puse în  pericol. Respectarea normelor de igienă, purtatul măștii, distanțarea socială sunt esențiale pentru a controla epidemia. Altfel, lucrurile pot ușor degenera. Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, atunci nu voi ezita să declar din  nou starea de urgență. Să nu compromitem ce am realizat cu mari sacrificii.

-Purtând mască, ne protejăm pe noi înșine, îi protejăm pe cei de lângă noi. Să înțelegem că facem acest lucru nu  de teama amenzilor, ci pentru că sunt spre binele nostru.

UPDATE, ora 17:00 / Declarațiile de la Guvern:

Briefing de presă susținut de viceprim-ministrul, Raluca Turcan, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu şi, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern

Posted by Fanatik News on Thursday, May 14, 2020

A luat cuvântul Raluca Turcan:“Guvernul a luat decizia unei ordonanțe de urgență pentru o limitată de timp, în unele domenii se vor menține restricții.

Măsurile vor fi prezentate succint. Pentru protecție socială s-a decis prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie 2020.  Vorbim despre profesii liberale, PFA și alte categorii de profesioniști. Intenția e așadar să acordăm această formă de sprijin începând cu 1 iunie să venim cu măsuri active. 

Va fi prelungită perioada de zile plătite pentru părinți până în iunie 2020. Companiile cu un număr mai mare de 50 angajați vor avea obligația să stabilească un număr de reguli ca între salariați să existe un interval de 1 oră, pe o perioadă de 3 ore. 

În sănătate se vor acorda sume crescute pentru concediile medicale pentru persoanele din carantină și bolnave cu covid.

Până la 31 mai 2020 am prelungit acordarea unor drepturi de asistență socială, condiții pentru îngrijirarea copilului sau acomodarea în cazul încredințării spre adopție.

În educație am făcut pas extrem de important pe o problemă despre care au vorbit Guverne la rând. Despre transportul gratuit pentru elevi. Astăzi, prin ordonanța de urgență am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit sub sancțiunea retragerii licenței de traseu în cazul transportului inter județean. 

În felul aceasta sute de mii de copii care până acum erau văduviți de dreptul educației gratuite de calitate, dar și de siguranță.

Alte prevederi sunt legate de probele orale de evaluarea a competențelor lingvistice și digitale.

În domeniul fiscal Guvernul a decis ca asociațiile și fundațiile care achiziționează echipamente medicale și materiale sanitare să fie scutite de TVA, în condițiile în care bunurile sunt utilizate în combaterea Covid-19. Măsura e valabilă până în septembrie 2020.

În domeniul cultural am introdus o serie de reglementări. Am recomandat returnarea de vouchere celor care au cumpărat bilete la spectacole pentrua fi folosite pe parcursul următorului an de zile. Altfel se vor returna banii. ONG-urile implicate în lupta COVID-19 vor fi scutiți de TVA.

În domeniul economic am realizat prelungirea termenului de comunicare a certificatului de urgență până în 31 mai. Până în 15 iunie 2020, instituțiile de credit vor evalua cererile de suspendare a ratelor, pe perioada stării de alertă se interzic deconectările utilizatorilor de la gaz, electricitate, apă, canal, salubritate”.

Virgil Popescu, Ministrul Economiei: „15 iunie e termenul final pentru eliberarea certificatelor pentru situații de urgență. Prețul va putea fi reglementat ca să poată să scadă la curent, sunt optimist că va fi reglementat și ar putea să scadă 1-2%. 

Una din barierele care erau în calea începerii investițiilor în energie electrică era acea obligativitate de a vinde prin piața centralizată a energiei electrice. Niciun mare investitor nu putea să investească miliarde de euro în România. Am adoptat astăzi noi articole la legea energiei electrice și a gazelor naturale care permite derogare pentru investițiile noi, de a nu fi obligate să tranzacționeze energia electrică pe bursa.

Din 1 iulie va scădea prețul la energie electrică și vor fi stimulate investițiile”.

Marcel Vela, Ministrul de Interne: În 15 mai încetează efectele decretului prezidențial 240/2020 de prelungire a stării de urgență. În acest context, obiectivul pentru care acesta a fost instituit, de refacere a stării de normalitate provizorie trebuie urmărit pentru că există riscul de răspândire.

Sunt câteva modificări și completări cum ar fi definirea stării de alertă. Aceasta reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebite determinate de mai multe tipuri de risc, constând în anumite măsuri cu caracter temporar. 

Comitetul național va funcționa sub conducerea primului ministru și va avea în subordine ministru de interne, ministrul lucrărilor publice și secretarul de stat șef DSU. Am mai inclus membri cum ar fi inspectorul general al ISU sau directorul general al Direcției Generale de Management Operațional din cadrul MAI.

Noua denumire, comitetul național pentru situații de urgență. Ordonanța de Urgență 114 din 2018, privind investițiile, face un act de dreptate, dacă la acea vreme predecesorii ar fi aplicat legea cum era, azi nu era nevoie de acest act normativ.

Asigurăm punerea în aplicare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție și se vor recalcula drepturile salariale pentru polițiștii care au salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată, dacă își desfășoară activitatea în condiții similare.

Legea 51/2019 va eșalona plata drepturilor recalculate și datorate pentru ultimii trei ani. Tehnic, ordonanța de urgență vizează următoarele date, în medie un polițist poate beneficia de o creștere lunară de 400 lei brut, în funcție de situația particulară a fiecăruia. 

68.000 de polițiști pentru care acest act face dreptate. 18.000 cadre pentru cuantumul pentru spor absolvire spor superior.

Voi emite norme metodologice pentru aplicarea acestui act normativ”.

UPDATE, ora 12:56. Grupul de Comunicare Strategică anunță că alte 245 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate în România în ultimele 24 de ore.

Astfel, până pe 14 mai, pe teritoriul României au fost confirmate 16.247 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.053 au fost declarate vindecate și externate.

La terapie intensivă, în acest moment, sunt internați 225 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.066 de persoane. Alte 18.118 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 286.217 teste.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 112 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.000 de lei.

În străinătate, 2.880 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 1.698 în Italia, 561 în Spania, 29 în Franța, 449 în Germania, 83 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia.

De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 102 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 33 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

UPDATE, ora 12:12. Autoritățile au anunțat un val de alte 10 decese ale persoanelor infectate cu COVID-19 în România. Totalul ajunge astfel la 1046. Printre ultimele victime se află și un bărbat de 39 de ani din Sălaj despre care se anunță că nu a avut alte boli asociate.

Deces 1037

Femeie, 72 ani, județ Neamț.

Dată confirmare: 22.04.2020.
Dată deces: 13.05.2020.
Comorbidități: Insuficiență respiratorie acută, HTA, hepatită cronică, cardiopatie ischemică, obezitate.

Deces 1038

Femeie, 56 ani, municipiul București.

Dată confirmare:12.05.2020.
Dată deces: 13.05.2020.
Comorbidități: cardiopatie ischemica cronică, HTA, bronșită cronica, insuficiență renală cronică, etilism cronic.

Deces 1039

Bărbat, 80 ani, județ Bacău.

Data confirmare:29.04.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbidități: DZ tip I, insuficienta hepato-renala, dementa mixta.

Deces 1040

Bărbat, 87 ani, județ Vaslui.

Data confirmare:05.05.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbiditati: tulburare afectiva organica de aspect bipolar, dementa senile, insuficiența venoasa cronica, reumatism cronic degenerativ.
Link: focar cămin persoane vârstnica Tutova.

Deces 1041

Bărbat, 84 ani, județ Vaslui.

Data confirmare:05.05.2020.
Data deces: 14.05.2020.
Comorbidități: HTA stadiul II, DZ stadiul II, dementa mixta, tulburare deliranta-organica, meningioma la nivelul coasei creierului.
Link: focar cămin persoane vârstnică Tutova.

Deces 1042

Bărbat, 39 ani, județ Sălaj.

Data confirmare:04.05.2020.
Data deces: 14.05.2020.
Comorbidități: fără.
Link: contact caz confirmat.

Deces 1043

Femeie, 77 ani, județ Gorj.

Data confirmare:06.05.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbidități: DZ tip II, HTA, insuficienta cardiaca, fibrilație atrială.

Deces 1044

Bărbat, 63 ani, județ Gorj.

Data confirmare:13.05.2020.
Data deces: 11.05.2020.
Comorbidități: DZ tip I, HTA, infarct miocardic, boala renala cronica.

Deces 1045

Bărbat, 70 ani, județ Suceava.

Data confirmare:04.04.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbidități: tumori maligne, bronho-pneumonie, casexie.

Deces 1046

Bărbat, 59 ani, județ Brașov.

Data confirmare:09.04.2020, cu probe pozitive în 09.05.2020 și 13.05.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbidități: tumora maligna colon cu metastaze în ficat, anus iliac stâng, anemie posthemoragica, infecție clostridium difficile.

Coronavirus în România, 14 mai 2020. Aproape 8 mii de vindecări

După cele 190 de cazuri de marți, ziua de miercuri a venit cu o creștere ușoară a infectărilor. Au fost raportate încă 224 de îmbolnăviri, iar totalul a trecut de 16.000.

Continuă să vină vești bune din zona celor care au învins COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.961 au fost declarate vindecate și externate. Față de ziua anteriori a scăzut și numărul persoanelor internate la terapie intensivă. La ATI, în acest moment, sunt internați 228 de pacienți bolnavi de coronavirus.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.313 de persoane. Alte 18.980 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 277.804 de teste.

INSP: 89,3% dintre cei decedați de coronavirus aveau comorbidități

Până în prezent, 1036 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din țară au decedat.

89,3% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus care au murit aveau cel puţin o comorbiditate, potrivit unui raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

INSP mai anunță că, în săptămâna 4 – 10 mai, 37,5% din totalul cazurilor de infectare cu noul coronavirus s-au înregistrat în judeţele Neamţ, Suceava, Bacău şi Galaţi şi în Bucureşti.

Totodată, 38% din totalul deceselor au fost înregistrate în judeţele Galaţi, Sibiu, Suceava şi Mureş şi în Bucureş. Potrivit documentului, 76,6% din decese au fost la persoane peste 60 ani şi 60,8% din decese au fost la bărbaţi.

Record minim de amenzi

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 107 de persoane care nu au respectat măsura privind restricționarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.700 de lei.

Peste hotare, 2.855 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 1.698 în Italia, 561 în Spania, 29 în Franța, 424 în Germania, 83 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia.

De la începutul epidemiei de și până la acest moment, 102 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 33 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

ADVERTISEMENT