News

Coronavirus în România, 16 septembrie 2020. Record de cazuri noi. Președintele Iohannis: ”Nu ne permitem o dublă epidemie, de COVID-19 și de gripă”. Live Update

16.09.2020 | 17:53
Coronavirus in Romania 16 septembrie 2020 Record de cazuri noi Presedintele Iohannis Nu ne permitem o dubla epidemie de COVID19 si de gripa Live Update
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a avertizat populația să respecte măsurile de prevenție a infectării cu coronavirus, în condițiile în care apropierea sezonului rece ar putea să ducă și la o epidemie de gripă, situație în care sistemul sanitar ar fi suprasolicitat.

Pe de altă parte, șeful statului a chemat populația la vot pe 27 septembrie, dând asigurări că autoritățile au luat măsurile necesare pentru a preveni infectările în secțiile de vot.

ADVERTISEMENT

UPDATE 17.58 Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă de la ora 18. Este de așteptat ca șeful statului să se refere la noul record de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus:

-„Am înregistrat din păcate un nou record de număr de infectări și un număr semnificativ de decese. Pandemia este departe de a se fi încheiat. Apropierea sezonului rece crează un context sensibil, toate acestea generează îngrijorare și necesită atenție sporită. Nu ne putem permite o dublă epidemie, de gripă și de COVID-19.

ADVERTISEMENT

-Aceleași măsuri care ne feresc de COVID-19 ne feresc și de gripă și viroze.

-Au reînceput școlile, dar nu peste tot unitățile de învățământ au avut resursele pentru ca orele să se desfășoare în bune condiții. Fac apel la directori să se adreseze autorităților locale și inspectoratele școlare să primească toate resursele, inclusiv de personal. Am promulgat legea care deblochează angajări în învățământ.

Pe 27 septembrie mergem la urne și votul nostru decide cum se vor schimba localitățile în care trăim. Dragi români, puneți ștampila pe candidații care pot aduce o schimbare în bine, rezultatul alegerilor va face diferența în viața de zi cu zi. Nu-i lăsați pe alții să decidă în locul vostru. Le transmit un mesaj tuturor candidaților: chiar dacă este o campanie diferită, folosiți mijloacele de comunicare pentru a vă prezenta proiectele, nu prin atacuri sterile. Practica unor teme inventate, parazitare, trebuie să rămână de domeniul trecutului. Lupta politică este, în primul rând, o luptă de proiecte pentru comunități.

ADVERTISEMENT

– M-a întristat și chiar m-a surprins că azi, în comisiile de buget, PSD a votat cu amendamente proiectul rectificării și dacă s-ar adopta ce au votat ar costa 6% din PIB. Acești bani nu există. PSD nu dorește să facă o politică constructivă, astfel de apucături electoraliste am mai văzut la PSD-ul lui Dragnea din 2016, se reiau promisiunile fără acoperire în realitate, cu speranța că vor mai prinde niște voturi.

(despre recordul negativ de infectări și amânarea alegerilor) Nu este cazul să discutăm de amânarea alegerilor, lucrurile vor fi bine organizate, acum știm mai bine cum să abordăm epidemia. Rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte. Portul măștii și distanțarea rămân singurele piedici pentru răspândirea virusului. Unde se va vota va fi tot ce trebuie: măști, dezinfectanți, circuite separate.

ADVERTISEMENT

(noi restricții?) Măsurile de relaxare s-au luat când experții epidemiologi au spus că se poate lua. Cred că România a acționat cu suficientă precauție, dar această precauție este necesară și de la fiecare român în fiecare parte. Noi putem să ne ducem viața aproape de normal, cu minime sacrificii. Noi restricții, în momentul acesta, nu sunt prevăzute.

-(relația UE cu Turcia, eventuale sancțiuni?) Aceste chestiuni vor fi dezbătute la summitul Consiliului European. Este evident că trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă din partea Comisiei Europene dar cred că trebuie  să ținem cont nu doar de ce se întâmplă în estul Mediteranei. Sancțiunile nu sunt un scop în sine, ele sunt gândite pentru a facilita în final o înțelegere.

-(începutul anului școlar, un succes sau un eșec?) Eu consider că a fost un real succes dacă ținem cont de ansamblul situațiilor care s-au rezolvat, cu toate că suntem  în plină pandemie.

-(schimbarea modului de vot în Consiliul European) Chestiunea felului în care se votează a fost discutată de mai multe ori, dacă se dorește altceva, vor trebui schimbate tratatele. Ca declarație politică, se poate repeta. Nu întâmplător, pentru unele probleme sunt prevăzute mai multe tipuri de vot. Există state membre care-și doresc de principiu schimbarea unor tipuri de vot, dar după părerea mea așa ceva nu este iminent.

-(votul pentru românii din străinătate) Când am promovat votul prin corespondență, ne-am gândit că ar fi bine să aibă românii posibilitatea să voteze. Fac un apel să se înscrie pentru votul prin corespondență deoarece nu avem garanția ca oamenii să meargă la secții de votare în unele țări unde nu se vor putea organiza secții de votare.

(numărul de procurori europeni trimiși de România la Parchetul European) Am auzit de acest schimb de corespondență, mă lămuresc în câteva zile. Am studiat ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziția 2-3-5 procurori. Germania pune la dispoziție 15, așa că cei 10 din partea României nu e tocmai rău.

Din când în când, apar persoane noi în politică și unii chiar au succes. Pe de altă parte, dreptul de a candida este un drept al fiecărui cetățean. Mi se pare important să ne îndepărtăm de campania cu atacuri la persoană și teme inventate și să ne apropiem de cetățean. Am trecut și eu prin câteva campanii și un  anume partid folosește cu predilecție procedeul de a inventa subiecte pentru a îndepărta atenția de la anumite carențe în administrație.

(decizia CCR privind moțiunea de cenzură?) O astfel de decizie nu este de natură să aducă o stabilitate în comportamentul politicienilor noștri. Dacă se depune acum o moțiune sau vine din altă moțiune, este de o inutilitate clasică. Dacă PSD vrea, are instrumentele să promoveze acest demers.

-(sunteți mulțumit de activitatea parchetelor?) Evident că în situația în care avem conducători care și-au preluat mandatul de câteva luni, este prematur să fim mulțumiți sau nemulțumiți, dar avem așteptări mari, ca lupta anticorupție să prindă viteză.

Este posibil ca legitimitatea celor aleși să fie mică din cauza prezenței reduse, cum s-a întâmplat în 2016. Sper să ne fie tuturor învățătură de minte și să mergem la vot.

UPDATE 12:53. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 1.713 cazuri noi de infecție cu coronavirus în ultimele 24 de ore, un nou record. Pe 27 august fusese înregistrat recordul anterior, de 1.504 îmbolnăviri.

Până 16 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 107.011 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus

Din datele GCS, 4.285 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 15.09.2020 (10:00) – 16.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 49 de decese (33 bărbați și 16 femei).

Peste 1.700 de cazuri noi de coronavirus în ultima zi, un nou record

Dintre aceste victime, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate cele 49 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.854. Dintre acestea, 471 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.136.544 de teste. Dintre acestea 25.991 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.449 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 529 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 septembrie.

Pe teritoriul României, 11.164 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.782 de persoane se află în izolare instituționalizată.

Un număr de 37.206 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.


Știrea inițială/ România a revenit la cifra de peste 1.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus raportată la 24 de ore. Într-o zi cu un număr relativ ridicat de teste, în țara noastră au fost depistați 1.111 de bolnavi infectați cu SARS-CoV-2.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.111 cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Astfel, până pe 15 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 105.298 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Cu acest total de cazuri, țara noastră urcă pe locul 31 la nivel mondial și pe 8 la nivel european în ceea ce privește pandemia.

România, peste 1.100 de cazuri și noi de coronavirus și 51 de morți

Din datele prezentate de Grupul de Comunicare Strategică mai aflăm că 4.236 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat. De luni până marți au fost înregistrate 51 de decese (28 bărbați și 23 femei).

Este vorba despre pacienți internați în spitalele din Alba, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Municipiul București.

La terapie intensivă (ATI) a crescut numărul persoanelor internate cu încă 4. Aici se aflau, marți, 460 de pacienți. Numărul celor internați în spitalele COVID a scăzut față de ieri, fiind în momentul de față 6.881. Luni erau internați 7.134 de pacienți.

București, o nouă zi cu peste 200 de cazuri noi

Conform GSC, Dolj este singurul județ în care nu a fost raportat niciun caz nou de Covid-19 în utlima zi. Cele mai multe persoane infectate în ultimele 24 de ore sunt în București: 214, Suceava și Ilfov 53 de cazuri, Cluj cu 49 de cazuri, Iași cu 46 de cazuri, Prahova/Bacău cu 46 de cazuri.

Momentan, în România mai avem doar 8 județe care au sub 1.000 de cazuri de SARS-CoV-2 de la startul pandemiei: Călărași (669), Covasna (955), Giurgiu (902), Harghita (820), Satu-Mare (438), Sălaj (499), Teleorman (820) și Tulcea (663).

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.110.024 de teste. Dintre acestea 21.049 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.767 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.327 la cerere.

Pe teritoriul României, 10.879 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.748 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 37.014 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 5 persoane.

ADVERTISEMENT