News

Coronavirus în România, 19 octombrie 2020. Rată uriașă de pozitivare a cazurilor: peste 30%. Iohannis: Este evidentă nevoia de noi măsuri restrictive. Video

19.10.2020 | 17:53
Coronavirus in Romania 19 octombrie 2020 Rata uriasa de pozitivare a cazurilor peste 30 Iohannis Este evidenta nevoia de noi masuri restrictive Video
ADVERTISEMENT

UPDATE ora 17:58: Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă încare și-a exprimat nemulțumirea față modul în care prefectul Capitalei a gestionat problema comunicării măsurilor preconizate de autoritățile locale ca urmare a depășirii ratei de 3 infectări la mia de locuitori.

Șeful statului a cerut autorităților, locale sau centrale, să explice public care sunt măsurile preconizate cu câteva zile în avans pentru ca populația să aibă timp să se pregătească.

ADVERTISEMENT

Iată principalele declarații ale președintelui:

-„Și noi ne confruntăm cu o creștere accentuată a cazurilor de infectare. Capitala a depășit indicele alarmant de 3 la mia de locuitori.

Atitudinea prefectului Capitalei este inacceptabilă și nu poate rămâne fără urmări.

-Comunicare clară și unitară a deciziilor, informarea din timp și predictibilitate.

Întrebările jurnaliștilor:

-(considerați ca în București să se impună rămânerea oamenilor în casă?) Din păcate, situația în care s-a ajuns impune măsuri suplimentare la București. Elevii nu vor mai merge la școală, restarantele vor fi închise în interior, purtatul măștii va deveni obligatoriu. Sunt măsuri luate pentru a reduce numărul de infectări. Evident că dacă nu se oprește pandemia, experții vor veni cu recomandări suplimentare. Acum aceste măsuri sunt cele necesare.

ADVERTISEMENT

-(bugetul UE blocat la Parlamentul European. Când credeți că ar urma să primim primii bani europeni?) Chestiunile au fost discutate și negocierile între Consiliu și Parlamentul European merg un pic mai greu. Ar fi păcat să pierdem vremea din acest motiv. Cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în 2021 vom intra pe noul buget european.

-(prefectul Capitalei va fi demis sau demisionează?) Lucrurile nu pot continua așa. Oamenii au dreptul să fie informați, să fie preveniți, să fie luați în serios. Nu cred că familiile cu copii la școală au fost încântate ca duminică să afle că marți nu mai sunt cursuri decât online.

ADVERTISEMENT

-Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, inclusiv școlile. S-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Am învățat toți din mers. Nu este totul haotic, există excepții  care trebuie corectate.

-(posibil sprijin european pentru ATI?) Medicii români au făcut față foarte bine. Avem chiar acum o promoție de medici tineri și sunt convins că se vor implica și în secțiile de terapie intensivă. Cred că putem gestiona situația în continuare.

ADVERTISEMENT

-(de ce măștile nu au fost obligatorii mai demult?) Asta a fost decizia și recomandarea specialiștilor în domeniu.

-(cine se face vinovat pentru lipsa tabletelor?) Guvernul lucrează la aceste chestiuni și în fiecare zi mai apare câte un progres. Pandemia ne-a luat total pe nepregătite. Când a apărut pandemia la noi, rezervele României au fost zero. Așa le-a lăsat guvernul PSD. De atunci noi gestionăm în paralel și pandemia și toate domeniile. În învățământ s-a început devreme cu procedurile de achiziții, lucrurile se vor ameliora.

-Este cazul să căutăm soluții. nu vinovați. Noi vorbim de o catastrofă. Problema este imensă și conține mult mai multe fațete decât chestiunea că într-o școală sau alta poate nu toți elevii au primit materialele necesare pentru școala online. Problemele se rezolvă pe parcurs.

Petrecerile, în special nunțile, botezurile unde nu s-a purtat masca, nu s-a respectat distanțarea au contribuit semnificativ la răspândirea bolii.

-(există posibilitatea să pierdem bani europeni din cauza majorării pensiilor?) Riscul există. Toată lumea se așteaptă la măsuri precaute. Consumul a scăzut, veniturile au scăzut. Unele cheltuieli trebuie făcute: cele pentru sistemul sanitar, pentru tablete pentru elevi, dar unele cheltuieli pot fi amânate. Dacă nu va fi așa vom intra într-o procedură specială care implică un rating în scădere, iar Comisia Europeană citește cu mare atenție tratatele să vadă în ce zonă putem fi încadrați și trași la răspundere.

A fost foarte ușor de prevăzut că București va intra în scenariul 3. A fost evident că numărul de infectări va crește și nu va scădea și autoritățile locale au obligația să iasă în conferință de presă și să explice și să spună oamenilor că există posibilitatea ca elevii să rămână acasă. Nimic sofisticat, doar lucruri de bun simț pentru că oamenii trebuie să se pregătească pentru măsurile care le afectează viața.

-(Viorel Ilie pe loc eligibil pe listele PNL  în pofida anchetei cerute de DNA?) V-am promis că s-a cam terminat cu racolarea și s-a cam terminat. Este un fapt. Am avertizat și lucrurile s-au oprit când a fost nevoie. Mai departe puteți afla de la PNL cum s-au făcut listele.

-(război hibrid în cazul instigatorilor de la pelerinajul de la Iași care nu au vrut să poarte mască?) Nu cred că face parte dintr-un război hibrid dacă credincioșii au vrut să participe la un eveniment religios, dar toți trebuie să respecte regulile.

(zero infecții nosocomiale în cazul pacienților de la ATI?) Voi cere o informare la Ministerul Sănătății să vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel puțin ciudat, voi cere o explicație pentru asta.

UPDATE ora 13:20. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, în cursul zilei de luni alte, 2.466 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar numărul total de infecții a ajuns la 182.854 de la startul pandemiei. Alți 130.894 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până pe 19 octombrie, 5.931 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 18.10.2020 (10:00) – 19.10.2020 (10:00) au fost raportate 59 de decese (26 bărbați și 33 femei).

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 22 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Cifre alarmante în evoluția coronavirus din România

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.296. Dintre acestea, 757 sunt internate la ATI, încă un record.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.860.226 de teste. Dintre acestea, 8.040 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.681 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.359 la cerere. Numărul de teste din ziua precedentă indică o rată de pozitivare de peste 30%.

Pe teritoriul României, 20.968 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.678 de persoane se află în izolare instituționalizată.

De asemenea, 47.407 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 48 de persoane.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor este următorul:

Incidență cazuri Covid-19. Sursa foto: stirioficiale.ro

Evoluția coronavirus în România

Știrea inițială/ Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, în urmă cu o zi, noi date alarmante în ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus în România. În ciuda faptului că am traversat o zi de weekend, au fost depistați din nou aproape 4.000 de cazuri noi cu Covid-19 în țara noastră.

Mai exact, autoritățile au anunțat, duminică, 3.920 de cazuri noi de SARS-CoV-2, depistate după procesarea a 19.507 de teste. Un nou record a fost înregistrat la ATI: duminică dimineață erau internați la Terapie Intensivă 749 de pacienți. De ieri, Bucureștiul trece în scenariul roșu, după ce a trecut de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori.

Până în prezent, 5.872 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate 60 de decese (41 bărbați și 19 femei). Aceștia erau internați în spitalele din 23 de județe.

Număr uriaș de cazuri noi de coronavirus și un record la ATI

Conform datelor prezentate de GCS, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.984. Dintre acestea, 749 sunt internate la ATI. Pentru a patra zi la rând vorbim de o doborâre a acestui record negativ de la terapie intensivă.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.852.186 de teste. Dintre acestea, 19.507 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.530 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.977 la cerere.

Rata de infectare în București este 3,19. Și județul Alba se apropie de pragul 3, având o rată de infectare de 2,95.

Alte 20.301 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.583 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 46.475 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 45 de persoane.

București trece de rata 3 de infectare la 1.000 de locuitori

Grupul de Comunicare Strategică a mai anunțat că în Bucureşti incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori este de 3,02. Județul Vâlcea este și el foarte aproape de pragul de 3, având o rată de infectare de 2,97. Urmează Alba cu 2,87, Sălaj cu 2,52 Harghita cu 2,34 și Cluj cu 2,33.

Bucureștiul s-a menținut și duminică pe primul loc la numărul de cazuri noi de Covid, cu 770 de persoane depistate pozitiv în ultimele 24 de ore. Urmează Brașov cu 247 de cazuri, Dolj – 227, Timiș – 183, Prahova – 145 și Alba cu 131 de cazuri noi.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.829 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19. Cei mai mulți: 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.013 în Germania și 159 în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT
Tags: