News

Coronavirus în România, 21 octombrie 2020. A fost doborât recordul cazurilor zilnice de infectare. Iohannis: „A închide țara nu este o soluție” Live Update

21.10.2020 | 17:58
Coronavirus in Romania 21 octombrie 2020 A fost doborat recordul cazurilor zilnice de infectare Iohannis A inchide tara nu este o solutie Live Update
ADVERTISEMENT

România înregistrează aproape 5.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi, Grupul de Comunicare Strategică anunțând, miercuri la amiază, 4.848 de infectări în numai 24 de ore. Președintele României, Klaus Iohannis a afirmat că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc chiar și în aceste condiții.

El a invocat faptul că este nevoie de un Parlament legitim, cu o majoritate care să susțină Guvernul în eforturile de combatere a epidemiei. În schimb, este nevoie ca politicienii să găsească noi metode de a-și face campanie electorală renunțând la mitinguri și la campania din ușă în ușă.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 17:58 Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni, începând cu ora 18:00.

Iată principalele declarații ale șefului statului:

-„Vreau să fie clar pentru toată lumea: alegerile parlamentare sunt esențiale pentru că reprezintă singura opțiune validă pentru un Legislativ legitimat prin vot. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să fie mai bine pregătit. Este un lucru fundamental pentru a gestiona mai bine pandemia, cu o majoritate parlamentară solidă.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, declaratii de ultima ora!

Klaus Iohannis, declaratii de ultima ora!

Geplaatst door Fanatik.ro op Woensdag 21 oktober 2020

-Majoritatea pesedistă nu mai reflectă voința reală a românilor. Pentru a vedea nivelul de toxicitate al acestei majorități ne uităm nu mai departe de ieri când autorul OUG 13, Florin Iordache, a fost votat președinte al Consiliului Legislativ. PSD rămâne același partid nereformat și toxic. PSD găsește o cale să-și recompenseze servanții cu funcții plătite generos din bani publici. Sfidarea pesediștilor la adresa românilor este intolerabilă și lucrurile nu  mai pot continua așa.

-Pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, februarie sau martie așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor.

ADVERTISEMENT

-Nu mai poate fi vorba de mari adunări populare, de mitinguri de susținere și cer autorităților în a fi mult mai vigilente pentru a nu permite încălcarea regulilor. Dacă se respectă cu strictețe regulile sanitare, vom putea avea o viață democratică activă

Întrebările jurnaliștilor:

-(posibila carantinare a Capitalei?) Propunerea trebuie să vină de la experți. Nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

-(disputa PNL-USR pe tema votului  pentru Iordache?) Cred că această alegere a făcut să fie lumea atât de supărată încât caută vinovați, în loc de soluții.  Ar fi ciudat dacă s-ar certa pentru că în definitiv a câștigat majoritatea toxică pesedistă și a devenit clar pentru toată lumea că nu se poate continua în acest fel.

-(de ce v-ați derobat de răspundere și de ce nu utilizați pârghiile legale ca la începutul pandemiei?) Am rămas destul de decident, pot să vă spun. Este evident că unele autorități s-au bâlbâit. E clar că autoritățile trebuie să fie mai bine organizate, să revadă evenimentele și să le explice. Lucrurile sunt duse la nivelul autorităților locale pentru că acolo trebuie să se ia decizia. Principiul subsidiarității este unul valoros, dar este adevărat că unele autorități vor învăța și vor fi învățate.

(veți susține organizarea alegerilor indiferent de numărul de cazuri?) Indiferent nu este o expresie care mă caracterizează, dar susțin că este foarte important să organizăm alegerile parlamentare, cu respectarea stricăt a normelor impuse.

-(intenționați să propuneți un mandat imperativ pentru parlamentari pentru blocarea traseismului?) Cu mandate imperative esența democrației dispare, dar dacă ajungem să decidem ce vom scrie într-o nouă Constituție, voi insista să scriem acolo ceva despre interzicerea traseismului. Traseismul falsifică rezultatul votului popular. Trebuie să facem ordine în această harababură parlamentară.

-(tot Guvernul, cu două excepții, candidează în alegeri. Nu credeți că va fi afectată activitatea guvernamentală?) Este evident că pentru guvernanți este o perioadă mai dificilă, dar mi se pare normal ca majoritatea membrilor unui guvern să fie parlamentari. Altfel ajungem la un guvern de esență mai degrabă tehnică ce este posibilă, dar numai în situații foarte speciale.

-(cum evaluați lipsa de comunicare a autorităților care gestionează epidemia, fără conferințe de presă?) Vă dau dreptate, dar cu siguranță vor învăța pe parcurs să fie mai deschise față de media. Pot să recomand cu căldură autorităților să se adreseze mai frecvent și mai deschis autorităților publice.

-(membrii PNL au rămas în sală și au asigurat cvorumul deși era clar că nu au șanse să facă majoritate la numirea președintelui Consiliului Legislativ?) Ar fi fost o variantă bună, nu știu de ce nu au făcut-o. Nu am discutat cu ei despre această speță, dar fiți sigură că voi pune această întrebare.

Nu discutăm despre un așa-numit lockdown, ci căutăm soluții care permit îngrădirea răspândirii viruslui precum și continuarea activităților esențiale. A închide țara nu este o soluție. Dacă o închidem, iar trebuie să o luăm de la zero.

(sunteți mulțumit de activitatea ministrului Sănătății?) Nu este treaba mea să evaluez activitatea miniștrilor, mai ales în public, dar pot să vă spun că ministrul Tătaru se străduiește foarte mult să găsească soluții.

-(dacă USR condiționează intrarea la guvernare de numirea altui premier decât Orban, ce veți face?) Nu  comentez spusele unor politicieni, această poveste este una de campanie

-(Ludovic Orban rămâne prima opțiune de premier după alegeri?) Da.

-Testarea în masă este recomandată de oameni care vor să pară interesanți. Faptul că am ajuns la 37.000 de teste pe zi este un lucru de apreciat dacă ne gândim de unde am pornit.


UPDATE ora 12:50. România se apropie cu pași mari de granița celor 5.000 de cazuri noi. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri alte 4.848 de noi infectări, numărul total de infecții fiind la 191.102, iar decesele cauzate de COVID-19 au trecut de 6.000.

Până pe 21 octombrie, 6.065 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 20.10.2020 (10:00) – 21.10.2020 (10:00) au fost raportate 69 de decese (44 bărbați și 25 femei).

Dintre acestea, 10 decese a fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de peste 80 de ani. 65 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

Nou record absolut al cazurilor de coronavirus în România

Conform GCS, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.250. Dintre acestea, 766 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.927.096 de teste. Dintre acestea, 37.025 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.388 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.637 la cerere.

Pe teritoriul României, 20.593 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.808 persoane se află în izolare instituționalizată.

De asemenea, 50.162 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor este următorul:


Știrea inițială/ Numărul cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus din România a trecut din nou, la raportarea Grupului de Comunicare Strategică anunțată marți, de totalul celor 3.000 de îmbolnăviri. Alte cifre îngrijorătoare au venit și din zona deceselor și a pacienților aflați în stare gravă la ATI.

Autoritățile au raportat 3.400 de cazuri de COVID-19, depistate în ultimele 24 de ore, după procesarea a puțin peste 29.000 de teste. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 827 de persoane au fost reconfirmate.

România a traversat o nouă zi cu cifre îngrijorătoare în ceea ce privește numărul cetățenilor răpuși de coronavirus, fiind raportate foarte multe decese. La fel ca în ultimele zile, am avut o nouă doborâre a recordului pacienților internați la ATI.

Noi date alarmante în pandemia de coronavirus din România

Bilanțul deceselor raportate a fost 65: 34 de bărbați și 31 de femei, care erau internați în spitale din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și București.

Din acest total, 61 de pacienți sufereau și de alte afecțiuni, dar se consideră că infecția cu COVID-19 le-a agravat starea și a grăbit deznodământul tragic. În cazul a trei dintre ei spitalul nu a anunțat eventuale alte boli, iar unul dintre cei care au fost răpuși de COVID era sănătos înainte de infectare.

După doar 8.000 de teste luni, raportarea de marți a anunțat 29.400. Dintre acestea, 19.172 au fost făcute în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.228 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 445 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 20 octombrie.

Rata de incidență, peste 3 în București și Alba

După o nouă zi cu multe cazuri noi, rata de infectare a crescut în București la 3,23, față de 3,19 cazuri la mia de locuitori, cât era ieri. În plus, conform Grupului de Comunicare Strategică, și județul Alba a trecut de pragul de 3, cu o rată de 3,06 cazuri la mie.

De la declararea pandemiei, în România au fost făcute 2.890.071 de teste de COVID-19. Au fost depistate în total 186.254 de cazuri din care 134.395 sunt pacienți declarați vindecați.

Numărul românilor plasați în izolare sau carantină, cifra lor depășește 80.000. Iată datele exacte oferite de GCS: 20.352 de persoane în izolare la domiciliu, 9.880 de persoane în izolare instituționalizată, 50.285 persoane în carantină la domiciliu și 16 persoane în carantină instituționalizată.

Cele mai puţine contaminări din ultima zi, conform datelor GCS, s-au înregistrat în judeţele Satu Mare – 3, Tulcea – 14, Giurgiu – 16. La polul opus, zonele cu cele mai multe cazuri de coronavirus nou confirmate faţă de ultima raportare sunt Bucureşti – 545 şi judeţele Cluj – 228, Iaşi – 214, Timiş 147, Prahova – 132, Alba 120 – 120, Arad – 105 și Bacău – 101.

ADVERTISEMENT
Tags: