News

Coronavirus în România, 28 aprilie 2020. Se înregistrează 11.616 de cazuri și 663 de morți. Klaus Iohannis, anunţuri importante despre pensii, alocaţii şi restricţii – Live Update

28.04.2020 | 18:44
Coronavirus in Romania 28 aprilie 2020 Se inregistreaza 11616 de cazuri si 663 de morti Klaus Iohannis anunturi importante despre pensii alocatii si restrictii  Live Update
ADVERTISEMENT

Situația este în continuare alarmantă în România din cauza pandemiei de coronavirus, mai ales că numărul cazurilor de îmbolnăvire a depăşit 11.500, iar numărul deceselor a trecut de 600. Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, că măsurile de relaxare vor fi graduale, existând posibilitatea ca unele dintre ele să fie revocate în cazul în care se constată o creștere a numărului de infecții.

UPDATE 18.00: Președintele Klaus Iohannis  susține o conferință de presă:

-”Este mai mult decât o lună și jumătate de când trăim cu această epidemie. Am avut mai degrabă declarații de presă din motive de siguranță, dar am asigurat să adoptăm o formă mai interactivă la o conferință de presă.”

ADVERTISEMENT

Declaratiile de presa ale Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis

Posted by Fanatik News on Tuesday, April 28, 2020

-”Am pregătit un grafic ce permite comparații directe între state care ne interesează, cu numărul de bolnavi la un milion de locuitori. Cred că se observă că am ajuns la diferențe mari între diferite state. Sus, este Spania cu 5.000 la un milion. În Italia, avem sub 3.000 și date apropiate de Italia sunt în SUA. Găsim și datele din România care sunt cele mai de jos ceea ce ne arată că avem 600 de bolnavi la un milion de români”.

-”Ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate obținute greu, sunt conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, că medicilor le este extrem de greu, dar împreună am obținut aceste rezultate și, repet, pericolul nu a trecut și este nevoie de maximă atenție. Relaxarea din 15 mai nu înseamnă că revenim la viața de dinainte de epidemie. În realitate, experții spune că nici nu  știm când vom reveni la viața normală. Nu vom  putea să ne întâlnim decât maxim 3, nu vom putea să plecăm din localitate fără un motiv serios. Aceste măsuri vor fi detaliate”.

ADVERTISEMENT

-”Marile festivaluri nu vor avea loc probabil în acest an. Dacă se vor relua competițiile sportive, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”.

-”Dacă după o măsură de relaxare, va crește numărul de infecții, restricțiile vor fi impuse din nou”.

ADVERTISEMENT

-”Specialiștii au venit cu soluții bune și acum urmează ca simplii cetățeni să dea exemple. Când a început epidemia, rezervele României au fost goale, nu au existat pur și simplu și au trebuit procurate într-un timp record și s-au procurat. S-au folosit nu doar banii de la vistieria noastră ci s-au folosit și bani europeni. România are acum acces la 1,5 miliarde de euro din fondurile europene care vor fi folosiți pentru achiziți de medicamente, echipamente medicale, sporuri pentru personalul medical”.

-”Obligați și de epidemie, Guvernul a început să pună în practică reforme necesare. De exemplu, s-a progresat foarte mult în ce privește digitalizarea administrației. Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei. Avem un contraexemplu la Parlament unde unele partide vor să folosească această nenorocire în folosul lor. Am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil instrumentat de aceiași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament nociv, demagogic. Banii au fost risipiți de guvernele pesediste, este trist că după ani și ani de guverne pesediste să facem față unei vistierii aproape goale și aceiași pesediști să strige că Guvernul nu face ce trebuie. Vin și cu oferte populiste, că nu dau de la ei, care sunt imposibil de pus în practică de cineva”.

ADVERTISEMENT

-”Putem gestiona economia, dar nu se poate cu gesturi populiste prin care să dăm la toată lumea. Acești politicieni nu  au învățat nimic din greșelile trecutului și ei compromit viitorul generațiilor de români care vor veni după noi. Eu nu voi tolera așa ceva”.

-”Autoritățile au luat de bun simț și cele în pregătire vor ajuta real economia românească”

-”La început, coeziunea UE a fost mai puțină. Spațiul Schengen nu  mai există de facto de la începutul crizei. Comisia Europeană a reușit să ia unele măsuri și de aici au venit niște bani. Pe parcurs, lucrurile s-au îmbunătățit”.

-”MAE a organizat transporturi speciale pentru oamenii lăsați pe drumuri. Consider că astfel de situații nu se vor repeta, dar pentru noi a fost o mare dezamăgire că o țară care i-a chemat, i-a folosit, apoi i-a scos pe stradă să se descurce singuri. Vom verifica contractele și respectarea lor”

Întrebările presei:

-(despre muncitorii plecați la muncă în Germania) ”În fiecare an, mulți români au plecat la muncă, o pierdere mare pentru noi, dar sunt mulți care pleacă sezonier ca să își ducă traiul în România. Majoritatea lor pleacă sub contract cu agenții economici. Este alegerea lor, dar va trebui să ne gândim cum trebuie să le oferim un loc de muncă în România. La început au fost greșeli și cei care au greșit vor trebui să plătească”.

-(posibila amânare a alegerilor parlamentare) ”Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont. Ne spun experții că nu vom scăpa de virus și că va trebui să găsim un mod de conviețuire cu boala.  Este prematur să spunem. Important este să facem alegeri când nu sunt un pericol pentru populație. Nu voi de acord să facem alegeri când epidemia încă există și este un număr semnificativ de bolnavi. Îmi doresc să avem alegeri la termen, dar dacă nu se pot ține în siguranță, vor trebui  amânate.”

-(despre producția internă de echipamente medicale) ”Avem nevoie să readucem anumite producții în România. Nu cred că cineva găsește că-i un lucru bun să nu avem pe ce pune mâna în momente de criză. Va exista o regândire și o reașezare a lanțurilor economice.”

-(despre părinții care trebuie să revină la muncă) ”Foarte mulți au o problemă, dar pe de altă parte gândiți-vă ce problemă ar avea dacă copilul vine bolnav acasă și aduce boala în familie”.

-”Este un studiu făcut de Institutul Pasteur care au ajuns la această concluzie, care ne arată că  situația în școli este complicată. Decizia de a nu deschide școlile din România s-a bazat pe faptul că distanțarea nu poate fi realizată pentru că sunt școli care lucrează în schimburi, elevii pot aduce boala acasă, unde mulți trăiesc și cu bunicii. Din aceste motive, am decis să nu redeschidem școlile decât pentru clasele terminale. Aceștia nu sunt obligați să meargă la școală, dar au această oportunitate să pregătească examenele. Când dintr-un   ciclu întreg merge doar o clasă, se pot realiza condiții de distanțare”.

-”În Danemarca, s-au deschis școlile dar acolo sunt mai puține școli în care se învață în schimburi sau fără apă curentă”.

-”Săptămâna viitoare vom decide dacă vom continua cu stare de urgență sau cu o formulă administrativă. La o săptămână-două după 15 mai, vom putea anunța și alte măsuri. La unele restricții nu vom putea renunța, de exemplu la mască”.

-(cum va ajuta statul cetățenii la o revenire socială și economică) ”Nu putem spune decât ce vom prevedea peste două săptămâni, dar viața noastră va rămâne luni de zile sub semnul epidemiei. Vom ști în octombrie-noiembrie dacă va exista un al doilea val, experții au opinii împărțite. Apar și oportunități în piața muncii, pentru noi afaceri în zone care nu au fost profitabile până acum și întreaga societate va constata că sunt valori pe care nu le-am discutat, dar le-am trăit”.

-(copiii fără acces la internet) ”Este o problemă importantă. Pentru ei, ministerul va veni cu soluții, posibil cu  achiziții de tablete care vor fi puse la dispoziție. Cei care nu au note este posibil să fie chemați la școală pentru lucrări de control ca să li se încheie mediile (…) Am pretenția să fie elaborate ghiduri și pentru dascăli, majoritatea lor improvizează”.

-(este posibilă declararea stării de alertă după 15 mai?) ”Discutăm această variantă de 2 săptămâni, dar decizia nu o vom lua mâine pentru că vrem să vedem cum evoluează situația. Legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată să nu fim iarăși în situația de stres în care am fost la începutul epidemiei. Vreau să avem rezervele pentru situația în care va veni al doilea val.”

-(despre majorarea pensiilor) ”Este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenție de experți și când vom avea datele la jumătatea anului Guvernul va trebui să ia o decizie. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Și ei sunt nu doar categorie vulnerabilă, ci și una dezavantajată. Dacă se va putea și cât se va putea, va răspunde Guvernul”.

-(despre declarația pe proprie răspundere după 15 mai): ”Săptămâna viitoare vom clarifica toate chestiunile de detaliu. Nu vreau să intru astăzi în aceste detalii. Nu putem sta la infinit blocați cu toată țara. Datele ne arată că evoluția a fost relativ bună. Este foarte clar că această lună și jumătate apasă foarte mult atât asupra economiei, cât și asupra stării populației și este foarte important să știe că există o luminiță la capătul tunelului”.

-”Relaxarea se face în pași și dacă din păcate vom avea după o măsură x un număr foarte mare de infecții va trebui  reevaluată măsura care a adus la această creștere”.

-”Solidaritatea nu poate fi o măsură de coerciție, trebuie să vină de la fiecare om, firmă sau ONG. Pe de altă parte, constat cu bucurie că avem foarte multă solidaritate. Am avut firme care au donat materiale de protecție. Cred că vor continua aceste dovezi de solidaritate și în perioada următooare”.

-”Sunt convins că demnitarii vor înțelege că solidaritatea este importantă și în politică”

-”Eu cred că s-a acționat foarte bine și foarte repede. Au existat informări, nu  doar de la servicii, ci și din spațiul public, precum cele ale OMS. Noi am ținut cont de ele și guvernul a luat decizii privind achizițiile înainte să avem vreun caz în România”.

-(vi s-a părut că au existat excese din partea oamenilor legii?) ”Forțele de ordine au acționat foarte eficient. Este adevărat că au fost exagerări, persoanele respective sunt trase la răspundere. Sunt foarte puține aceste cazuri, gândiți-vă că au acționat zeci de mii de polițiști, jandarmi. Nu a mai existat nicio  situație de la revoluție când atâția oameni au trebuit să suporte aceste măsuri coercitive. Forțele de ordine și-au făcut treaba foarte bine”.

-(când se deschid unele afaceri?) ”Pentru antreprenorii care au probleme reale evident că există o preocupare pentru a veni în sprijinul  lor. Vor fi măsuri de sprijin, dar nu toate măsurile sunt astăzi pe masă pentru că acum suntem în mijlocul crizei, trebuie să fim realiști. Vor fi sectoare unde este nevoie de măsuri diferențiate. Când se deschid unele sau altele, săptămâna viitoare vom lua și decizii unde vom avea o redeschidere. Asta ține de nevoia socială, dar și de riscul epidemiologic. Deja acum pentru majoritatea zonelor sunt elaborate normele de siguranță”.

-(Legea vaccinării la vot final) ”Nu comentez inițiative  legislative până nu ajung la promulgare. Pentru parlamentari mesajul este simplu: fiți responsabili, este o perioadă foarte grea și este nevoie ca toată zona politică să se concentreze pe rezolvarea crizei”.

-(ați avut dialog cu liderii opoziției?) ”Sunt în legătură cu toți liderii politici din România. Că nu vorbim în fiecare zi, este adevărat, dar mitul lipsei de dialog este un mit”.

-(mesajul pentru suceveni după ce ați lăudat managementul spitalului?) ”Este un oraș în plină dezvoltare cu oameni harnici. Faptul că s-a ajuns cu orașul în carantină are foarte multe cauze și un management defectuos al acestei epidemii. Au avut în Suceava foarte mulți români veniți din afară. Sucevenilor le spun lucruri simple: respectați indicațiile autorităților ca să scăpați cât mai repede această epidemie”.

-”Și OMS a stat destul de mult până a declarat pandemia. Noi am acționat de la începutul lui februarie când lumea nu credea că se întâmplă ceva în Europa”

-(puteți garanta că nu vor exista probleme cu plata salariilor?) ”Ministrul Finanțelor mi-a garantat că nu vor exista astfel de probleme, oamenii   își vor primi banii”.

-”Nu putem trata zona de servicii  turistice, toate la pachet. Este mai ușor să deschidem hotelurile, dar fără restaurantele hotelurilor pentru că problema de distanțare este un pic mai complicată. Îmi pare rău pentru antreprenorii cu probleme grave, dar prioritatea este sănătatea oamenilor”.

-”Foarte multe sectoare nu s-au închis, oamenii merg   la lucru, dar sunt  foarte mulți care lucrează de acasă. Telemunca a devenit o realitate  cotidiană, dar întregul trafic aferent școlilor nu va exista până în toamnă. Toate aceste lucruri vor fi clarificate cu timp suficient înainte de a pune în practică măsura”.

-(creșterea capacității de testare?) ”Numărul de teste a fost o preocupare importantă și am transmis-o Guvernului. S-a crescut foarte mult. La început a fost de câteva zeci, iar acum suntem aproape de 10.000 într-o lună și jumătate. NU a existat personal, unele laboratoare acreditate. Ministrul Tătaru s-a mișcat foarte bine. Nu suntem chiar în coada Europei, suntem la un nivel acceptabil. Observ că sunt foarte mulți participanți la discuțiaa publică ce solicită testări în masă, dar avem comunicări de la OMS că nu prea are rost să le facem pentru că trebuie făcute la persoanele care sunt suspecte sau care prezintă un risc. Eu am solicitat să avem un  număr mai  mare de testări pe zi. Numărul va crește în continuare”

-(diferențe de  opinie față de Guvern) ”Relația mea cu Guvernul este excelentă, altfel nu am fi avut aceste rezultate. Avem două părți ale Executivului, președintele și Guvernul, și este inacceptabil ca în situație de criză să existe două abordări. Este o criză foarte complicată și fiecare ministru are o încărcare enormă. Nu reușim să vorbim toți când apare o problemă, dar când apare probleme, le clarificăm repede. Nu există nicio diferență, nicio falie. Autoritățile s-au mișcat bine. Este cu  totul altceva decât pe vremea guvernelor pesediste când eu spuneam una, ei făceam alta și toți pierdeam”

-(dublarea alocațiilor) ”Este o măsură care trebuie bine cântărită. Alocațiile au fost dublate deja, dar banii trebuie să vină de undeva”.

-(suspendarea procedurilor normale de achiziție) ”Acolo unde s-au făcut achiziții directe, am solicitat atenție maximă. Nu peste tot a fost posibil să se achiziționeze la prețuri de dinaintea crizei, dar unde au apărut semne de întrebare am cerut clarificări până la ultima centimă”.

-(licitația 5G  și Huawei) ”În CSAT se va lua o decizie pe această temă, dar pentru noi securitatea națională va fi un criteriu prevalent. Nu dorim să ajungem cu sistem critice operate de firme care nu sunt de încredere”.

-”Când vorbim de date știițifice este bine să nu amestecăm lucrurile. Am venit cu graficul care arată rezultatul tuturor acțiunilor. După părerea mea, trebuie să avem mai multe testări.”

-”Cu cât mai multe testări, cu atât mai bine și acolo vom ajunge”.

-”Oamenii au fost sancționați pentru încălcarea regulilor impuse, iar achizițiile vor fi verificate”

-(unde v-ați tuns?) ”Tot acasă. Mai încercați”.

UPDATE, ora 17.47: GSC anunţă încă 13 decese din cauza COVID 19.

Deces 651

Femeie, 76 ani, jud. Ilfov

Data internării: 25/04/2020 în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Victor Babes” Bucuresti

Data confirmarii: 24/04/2020

Data decesului: 27/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Boala cardio-vasculara. Diabet zaharat tip II. Dementa senila

Provine din focarul din Caminul de batrani, jud.Ilfov, unde a avut contact cu o persoană infectată

Deces 652

Bărbat, 84 ani, jud. Arges

Data internării: 12/04/2020 în Spitalul Județean Pitești

Data recoltării: 12/04/2020

Data confirmarii: 13/04/2020, dupa care a fost transferat la Spitalul Orasenesc Mioveni (spital de suport)

Data decesului: 28/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Insuficienta cardiaca globala clasa 2-3. HTA. Sechele AVC. Insuficienta renala acuta. HDS

Deces 653

Femeie, 65 ani, jud. Arges

Data internării: 16/04/2020 in Spitalul Județean Pitești

Data recoltării: 16/04/2020

Data confirmării: 17/04/2020, după care a fost transferată la Spitalul Orasenesc Mioveni (spital de suport) pe 18/04/2020

Data decesului: 28/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Neoplasm de pancreas. Diabet zaharat insulino-dependent. Insuficienta renala cronica – dializata.Splenectomie. HTA

Deces 654

Femeie, 80 ani, jud. Neamt

Data internării: 31/03/2020 in Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamt – Sectia Medicala, transferata apoi in Sectia de Boli infectioase dupa confirmare

Data recoltarii: 01/04/2020

Data confirmarii: 02/04/2020

Data decesului: 27/04/2020,

Comorbidități: AVC sechelar. Fibriliatie atriala permanenta. HTA esentiala. Diabet zaharat tip II

Deces 655

Femeie, 64 ani, jud. Ialomita

Data internarii: 25/04/2020 în Spitalul Județean de Urgență Slobozia – Sectia Oncologie

Data recoltarii: 25/04/2020

Data confirmarii: 27/04/2020

Data decesului: 25/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Neoplasm bronho-pulmonar cu metastaze cerebrale

Deces 656

Femeie, 81 ani, jud. Alba

Data internarii: 13/04/2020 in Spitalul PNF Aiud

Data recoltarii: 13/04/2020

Data confirmarii: 14/04/2020

Transferata in Spitalul Mun.Blaj pe 16/04/2020, in urma agravarii starii pacientei

Data decesului: 28/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Obezitate. Cecitate bilaterala

Deces 657

Femeie, 76 ani, jud. Timis

Data recoltarii: 17/04/2020, cu ocazia dializei într-un centru de dializă Timisoara (salon separat)

Data confirmarii: 18/04/2020

Data internarii: 19/04/2020 in Spitalul de Boli Infecțioase Timisoara.

Data decesului: 28/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Insuficienta renala cronica dializata. HTA. Diabet zaharat.

Deces 658

Bărbat, 82 ani, jud. Arges

Data internarii: 09/03/2020 in Spitalul Județean Pitești -Sectia Chirurgie vasculara, unde a suferit o amputatie de coapsa dreapta

Data recoltarii: 17/04/2020 – la acel moment pacientul era asimptomatic

Data confirmarii: 18/04/2020

Transferat pe 19/04/2020 la Spitalul Orasenes Mioveni (spital de suport)

Data decesului: 28/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Diabet zaharat tip II. HTA

Deces 659

Femeie, 70 ani, jud. Hunedoara

Medic pensionar specializat in medicina interna, doctor in medicina, aflat in contract de colaborare cu Spitalul Municipal Brad. Din data de 31/03/2020 nu s-a mai prezentat la serviciu.

Din 08/04/2020 starea pacientei s-a agravat, s-a prezentat la Spitalul Municipal Brad pentru test rapid (rezultat pozitiv) si a fost internata in aceeasi zi.

Transferata pe 08/04/2020 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde a fost intubată

Data recoltarii: 09/04/2020

Data confirmarii: 09/04/2020

Data decesului: 27/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Obezitate. Diabet zaharat. Cardiopatie ischemica. HTA

Deces 660

Femeie, 77 ani, jud. Cluj

Data internării: 07/04/2020 in Spitalul Municipal Cluj, transferata in aceeasi zi in Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Sectia ATI

Data recoltarii: 07/04/2020

Data confirmarii: 08/04/2020

Data decesului: 27/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Obezitate. Diabet zaharat. HTA. Bloc AV. Cardiopatie ischemica. Insuficienta cardiaca cronica clasa NYHA III

Deces 661

Bărbat, 80 ani, jud. Botosani

Data internarii: 23/04/2020 in Spitalul Județean de Urgență Botosani

Data recoltarii: 23/04/2020

Data confirmarii: 24/04/2020

Data decesului: 28/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Insuficienta renala cronica. Dializat. Cardiopatie mixta. Cecitate

Deces 662

Femeie, 81 ani, jud. Suceava

Data internarii: 13/04/2020, in SM Radauti, cu Zona Zoster

Data recoltarii: 21/04/2020

Data confirmarii: 23/04/2020

Data decesului: 21/04/2020

Conditii medicale pre-existente: HTA. Cardiopatie ischemica cronica. BPOC. Senilitate (s-a plimbat prin toata sectia)

Deces 663

Femeie, 72 ani, jud. Suceava

Data internarii: 09/04/2020, in Spitalul Județean de Urgență Suceava, internata pentru AVC ischemic silvian stang cu hemiplegie dreapta

Data recoltarii: 19/04/2020

Data confirmarii: 19/04/2020

Data decesului: 27/04/2020

Conditii medicale pre-existente: Diabet zaharat. HTA.


UPDATE, ora 13:00 / Până astăzi, 28 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 11.616 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.404 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 650 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 277 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.631 de persoane. Alte 22.406 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 150.309 de teste.

Câte dosare penale au fost întocmite

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 491 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 4.403 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 8.414.581 de lei.
De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.221 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 169 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Situația cetățenilor români aflați în alte state

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 1.963 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.247 în Italia, 560 în Spania, 28 în Franța, 30 în Germania, 69 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 87 de cetățeni români aflați în străinătate, 27 în Italia, 18 în Franța, 26 în Marea Britanie, 8 în Spania, 3 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 27 aprilie 2020, au fost raportate 1.073.367 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

 

UPDATE, ora 11:20 / Grupul de Comunicare Strategică a anunțat încă patru noi decese pe teritoriul României, astfel că numărul total al morților a ajuns în acest moment la 650.

Deces 647

Bărbat, 64 ani din județul Brașov. Internat în data de 16.04.2020 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov cu bronhopneumonie. Recoltat pentru COVID-19 în data de 15.04.2020. Rezultat pozitiv în data de 16.04.2020. Decedat în data de 27.04.2020. Comorbidități: insuficiență renală cronică, diabet zaharat (cu nefropatie și retinopatie diabetică, amputație membru inferior drept), HTA, AVC ischemic.

Deces 648

Femeie, 60 ani din judeţul Brașov. Internată în data de 17.04.2020 la Spital Pneumoftiziologie Brașov, transferată în 19.04.2020 la ATI – Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. Recoltat pentru COVID-19 în data de 16.04.2020. Rezultat pozitiv în data de 17.04.2020. Decedată în data de 27.04.2020. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate gradul 2, HTA, boală cardiacă ischemică.

Deces 649

Femeie, 47 ani din județul Ilfov. Data internării: 11.04.2020 în INBI ”Prof.Dr. Matei Balș” – Secția Adulți VI, iar dupa 15 minute a fost transferată în ATI. Data confirmării: 13.04.2020. Data decesului: 28.04.2020. Condiții medicale pre-existente: Obezitate gr.I-II, fără BMI calculat.

Deces 650

Bărbat, 54 ani din județul Timiș. Prezentat în Spitalul Clinic Județean de Urgență TM – UPU pe data de 26.04.2020, transferat la Spitalul Municipal Lugoj (spital de suport) pe 27.04.2020. Aici a prezentat dispnee, starea s-a agravat și a fost transferat în ATI, unde a fost intubat. Data recoltarii: 26.04.2020. Data confirmarii: 27.04.2020. Data decesului: 28.04.2020. Condiții medicale pre-existente: BPOC. Diabet zaharat tip II. Obezitate gr.III, fără BMI calculat.

Coronavirusul face ravagii în România

Ultimul bilanț anunțat luni de Grupul de Comunicare Strategică arată că numărul cazurilor de coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 11.339, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 303 îmbolnăviri.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 crește de la o zi la alta și s-a ajuns la 646. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.141 au fost declarate vindecate și externate. La ATI, în acest moment, sunt internați 227 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.906 persoane. Alte 23.012 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 143.834 de teste.

Epidemia va mai dura cel puțin o lună în România

Peste hotare, 1.518 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 1.157 în Italia, 226 în Spania, 26 în Franța, 16 în Germania, 67 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 3 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia.

De la începutul epidemiei de coronavirus și până la acest moment, 75 de cetățeni români aflați în  străinătate, 19 în Italia, 16 în Franța, 24 în Marea Britanie, 8 în Spania, 3 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Epidemiologul Geza Molnar anunță că epidemia de coronavirus a intrat într-o zonă de platou în România, dar evoluția sa nu este încă una care să ne dea speranțe că vom scăpa curând de boală și crede că aceasta va mai dura cel puțin o lună.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, face un anunț îngrijorător și spune că data de 15 mai poate să nu mai reprezinte ziua relaxării măsurilor de izolare. Doctorul avertizează populația să nu dea dovadă de un comportament iresponsabil prea devreme.

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre primele măsuri care vor fi relaxate în 15 mai. Hotelurile au șanse mari să fie redeschise, așa cum se întâmplă și cu parcurile. În schimb, restaurantele și locurile de joacă pentru copii vor rămâne închise.

ADVERTISEMENT