News

Coronavirus în România, 30 septembrie 2020. Record al cazurilor de infectare. Klaus Iohannis: „Un al doilea val al pandemiei este iminent” Live Update

30.09.2020 | 17:56
Coronavirus in Romania 30 septembrie 2020 Record al cazurilor de infectare Klaus Iohannis Un al doilea val al pandemiei este iminent Live Update
ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri alte 2.158 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, ceea ce reprezintă un record de la debutul epidemiei în România. Numărul total de infecții a ajuns la 127.572.

UPDATE 17.59: Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri seara, o conferință de presă, în care a spus că, în Europa, este iminent  al un doilea val al pandemiei de coronavirus și nu a exclus ca, în anumite localități sau regiuni, să fie impuse noi restricții. Pe de altă parte, șeful statului a estimat că alegerile parlamentare vor putea fi organizate în aceleați condiții de siguranță ca și localele.

ADVERTISEMENT

Iată principalele declarații ale șefului statului:

Klaus Iohannis, declaratii de ultima ora!

Geplaatst door Fanatik.ro op Woensdag 30 september 2020

-„Opinia specialiștilor este că un al doilea val al pandemiei este iminent. Nici la noi situația nu este bună. Este imperativ să facem toate eforturile de a inversa acest trend ascendent. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depind viața și sănătatea celuilalt.

-Este prima dată când PSD pierde alegerile locale. Este prima dată când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale din România.

ADVERTISEMENT

Se pare că după vot, unii indivizi au încercat să fraudeze rezultate falsificând anumite înscrisuri. Este inacceptabil, procedurile trebuie net îmbunătățite. Dacă se constată că pesediștii au încercat să fraudeze rezultatele votului este clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament.

-(ce noi măsuri împotriva epidemiei se pregătesc?) Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale, clare: mască, distanță, igienă. Nu-mi doresc să reintroducem  restricții, dar dacă va crește numărul infectărilor, în anumite localități. este posibil să se reintroducă anumite restricții, altfel lucrurile scapă de sub control.

ADVERTISEMENT

-Aștept schimbări  de la partidele care au dovedit că au proiect bune pentru România și pentru comunitățile lor (…) PNL și USR-PLUS au dovedit că doresc să vină cu proiecte bune pentru români.

-(Sunteți împotriva unei colaborări de orice fel în teritoriu cu PSD?) Consider că PNL este forța politică ce poate bate PSD și să schimbe modul în care se face politică în România. Colaborările PNL-PSD sunt excluse. PNL este promotorul schimbării, PSD este promotorul politicii toxice din Parlament pe care nu o doresc românii.

ADVERTISEMENT

(De câte ori v-ați testat?) Nu m-am testat pentru că nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Port masca, păstrez distanța și evit participarea la evenimente aglomerate. Le recomand și românilor să fie precauți. E mai bine, e mai sănătos.

-Recomand tuturor să respecte măsurile simple, însă trebuie să recunoaște că evoluția este fluidă. Avem prea puțin informații încă despre cum se evaluează situația pandemiei. La sfârșitul anului  știm totuși mai multe decât am știut de Paște. Experții spune că alegerile sunt posibile, până atunci mai este mult. Dacă totul merge bine, putem avea alegeri parlamentare la fel cum am avut local, sper fără circul aferent și posibile furtișaguri. Nu cred că virusul va dispărea până de Sărăbători. Le cer românilor să se întâlnească atunci cu puțină lume. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție.

Nu  văd oportună amânarea alegerilor parlamentare. Este  încercarea jalnică a unor parlamentari care știu că nu mai apucă un alt mandat să mai apuce câteva luni de diurnă. Niciun politician serios nu-și poate imagina că poate sta până la Sf. Așteaptă. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie, dar nu mai pot hotărî legi organice. Vă dați seama ce catastrofă pentru România ca în plină iarnă și în plină pandemie să avem un Parlament care nu poate hotărî nimic. Este nevoie de un Parlament 100% funcțional.

-(despre testarea pasagerilor pe aeroporturi?) În măsura în care avem tot mai multe persoane infectate statele au început să introducă tot felul de restricții, e posibil să avem și noi nevoie de anumite proceduri. Aceste chestiuni sunt evaluate. Românii să se informeze foarte bine, să știe care sunt procedurile impuse de autoritățile care au un cuvânt de spus acolo unde se găsesc ei.

UPDATE, 14:45. La puțin timp după aflarea noilor date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică, premierul Ludovic Orban a anunțat că este îngrijorat și spune că va organiza o întâlnire pe acest subiect cu toți factorii de decizie din pandemie.

”Sunt îngrijorat de ce am văzut astăzi. Facem o analiză foarte serioasă şi vom anunţa după videoconferinţa cu prefecţii la care vor participa ministrul de Interne, ministrul Sănătăţii, vicepremierul Raluca Turcan, secretarul de stat Raed Arafat – deci toţi factorii implicaţi în bătălia COVID”, a spus Orban, la după şedinţa conducerii PNL.

UPDATE, 12:55. Până miercuri, 30 septembrie, 4.825 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat în țara noastră.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 33 de decese (21 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Record de infectări cu coronavirus în România

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 6 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

31 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.496. Dintre acestea, 550 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.419.691 de teste. Dintre acestea 26.021 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.233 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.788 la cerere.

Pe teritoriul României, 10.677 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.348 de persoane se află în izolare instituționalizată.

De asemenea, 22.986 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 28 de persoane.


Știrea inițială/România a trecut de pragul celor 125 de mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la startul pandemiei. În ultimele 24 de ore, totalul infecțiilor s-a apropiat de 1.500, conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Marți, autoritățile din Sănătate au anunțat 1.470 de cazuri noi de COVID-19 depistate după prelucrarea a 21.330 de teste. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 512 persoane au fost reconfirmate.

Față de ziua anterioară de raportare, numărul decedaților a fost mult mai mare. Astfel, 44 de români au pierdut lupta cu noul coronavirus în ultima zi.

Coronavirus în România, 30 septembrie: peste 125 de mii de cazuri

Conform GCS până pe 29 septembrie, 4.792 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat în România. În intervalul 28.09.2020 (10:00) – 29.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 44 de decese (30 bărbați și 14 femei).

La fel ca luni, am avut un dece înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani. Au mai fost 2 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.527. Dintre acestea, 551 sunt internate la ATI.

Aproape 300 de cazuri noi de Covid-19 în ultima zi în București

În spitalele COVID din țară se aflau marți dimineață 7.527 de pacienți. Dintre aceștia, 551 sunt internați la ATI, în stare gravă. În ce privește situația românilor plasați în izolare (dacă sunt confirmați cu COVID) sau carantină (dacă sunt suspecți de COVID), cifra lor depășește 53.000.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.393.670 de teste. Dintre acestea 21.330 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.992 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.338 la cerere.

Bucureștiul conduce în topul celor mai multe infectări, cu aproape 300 de cazuri depistate în 24 de ore. În total, în Capitală, de la începutul pandemiei, au fost depistate 17.062 de cazuri de COVID-19. Și în Ilfov sunt destul de multe cazuri noi, iar Clujul se menține la o cotă ridicată.

Lista cu județele care au peste 50 de cazuri noi în ultima zi: București – 291 de cazuri noi, Cluj – 73 de cazuri noi, Ilfov – 66 de cazuri noi, Bacău – 60 de cazuri noi, Brașov – 58 de cazuri noi, Neamț – 55 de cazuri noi, Galați – 53 de cazuri noi și Teleorman – 51 de cazuri noi.

ADVERTISEMENT