News

România cumpără 32 de avioane F-16 vechi de 40 de ani pe care Norvegia urma să le scoată din uz

România va cumpăra din Norvegia, cu 450 de milioane de euro, 32 de avioane F-16 cu o vechime de circa 40 de ani. Aparatele de luptă urmau să fie scoase din uz.
10.12.2021 | 14:46
Romania cumpara 32 de avioane F16 vechi de 40 de ani pe care Norvegia urma sa le scoata din uz
România va cumpăra încă 32 de avioane F-16 vechi, la un cost de 454 de milioane de euro fără TVA. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis Parlamentului o scrisoare oficială prin care solicită aprobarea formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 de la guvernul Norvegiei.

Aparatele de luptă din Norvegia sunt second-hand, așa cum au fost și cele din primul lot cumpărat din Portugalia.

ADVERTISEMENT

Avioanele au ajuns la capătul perioadei de exploatare

Ministerul Apărării din Norvegia arată într-un comunicat că avioanele F-16 se apropie de finalul perioadei de serviciu, iar din septembrie 2019 a fost însărcinat să înceapă pregătirile pentru scoaterea acestora din uz și posibila lor vânzare.

Avioanele F-16 pe care le dețin forțele aeriene norvegiene au fost folosite timp de peste 40 de ani până la înlocuirea lor cu aparate F-35, se arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Ministrul norvegian al Apărării a transmis că avioanele la care renunță țara sa vor putea fi folosite de alte state NATO.

În februarie, Norvegia a vândut 12 avioane F-16 unei companii americane care le va folosi pentru antrenamente.

ADVERTISEMENT

Doar Norvegia a vândut avioane de luptă second-hand

Suma totală de achiziție se ridică la 454 de milioane de euro fără TVA.

354 milioane de euro este costul aparatelor de zbor, la care se adaugă 100 de milioane de euro pentru echipamente și suportul logistic din Statele Unite.

Conform legislației, Ministerul Apărării Naționale are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru achizițiile de tehnică militară care depășesc 100 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

MApN a discutat și cu alte state NATO despre achiziția de avioane F-16, însă Norvegia a fost singura țară dispusă să vândă aparatele.

„Pentru continuarea dotării graduale cu avioane F-16 din excedentul Forţelor Armate ale statelor membre NATO au fost transmise în anul 2019 scrisori de cereri de informaţii (RFI) către guvernele statelor membre NATO care au în dotare avioane F-16 (Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia, Grecia) privind disponibilitatea pentru a transfera 16-32 de avioane F-16“, se arată în cererea MApN prin care se cere Parlamentului aprobarea achiziţiei.

Configurația avioanelor F-16 norvegiene este M6.5.2, despre care MApN susține că este superioară celei a flotilei de F-16 cumpărate deja din Portugalia.

Modernizarea, lucrările de reparaţii capitale la motoare şi de mentenanţă a avioanelor vor fi făcute la Aerostar Bacău.

România deţine în prezent 17 avioane F-16 pe care le-a cumpărat din Portugalia şi le-a modernizat, operaționale la Baza aeriană 86 Borcea.

 

ADVERTISEMENT