News

România cumpără rachete de ultimă generaţie de la americani. Investiție de 70 de milioane de dolari

Rachete AIM-9X Sidewinder de ultimă generație vor fi cumpărate de România de la americani. Avioanele F-16 vor fi dotate cu acestea.
10.05.2024 | 12:32
Romania cumpara rachete de ultima generatie de la americani Investitie de 70 de milioane de dolari
România cumpără rachete de ultimă generaţie de la americani. Foto Facebook Angel Tîlvăr
ADVERTISEMENT

România cumpără rachete de ultimă generaţie de la americani, anunțul fiind făcut de Ministerul Apărării Naționale. Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II României.

România cumpără rachete de ultimă generaţie de la SUA

Investiția se ridică la aproximativ 70 de milioane de dolari, iar cu aceste rachete vor fi dotate avioanele F-16. Vorbim de cea mai avansată versiune a rachetei AIM-9X Sidewinder – Block II care este operată de armata SUA, potrivit unui comunicat transmis de MApN.

ADVERTISEMENT

Totodată, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a precizat că datorită acestei achiziții va crește siguranța spațiului aerian național și aliat. „Salut decizia Statelor Unite ale Americii 🇺🇸 de a aproba vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România.

Achiziția va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române cu cea mai avansată versiune a rachetei AIM-9X Sidewinder – Block II care este operată, în prezent, de armata americană.

ADVERTISEMENT

Înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu capabilități aer-aer de ultimă generație crește semnificativ siguranța spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

„Aceste rachete vor asigura siguranța cerului românesc”

Pachetul va include și suportul logistic. Prin această achiziție, armata vrea să consolideze apărarea și securitatea parteneriatului strategic, proces în care sunt implicate SUA, cu scopul descurajării posibilelor agresiuni din zona Mării Negre, potrivit ministrului.

ADVERTISEMENT

De altfel, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a anunțat că a aprobat vânzarea rachetelor către România. Măsura este văzută drept un efort de modernizare în beneficiul Forțelor Aeriene Române, sprijinită de SUA.

„Această achiziție nu este doar o tranzacție. Este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace. Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc”, a transmis reprezentantul cu afaceri al SUA Michael Dickerson.

ADVERTISEMENT

Amintim că în luna aprilie, MApN a primit a doua serie de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. Reprezentanții Ministerului Apărării informau, la momentul respectiv, că România vrea să își consolideze apărarea aeriană.

ADVERTISEMENT