News

România cumpără submarine Scorpene de la francezi. Ce preț au și cât de performante sunt

Armata Română se pregătește de o nouă etapă, achiziționarea de submarine Scorpene de la francezi fiind prioritară, potrivit ministrului Dîncu. Un astfel de submarin costă 450 de milioane de euro.
20.07.2022 | 08:17
Romania cumpara submarine Scorpene de la francezi Ce pret au si cat de performante sunt
România vrea să cumpere submarine Scorpene de la francezi. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De asemenea, România vrea să cumpere și elicoptere din Franța, fiind semnată o scrisoare de intenție în acest sens, cu ministrul francez al Apărării.

România vrea să cumpere trei submarine Scorpene

”Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării pentru un viitor proiect şi am început în Parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpène şi de elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, a anunțat ministrul apărării Vasile Dîncu, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial sunt active opt astfel de submarine Scorpene, sub operarea chilienilor, malaezienilor, brazilienilor sau indienilor. Navele se pot scufunda la o adâncime de 350 de metri, având o autonomie de 50 de zile.

Submarinul dispune de șase tuburi de torpilă, dar și de rachetă antinavă sau antiaeriene. Pornind de la prețul de 450 de milioane de euro, Scorpene este considerat un submarin performant pentru războaiele anului 2022.

ADVERTISEMENT

Forțele Navale din România și-au propus, începând cu anul 2018, să achiziționze cel puțin trei submarine. Inițial, experții din armată doreau submarine nemțești Type 214, precum cele folosite de Germania, Grecia, Turcia, Italia, Portugalia sau Coreea de Sud. 214 se poate scufunda până la 400 de metri și poate asigura autonomia unui echipaj de 27 de militari timp de 12 săptămâni.

Submarinul este dotat cu 8 tuburi de torpilă, precum și rachete antinavă. Contraamiralul Constantin Ciorobea a analizat cele două submarine pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

”Cu ceva timp în urmă, Forţele Navale au purtat unele discuţii cu producătorul german pentru eventuala modernizare a submarinului Delfinul. Varianta s-a dovedit una total falimentară şi apoi s-au făcut unele tatonări privind comandarea de către partea româna a navei Type 214. Oamenii s-au arătat deschişi, dar ne-au precizat că producţia pe 10 ani este deja vândută.

Drept urmare, cel mai probabil, submarinele Scorpene pot fi disponibile mult mai devreme, lucru care poate aduce un mare avantaj tactic României.

ADVERTISEMENT

Submarinele ar putea detecta orice mişcare suspectă fără să fie la rândul lor detectate. Pot transmite coordonatele unei nave ostile către bateriile de rachete de coastă, de exemplu, iar acestea pot acţiona eficient fără prea mari probleme ”, a precizat contraamiralul.

ADVERTISEMENT