News

România cumpără submarine din Franța. Expert: ”Să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu”

România intenționează să achiziționeze submarine și elicoptere militare de la compania francez Scorpene, a dezvăluit Vasile Dîncu, ministrul Apărării. Acesta i-a adresat omologului său francez o scrisoare de intenție.
30.07.2022 | 18:31
Romania cumpara submarine din Franta Expert Sa ne pregatim pentru cel mai rau scenariu
România vrea să-și crească puterea militară prin achiziția de submarine din Franța / Foto simbol: Hepta
ADVERTISEMENT

Achiziția unor submarine reprezintă o evoluție importantă în procesul de dezvoltare a capacităților navale române, susține Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu, despre achiziția de sumbmarine de la francezi: ”Am început demersurile”

„Am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul francez al Apărării, pentru un viitor proiect, pentru care am început deja demersurile pentru a-l înainta Parlamentului. Este un proiect legat de submarine și elicoptere Scorpene.

ADVERTISEMENT

Este o scrisoare de intenție pe care am făcut-o cu guvernul francez. Avem în vedere acest program pe viitor, încercăm să-l fundamentăm”, a spus ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, într-un interviu pentru DefenseRomania.

După cel de-al Doilea Război Mondial, România a menținut o flotă de submarine militare, așa că astfel de operațiuni în Marea Neagră nu reprezintă neapărat o premieră.

ADVERTISEMENT

Totuși, în prezent, țara noastră mai deține un singur submarin în flotă, Delfinul (din clasa Kilo), care este ținut inactiv de circa 20 de ani.

Submarinele ar deveni ținte de mare valoare pentru Rusia

Ce impact ar avea apariția unor submarine românești în Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina? Una destul de importantă, susțin experții militari.

ADVERTISEMENT

”Aceste active ar deveni ținte de mare valoare în majoritatea scenariilor care ar implica o confruntare între România și Rusia.

Acest lucru ar face din principala bază navală a României de la Constanța o locație deosebit de valoroasă pentru a se apăra de o varietate de amenințări, cele mai multe dintre ele în primul rând forțe aeropurtate și maritime, și ar trebui, în opinia mea, să demareze procesul de planificare pentru cel mai rău scenariu, chiar dacă o confruntare între Rusia și NATO pare improbabilă”, a declarat Hugo Decis, analist-cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice și expert în afaceri navale și subiecte de securitate maritimă pentru Naval News, citat de stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

În prezent, Marea Neagră este dominată de submarine ale Rusiei și Turciei, iar apariția unor astfel de nave NATO ar putea reprezenta o contrapondere importantă, chiar dacă numărul acestora va rămâne, în continuare, destul de mic.

ADVERTISEMENT