News

România, cuprinsă de un val de ger. Codul galben de ninsori și viscol a fost prelungit

Un val de ger va cuprinde România în următoarea perioadă, meteorologii ANM anunțând că a fost prelungit codul galben de ninsori și viscol.
05.02.2023 | 15:19
Romania cuprinsa de un val de ger Codul galben de ninsori si viscol a fost prelungit
Frig în România pentru următoarea perioadă. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Specialiștii ANM au emis un nou cod galben de viscol și ninsoare la munte și în partea de est a țării, unde vântul va bate cu peste 70 km/h. Șoferii trebuie să știe că zăpada va împiedica vizibilitatea în aceste zone.

România, cuprinsă de un val de ger

Totodată, gerul va cuprinde toată România, iar temperaturile în multe zone pot să coboare până la minus 20 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, în jumătatea de sud a Moldovei sunt vizate intensificări ale vântului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în jumătatea de est a Munteniei și în Dobrogea vântul va da bătăi de cap populației, în intervalul menționat 5 februarie, ora 10 – 6 februarie, ora 20:00. Totodată, în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale, în general, de 70 km/h.

”Vor fi perioade cu transport de zăpadă și vizibilitate redusă”, mai transmit meteorologii. Valul de frig care va acoperi România va dura până vineri, 10 februarie.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig”, punctează specialiștii ANM.

Directorul ANM Elena Mateescu anunța în urmă cu o săptămână că ciclonul polar care vizitează România în această perioadă va aduce în România temperaturi foarte scăzute, cel puțin până la mijlocul lunii februarie.

ADVERTISEMENT

”Acest acest ciclon polar e posibil să mai aducă aceste căderi masive de zăpadă, cum am văzut în acest weekend. Dacă nu în săptămâna asta, atunci într-una dintre săptămânile următoare. Urmărim cu atenție ce se întâmplă în weekend-ul viitor.

Dacă vorbim de marți, miercuri și joi, de creșterea valorilor de temperaturi, în special în partea de sud a țării, unde este posibil, mai ales în sudul extrem, să înregistrăm temperaturi între 8 până la 10 grade Celsius, valori peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

Așa cum arată informațiile la acest moment, este posibil ca sâmbătă, duminică și mai ales debutul următoarei săptămâni să aducă primele temperaturi cele mai coborâte”, a explicat Elena Mateescu în direct la Antena 3.

ADVERTISEMENT