100 ani de Romania

România, cvadruplă campioană mondială la handbal masculin! Am dominat semicercul timp de 13 ani! Video

01.12.2018 | 17:00
Romania cvadrupla campioana mondiala la handbal masculin Am dominat semicercul timp de 13 ani Video
România, cvadruplă campioană mondială la handbal masculin

România a fost cvadruplă campioană mondială la handbal masculin. Între 1961 şi 1974, echipa naţională a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Mondiale, însă nu a reuşit niciodată să cucerească titlul olimpic, marele of al generaţiei care i-a încântat pe iubitorii sportului cu mingea pe semicerc.

După o primă participare la Mondialul din 1958, când România s-a clasat pe locul 13, selecţionata antrenată de Oprea Vlase a cucerit primul titlu mondial la turneul final din Germania de Vest. Românii au obţinut medaliile de aur după o finală încrâncenată cu Cehoslovacia, scor 9-8. Victoria naţionalei a venit după două reprize de prelungiri, intens disputate, şi a însemnat şi o revanşă pentru înfrângerea din faza grupelor.

România, cvadruplă campioană mondială la handbal masculin. Succes categoric în 1964

Trei ani mai târziu, în Cehoslovacia, România şi-a apărat cu succes trofeul, reuşind un parcurs fără greşeală la turneu final disputat între 6 şi 15 martie 1964. Selecţionata pregătită de Ioan Kunst Ghermănescu nu a pierdut niciun meci în competiţie, iar în finala de la Praga a învins-o pe Suedia, scor 25-22. În 1967, la Mondialul din Suedia, cehoslovacii şi-au luat revanşa pentru înfrângerile de ultimele două turnee finale şi au învins România în semifinale, scor 19-17. Cu toate acestea, Virgil Hnat şi colegii lui au cucerit medalia de bronz după ce au învins URSS, scor 21-19.

La a şaptea ediţie a Campionatelor Mondiale, din Franţa, România a revenit în forţă şi a cucerit al treilea titlu cu ajutorul lui Cristian Gaţu, Gheorghe Gruia şi Cornel Oţelea, căpitanul naţionalei. “România este de departe cea mai eficace echipă pe care am întâlnit-o în lunga mea carieră. Gruia rămâne incontestabil cel mai puternic şuteur. Ce clasă! Are un şut care paralizează”, avea să povestească Bengyt Mortensen, portarul danezilor, învinşii românilor în semifinale. În finală, selecţionata antrenată de Oprea Vlase şi Niculae Nedeff a învins-o pe Germania de Est, scor 13-12, după două reprize de prelungire. În 1974, cu Cristian Gaţu căpitan, România a cucerit al patrulea titlu mondial, tot după o finală cu Germania de Est, de această dată câştigată în timp regulamentar, scor 14-12. Chiar dacă nu a mai câştigat nicio medalie la Campionatele Mondiale, exceptând bronzul de la 1990, România a obţinut bronzul la Jocurile Olimpice de la Munchen (1972), Mosocova (1980) şi Los Angeles (1984) şi un argint la ediţia de la Montreal (1976).