News

România dă ultimatum Rusiei. Cere ca Ambasada de la Bucureşti să trimită acasă 40 de angajați

Mai mulți ruși vor fi trimiși acasă de autoritățile române. Zeci de angajați ai Ambasadei Federației Ruse la București nu mai sunt bineveniți în țara noastră.
08.06.2023 | 16:59
Romania da ultimatum Rusiei Cere ca Ambasada de la Bucuresti sa trimita acasa 40 de angajati
Mai mulți angajați ruși, trimiși acasă de MAE. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, România a solicitat joi Ambasadei Rusiei la București să reducă personalul aflat în țara noastră cu 40 de angajați. Această reducere include 11 diplomați și 29 de persoane din personalul tehnico-administrativ. Autoritățile române au mai decis ca Federația Rusă să scadă numărul total de posturi în România cu 51 de poziții, din care 21 sunt poziții diplomatice și 30 sunt poziții din personalul tehnico-administrativ.

Mai mulți angajați ruși, trimiși acasă de MAE

Astfel, personalul efectiv al Ambasadei Rusiei în România trebuie să fie redus cu 40 de angajați, incluzând 11 diplomați și 29 de persoane din personalul tehnico-administrativ. Diferența între numărul total de posturi și personalul efectiv reprezintă pozițiile neocupate din schema de personal rusesc în România.

ADVERTISEMENT

Decizia României vine în contextul deteriorării relațiilor dintre București și Moscova ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. În ultimii doi ani, Bucureștiul a expulzat mai mulți diplomați ruși, iar Kremlinul a răspuns în mod similar.

“Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat, remis de Ministerul de Externe.

ADVERTISEMENT

MAE ar putea să retragă acreditarea unor angajați ruși ai ambasadei

Potrivit sursei citate, “măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 (‘În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările şi condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauza’) și reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis pentru limitarea personalului Rusiei în țara noastră”,

ADVERTISEMENT

Centrul Rus de Știință și Cultură, lichidat de autoritățile române

Autoritățile române au mai sancționat Rusia în februarie 2023. În ziua de marți, 21 februarie, Centrul Rus de Știință și Cultură, care a funcționat în România începând din 2015 în conformitate cu un acord semnat în 2013 de miniștrii de externe de la acea vreme, Titus Corlățan și Serghei Lavrov, a fost închis printr-o decizie luată de Ministerul Român de Externe.

Ambasadorul rus Valerii Kuzmin a fost convocat pentru a fi informat cu privire la această decizie. Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova pe 9 iulie 2013. Centrul a fost inaugurat pe 15 mai 2015, având sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.

ADVERTISEMENT

Autoritățile române au constatat mai multe situații în care Centrul Rus s-a implicat în mod intenționat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric în rândul opiniei publice din România. Prin urmare, marți, 21 februarie, s-a luat decizia de închidere a acestuia. Măsura a fost comunicată personal ambasadorului Valerii Kuzmin.

“Aceste derapaje s-au intensificat şi au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele fireşti de consolidare a legăturilor culturale şi s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare şi disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, spuneau reprezentanții MAE într-un comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: