Sport

32 de ani de la România – Danemarca 3-1. Imagini unice cu bucuria lui Valentin Ceaușescu! Și Gigi Becali a fost prezent la meci. Video

Au fost publicate imagini unice din timpul meciului de poveste câștigat de naționala României, scor 3-1, în fața Danemarcei, cu 32 de ani în urmă. Videoclipul îi surprinde pe Valentin Ceaușescu, Gică Hagi și Gigi Becali.
24.11.2021 | 16:25
32 de ani de la Romania  Danemarca 31 Imagini unice cu bucuria lui Valentin Ceausescu Si Gigi Becali a fost prezent la meci Video
S-au scurs 32 de ani de la victoria istorică a României în fața danezilor. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 15 noiembrie 1989, cu aproximativ o lună înainte de Revoluție, naționala de fotbal a României disputa, pe „bătrânul” stadion „Ghencea”, meciul ce avea să-i asigure prezența la Campionatul Mondial din Italia (1990), scor 3-1. Vorbim, așadar, despre memorabila victorie obținută fără emoții, scor 3-1, în fața Danemarcei, la „nașterea” celei ce avea să devină Generația de Aur a „tricolorilor”, cu Hagi, Popescu, Petrescu, Sabău, Lupu și, nu în ultimul rând, Balint, printre titulari.

La 32 de ani distanță, a fost dat publicității un clip video ce-l surprinde atât pe Valentin Ceaușescu, fiul dictatorului – cu tot cu bucuria sa, aproape imposibil de descris în cuvinte – , cât și pe Gigi Becali. Da, ați auzit foarte bine. Pe atunci, actualul finanțator al celei mai galonate echipe din fotbalul românesc nu era, însă, altceva decât un tânăr ce bătea timid la porțile afirmării.

ADVERTISEMENT

Imagini de colecție din România – Danemarca 3-1. În tribune se aflau Valentin Ceaușescu, Corneliu Vadim Tudor și Gigi Becali

Potrivit jurnalistului, Paul Cozighian, corespondent în România al publicației franceze Le Figaro, videoclipul conține imagini inedite, nedezvăluite până acum publicului larg, din tribunele arenei, unde peste 30.000 de spectatori sărbătoreau o victorie ce consemna prima prezență la un Mondial după două decenii de suferință.

Printre ei se disting personalități precum Valentin Ceaușescu, jurnalișii Ioan Chirilă și Horia Alexandrescu, dar și fostul președinte al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor. Deși vestimentația și aspectul fizic diferă extrem de mult față de cele cu care ne-a obișnuit, l-am recunoscut printre spectatori și pe Gigi Becali.

ADVERTISEMENT

Din echipa trimisă în teren de Emeric Ienei făceau parte Lung, Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu – Sabău, Popescu, Lupu, Hagi, Lăcătuș și Balint, în vreme ce danezii (antrenați de Sepp Piontek) îi aveau pe  Schmeichel, Sivebaek, Olsen, Nielsen, Nielsen, Laudrup, Bartram, Jensen, Lerby, Povlsen, Laudrup.

„Valentin Ceaușescu a fost alături de noi, ne-a ajutat să ne pregătim așa cum ne doream”

Mulți au pus echipa națională la zid după ce am pierdut la Copenhaga cu 3-0. Au existat multe ședințe, cu așa-ziși cunoscători ai fotbalului, care au comentat acel rezultat în fel și chip.

ADVERTISEMENT

Evident că Nicolae Ceaușescu a tunat și a fulgerat, s-a pus chiar și problema excluderii din lot a mai multor jucători, însă eu am cerut liniște, iar fiul președintelui, Valentin Ceaușescu, a fost alături de noi, ne-a ajutat să ne pregătim așa cum ne doream.

I-am spus că putem obține calificarea la București, ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă. În săptămâna de după victoria cu Danemarca, să te ții laude din toate părțile, eram cocoloșiți de toată lumea.

ADVERTISEMENT

Partidul era bucuros și bineînțeles că am fost invitați de Ceaușescu la un fel de dineu oficial. Jucătorii au fost extraordinari, dar atunci există o foarte mare unitate la echipa națională.

Fotbaliștii de la Steaua și Dinamo, mari rivali în campionat, erau foarte buni prieteni unii cu alții, când veneau la echipa națională formau o adevărată familie.

Țin minte că a fost o bucurie generală, dar nici n-avea cum să fie altfel, cât timp ne calificasem din nou la un Campionat Mondial după o pauză de 20 de ani”, a rememorat Emeric Ienei.

Pe atunci, acesta avea 52 de ani, ratase calificarea la Euro 1988 și, culmea, risca să fie demis dacă nu învingea Danemarca. În ciuda presiunii la care era supus, coroborată și cu problemele de lot, Nea Imi – așa cum îl alintă foștii elevi – a reușit să ducă România la Mondialul din Italia.

Am avut şansă atunci. Cami, care era titularul postului şi jucase toate meciurile din preliminarii, era accidentat, iar Răducioiu, care reprezenta viitorul, nu părea în cea mai bună formă.

Nea Imi m-a băgat pe mine pentru că marcam mult la Steaua, dar acolo jucam extremă sau mijlocaş. Nu mi-a fost nicio clipă teamă de acel meci.

Noi aveam experienţă, ne mergea jocul, Steaua şi Dinamo, de unde veneau jucătorii evoluau bine şi în campionat şi în Europa. N-aveam strălucirea danezilor, care jucaseră şi la CE 1984 şi la CM 1986 şi la CE 1988, dar eram jucători buni”, a relatat și Gabi Balint, autorul unei duble în acel meci istoric.

ADVERTISEMENT
Tags: