Fotbal international

România-Danemarca. Spovedania “călăului” Meier: “A fost o revoltă”

România joacă duminică, de la ora 21:45, un meci decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018 împotriva Danemarcei. Precedentul joc oficial dintre cele două formaţii a fost unul...
24.03.2017 | 20:36

România joacă duminică, de la ora 21:45, un meci decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018 împotriva Danemarcei. Precedentul joc oficial dintre cele două formaţii a fost unul dintre cele mai dramatice meciuri din istoria recentă a tricolorilor.

Se întâmpla în septembrie 2003, când “tricolorii” jucau ultima şansă de calificare la Euro 2004 la Copenhaga. România avea nevoie de cele 3 puncte pentru a-şi asigura un loc la baraj, iar orice alt rezultat în afară de victorie ne scotea din calcule.

Partida a fost arbitrată de Urs Meier, un arbitru elveţian cu o bogată experienţă europeană. La finalul celor 90 de minute, Meier se transforma în inamicul numărul 1 al României.

Meciul s-a încheiat 2-2. Danezii au deschis scorul după un penalty inventat de Meier, dar Mutu şi Pancu au întors scorul după pauză. În final de meci, Bratu, Mutu şi Cernat au ratat ocazii rarisime.

Danezii au egalat în minutul 90+5 prin Laursen. După meci, Urs Meier a devenit ţinta furiei românilor de pretutindeni. Centralului i s-au reproşat că a acordat un penalty inexistent şi a prelungit jocul exagerat de mult.

VEZI VIDEO REZUMAT:

“Mi-a fost teamă în afara terenului”

La scurt timp după meci, Urs Meier a fost ameninţat cu moartea de fanii furioşi, iar mail-ul centralului elveţian a fost umplut cu mesaje de ameninţare. La 5 ani de la acel meci, în 2008, Urs Meier a vorbit despre acel meci în cartea autobiografică numită: “Tu decizi”.

“În viaţa oricărui arbitru există momente de teamă, provocate de factori neprevăzuţi şi cu consecinţe la fel de greu de ghicit. Prin astfel de clipe am trecut şi eu, şi ele au avut asupra mea efecte negative. Pe terenul de joc nu mi-a fost frică niciodată de nimic, chiar dacă de multe ori tumultul de emoţii al jucătorilor riscă să degenereze.

Cu adevărat teamă mi-a fost în afara terenului, şi în special după două meciuri. Prima dată s-a întâmplat după partida Danemarca-România. A doua oară s-a întâmplat după sfertul de finală Anglia-Portugalia de la Europenele din 2004″, scria Meier.

“Românii au jucat mai bine decât danezii” 

Fostul arbitru elveţian este de părere că România a jucat mai bine în acel meci şi crede că ocaziile uriaşe irosite pe final de meci i-au costat.

“Evenimentele care au urmat meciului din Danemarca au semănat cu o adevărată revoltă îndreptată mai ales împotriva mea. Motivul: românii s-au simţit nedreptăţiţi. Ambasada Elveţiei de la Bucureşti a fost asaltată de peste 5.000 de oameni care erau furioşi pe mine. Au urmat ameninţări cu moartea.

A fost o perioadă delicată, iar eu nu am avut nicio reacţie la început. Nu ştiam dacă furia şi ameninţările suporterilor români vor lua forme concrete. Revolta a fost provocată de un penalty pe care l-am dictat împotriva echipei României. 

În minutul 72, românii conduceau cu 2-1, rezultat care îi califica la Euro 2004. De altfel, pe parcursul meciului jucaseră mai bine decât adversarii lor. Spre sfârşitul partidei, românii au irosit o ocazie uriaşă. S-au purtat de parcă în ziua aia nu li se putea întâmpla nimic. Un jucător care avea deja un cartonaş galben trebuia să execute un corner.

Sfidător, s-a îndreptat agale spre fanion, convins că nu îi pot da roşu şi nu pot prelungi meciul. În prelungiri, antrenorul a dorit să mai facă o schimbare. În acest caz, prelungirile vor dura mai mult. Exact în secunda 30 a minutului 94 s-a întâmplat ceea ce avea să declanşeze furia românească”, scrie elveţianul.

grerg

“Am încercat să mă apăr”

Meier rememorează evenimentele de după golul lui Laursen, din minutul 90+5: “Danezii au marcat şi au egalat. Ei mergeau mai departe, iar românii stăteau acasă. Românii erau convinşi că eu eram vinovat de eşecul lor, şi nimic nu putea să le schimbe părerea. Presa românească s-a implicat mult prea mult în această poveste şi mi-a făcut publică adresa de e-mail.

Am fost bombardat cu e-mailuri pline de ameninţări dintre cele mai dure. Am încercat să mă apăr, sperând totodată că totul se va termina într-o bună zi. Reacţia lor a depăşit cu mult supărarea normală a unor iubitori de fotbal. Şi ar fi fost de ajuns ca unul dintre ei să-şi pună ameninţările în practică”

wg

În urma acelui 2-2 de la Copenhaga, România a fost eliminată din drumul spre Euro 2004, tricolorii încheind pe locul 3 grupa de calificare după Danemarca şi Norvegia.