News

România, dată în judecată de Comisia Europeană pentru că nu a închis gropile de gunoaie ilegale

Comisia Europeană a dat în judecată România, la CJUE, pentru managementul defectuos privind gestionarea depozitelor de gunoi care funcționează fără autorizație.
12.11.2021 | 17:41
Romania data in judecata de Comisia Europeana pentru ca nu a inchis gropile de gunoaie ilegale
ADVERTISEMENT

România a fost trimisă în judecată de către Comisia Europeană în fața CJUE deoarece țara noastră nu a reușit să implementeze normele europene privind gestionarea gropilor de gunoi fără autorizație de funcționare.

România dată în judecată de CE pentru neglijarea depozitelor de gunoi

Comisia Europeană a hotărât, vineri, trimiterea în judecată a României pentru o nouă abatere în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pe motiv că țara noastră nu a respectat pe deplin decizia Curții din 18 octombrie 2018 prin care se constata neîndeplinirea de către România a obligațiilor privind depozitele ilegale de deșeuri (Directiva 1999/31/CE), se arată într-un comunicat de presă al Executivului european.

ADVERTISEMENT

„Comisia a hotărât astăzi să trimită din nou România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curții din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea de către România a obligațiilor sale în temeiul Directivei privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE)”, se menționează în comunicat.

Aproape 70 de gropi de gunoi ilegale sunt vizate de Comisia Europeană

Conform prevederilor legale, România a fost obligată să-și închidă și să-și reamenajeze totalitatea depozitelor de deșeuri care nu au dobândit o autorizație oficială de funcționare înainte de 16 iulie 2009. Instanța Curții de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că România nu a îndeplinit acest angajament în ceea ce privește 68 de depozite de deșeuri, se precizează în comunicatul de presă. Este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni care corespund timpului care a trecut de la prima hotărâre și până la punerea în aplicare.

ADVERTISEMENT

„Curtea a constatat că România nu și-a respectat această obligație cu privire la 68 de depozite de deșeuri. Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității”, se arată în comunicatul de presă.

Politicile CE conține toate normele pe care România le poate lua pentru a stopa poluarea mediului

Politica privind depozitele de deșeuri definește normele și prevede linii orientative pentru prevenirea și reducerea, în măsura posibilităților, ale impactului nefast al depozitării de deșeuri pentru sănătatea umană și mediu.

ADVERTISEMENT

„Pactul verde european și Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării au stabilit pentru UE obiectivul ambițios de a reduce la zero poluarea. Este important să se pună pe deplin în aplicare standardele consfințite în legislația UE, astfel încât să se asigure în mod eficace protecția sănătății umane și a mediului natural”, se mai precizează în comunicat.

Mai sunt 44 de gropi de gunoi ce funcționează ilegal

După trei ani de la decizia din 2018, statul român și-a închis și a reabilitat 24 de gropi de gunoi. Astfel, 44 de depozite de deșeuri nu au rămas încă nedesființate, motiv pentru care, în cazul multor dintre ele, lucrările de reabilitare aferente încă nu sunt plănuite. Depozitarea gunoiului ar trebui să aibă loc în Europa numai în mod controlat și sigur, în conformitate cu reglementările UE.

ADVERTISEMENT

„Pentru a se conforma hotărârii Curții, România trebuie să ia toate măsurile necesare astfel încât să se asigure că aceste depozite de deșeuri sunt cât mai curând posibil închise, sigilate și reabilitate din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate și pentru mediu (…) Directiva privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE) stabilește standarde în ceea ce privește protejarea sănătății umane și a mediului, în special a apelor de suprafață, a apelor subterane, a solului și a aerului, împotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și eliminarea deșeurilor”, menționează Comisia Europei.

Directiva se concentrează să împiedice sau să reducă pe cât posibil impactul negativ al depozitării gunoiului pe tot parcursul ciclului de viață al depozitului. Deșeurile pot fi aruncate într-o varietate de moduri. Depozitarea sau îngroparea în pământ este cea mai puțin durabilă din punct de vedere ecologic și ar trebui să fie folosită doar ca ultimă soluție, specifică CE în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: