News

România, de partea Ucrainei în procesul Curții Internaţionale de Justiţie împotriva Rusiei. Demersul are loc după solicitarea ministrului Dmitro Kuleba

România a hotărât să se poziționeze de partea Ucrainei în procesul Curții Internaţionale de Justiţie împotriva Rusiei. Totul are loc după solicitarea ministrului de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba.
18.05.2022 | 14:27
Romania de partea Ucrainei in procesul Curtii Internationale de Justitie impotriva Rusiei Demersul are loc dupa solicitarea ministruluiDmitro Kuleba
România s-a poziționat de partea Ucrainei în procesul Curții Internaționale de Justiție împotriva Rusiei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România intervine în favoarea Ucrainei în procesul CIJ împotriva Federației Ruse. Anunțul a fost făcut de MAE, miercuri, care explică faptul că demersul are loc după ce ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a făcut o solicitare în acest sens.

România se implică în procesul CIJ împotriva Rusiei. Se va poziționa de partea Ucrainei

Concret, Dmitro Kuleba a cerut implicarea țării noastre în procesul important atunci când a vizitat România, pe data de 22 aprilie și s-a văzut cu omologul său, Bogdan Aurescu.

ADVERTISEMENT

”În continuarea demersurilor întreprinse în susținerea Ucrainei ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva acestui stat, autoritățile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenție în procedurile inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ),  la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea și îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Convenția ONU privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid din 1948.

Acest demers al României de a interveni în procesul menționat are loc la solicitarea expresă a părții ucrainene, transmisă de ministrul afacerilor externe ucrainean Dmytro Kuleba omologului român Bogdan Aurescu cu ocazia vizitei pe care ministrul ucrainean a efectuat-o la București, la 22 aprilie 2022 (https://www.mae.ro/node/58483)”, a anunțat MAE, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

MAE: ”România se va coordona cu alte state like minded”

Prin noul pas pe care l-a făcut, România se alătură altor state care au luat o hotărâre similară și va interacționa strâns cu oficialii de la Kiev.

”În contextul acestor proceduri, România se va coordona cu alte state like minded care au luat o decizie similară și va colabora strâns cu reprezentanții Ucrainei implicați în procedurile din fața CIJ.

ADVERTISEMENT

Decizia autorităților române a fost comunicată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu colegilor europeni și omologului ucrainean, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Europene, care s-a desfășurat la Bruxelles, la 16 mai 2022 (https://www.mae.ro/node/58670), ca expresie a susținerii constante și principiale a autorităților de la București pentru cauza Ucrainei.

Decizia României reflectă, o dată în plus, poziția constantă a țării noastre în favoarea valorificării instrumentelor și instituțiilor de drept internațional în sprijinul menținerii și restabilirii păcii și securității internaționale, precum și încrederea necondiționată în rolul fundamental al CIJ ca promotor al justiției internaționale”, a mai informat MAE.

ADVERTISEMENT

Cum s-a inițiat proces împotriva Rusiei

La două zile după invazia Kremlinului în Ucraina, pe data de 26 februarie 2022, Ucraina a depus cerere de demarare a unui proces la CIJ contra Moscovei, invocând ”Convenția din 1948 privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.

Ucraina a depus plângere pentru faptul că Rusia a acuzat fals comiterea unor acțiuni de genocid în regiunile separatiste Donetsk și Luhansk, pentru a le recunoaște indepedența, dar și pentru a-și începe așa zisa ”operațiune specială”, adică războiul.

ADVERTISEMENT