News

România, demersuri la CEDO în favoarea Kievului. “În cadrul eforturilor țării noastre de susținere a Ucrainei”

România a depus la CEDO cererea de intervenție a țării noastre în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă împotriva Rusiei
16.09.2022 | 16:45
Romania demersuri la CEDO in favoarea Kievului In cadrul eforturilor tarii noastre de sustinerea Ucrainei
România susține Ucraina la CEDO Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care precizează că această cerere a fost depusă în cauza care are ca obiect încălcări grave ale drepturilor omului, comise de Rusia de la începutul invaziei în Ucraina.

România, demersuri la CEDO în favoarea Ucrainei

„România a depus la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) vineri, 16 septembrie 2022, cererea de intervenție a țării noastre în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse la Curte, la 28 februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Cauza nr. 11055/22, aflată în stadiu incipient pe rolul CEDO, are ca obiect încălcările grave ale drepturilor omului, comise în masă de Federația Rusă în cadrul agresiunii militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie 2022”, se arată în comunicatul de presă transmis de MAE.

Ministerul român de Externe mai precizează că această cerere de intervenție a fost adresată prin intermediul Agentului Guvernamental pentru CEDO, în baza articolului 36(2) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, completat de regula 44 din Regulamentul CEDO, potrivit MAE.

ADVERTISEMENT

Intervenția României, explică MAE, „are loc în cadrul eforturilor țării noastre de susținere a Ucrainei, ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva acestui stat, inclusiv prin intermediul instrumentelor de drept internațional.

România își propune astfel să transmită un mesaj principial, în spiritul acțiunilor sale de promotor tradițional al justiției internaționale.

ADVERTISEMENT

Demersul României de a interveni în această cauză a fost inițiat la solicitarea părții ucrainene, transmisă după introducerea de către Ucraina la CEDO a cererii în formă completă, la 23 iunie 2022, urmată de comunicatul CEDO din 28 iunie 2022”.

România, susține Ucraina și la Curtea Penală Internațională

România se numără printre cele 40 de state care au inițiat, la data de 2 martie 2022, procedurile pe rolul Curții Penale Internaționale.

ADVERTISEMENT

Statul român a inițiat, de asemenea, o Declarație de Intervenție în procesul aflat pe rolul Curții Internaționale de Justiție în dosarul privind „Acuzații de genocid în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)”, a mai precizat Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Această din urmă declarație a fost transmisă la Curtea Internațională de Justiție la 13 septembrie 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: