News

România, dependentă de importul alimentelor! Cum a ajuns Germania principalul partener de afaceri

România a devenit dependentă de importul alimentelor și cheltuie miliarde de euro pentru mâncarea pe care o cumpără din alte țări
27.09.2021 | 18:54
Romania dependenta de importul alimentelor Cum a ajuns Germania principalul partener de afaceri
Miliarde de euro plătește România pe importuri. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România exportă forță de muncă și materii prime, dar este campioană la importat alimente. De altfel, mare parte din mâncarea pe care o cumpărăm vine din străinătate, indiferent de magazinul unde mergem să ne refacem stocurile. Puține mai sunt alimentele de proveniență locală, mare parte dintre ele având mai degrabă viză de Germania, Polonia, Franța sau Olanda.

Din cauza pestei porcine, România cumpără în cantități uriașe carne de porc. Gurmanzi din fire, nu ezităm o clipă și plătim bani grei pentru fiecare friptură în parte. Anul trecut, de exemplu, în plină pandemie am dat peste 500 de milioane de euro pe această carne.

ADVERTISEMENT

România, dependentă de importuri la alimente!

Cea mai mare parte o cumpărăm din Germania, țară care a devenit principal partener de afaceri. De la nemți luăm cele mai multe produse, însă la ei vindem și cel mai mult. Pe lângă carnea de porc, România a achiziționat în plină pandemie inputuri de peste 300 de milioane de euro.

Vorbim despre insecticide, rodendicide, fungicide, erbicide sau inhibatori de germinare. Culmea, al treilea produs în topul importurilor este reprezentat de preparatele de tipul celor folosite în hrana animalelor. Și aici cheltuim în jur de 300 de milioane anual.

ADVERTISEMENT

În 2020, deficitul în comerţul cu produse agroalimentare a fost de aproape două miliarde de euro. Adică am ajuns la importuri de aproape 9 miliarde de euro, în condițiile în care exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro.

De exemplu, aducem în țară brânză și caș, cafea, ciocolată și produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi sau citrice de sute de milioane de euro. Interesant este că produsele de bază de pe mesele românilor, carnea, laptele sau pâinea sunt mai degrabă de import.

ADVERTISEMENT

Este un semnal de alarmă grav tras către Executiv, un semnal care trebuie să le arate guvernanților că exportăm prea multă materie primă după care ajungem să cumpărăm din aceleași locuri produsele finite.

Cum se apără autoritățile în fața avalanșei de importuri

În urmă cu puțin timp, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii a explicat că România trebuie să acorde de urgență o atenție mai mare retehnologizării unităților disponibile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este imperios necesar să construim depozite pentru fructe și legume pentru a nu mai fi nevoiți să achiziționăm non stop de pe piața externă. Nu se termină aici – țara noastră trebuie să aibă ca prioritate sporirea numărului de porci.

„Va trebui să intervenim pe reproducția la porc și pasăre, avem nevoie la nivel național de cel puțin 195.000 de capete de scroafe, în așa fel încât să ne putem produce materialul genetic necesar, avem nevoie de reproducție la pasăre, avem nevoie de industrializare, din punctul meu de vedere suntem, ca tehnologie, la nivelul anilor 2010, din moment ce importăm produse de patiserie, produse congelate, produse prelucrate, biscuiți și nu numai, înseamnă că noi nu avem capacități de tehnologizare performante, și va trebui să intervenim în acest sens”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

„Este și o politică greșită făcută de noi de-a lungul timpului, în 30 de ani. În același timp trebuie să luăm în calcul că o serie de produse pe care le importăm nu se cultivă la noi în țară, mă refer la cafea, banane, ananas, citrice, fructe tropicale.

Cea mai mare balanță negativă o are carnea de porc, din cauză că nu mai avem reproducție la porc, importăm aproape tot materialul genetic, și în al doilea rând suntem afectați puternic de pesta porcină africană”, a mai spus Simion.

Germania, principalul partener de afaceri al României

Germania, Polonia, Franța, Olanda, Italia sau Ungaria sunt principalele țări din care importăm alimente. Sute de milioane de euro pleacă în fiecare an în conturile companiilor din aceste țări.

De remarcat că România a importat numai în primele trei luni ale acestui an carne în valoare de peste 200 milioane de euro. Culmea, discutăm despre o scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Agerpres a notat că au fost consemnate importuri de carne şi organe comestibile, în valoare de 257,11 milioane de euro din ianuarie până în martie inclusiv.

Un alt detaliu aparte este acela că România e deficitară de aproape trei decenii în ceea ce priveşte asigurarea consumului la carnea de porc. Cel mai des consumată, la ani lumină de carnea de vită, pasăre sau peşte, aceasta este acoperită de producţia internă într-un procent de 30%. Restul îl cumpărăm cu bani grei.

ADVERTISEMENT