News

România, devastată de ape: 18 coduri roșii în nici 24 de ore. Oamenii și-au pierdut casele: ”Ne mutăm de aici”

România e sub ape în ultimele zile, doar în ultimele 24 de ore meteorologii vorbind de nu mai puțin de 18 coduri roșii, iar unii oameni și-au pierdut speranța.
06.07.2023 | 22:23
Romania devastata de ape 18 coduri rosii in nici 24 de ore Oamenii siau pierdut casele Ne mutam de aici
România, devastată de ape: 18 coduri roșii în nici 24 de ore. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Practic în doar 24 de ore a plouat cât în toată luna trecută, iar localități întregi au fost înghițite de ape, iar oamenii și animalele s-au salvat cum au putut de viitură. Inclusiv Transfăgărășanul a fost blocat de aluviunile de pe versanți, în timp ce unii oameni mai ghinioniști au fost vizitați de viitură de 2 ori în doar 3 săptămâni.

România, devastată ape: 18 coduri roșii în nici 24 de ore

Conform Observatornews.ro, inclusiv animalele au supraviețuit cum au putut. Imaginea unui câine care se urcă pe un balot de paie pentru a evita viitura a devenit virală, în timp ce apa distrugea tot ce prindea în cale, inclusiv curțile oamenilor. Apa a ajuns inclusiv în casa oamenilor, iar acum mulți spun că vor fi nevoiți să se mute.

ADVERTISEMENT

“Avem animale pe care le-am dus în hotară, sus pe deal, unde nu este apă. Câinele, săracul, a avut noroc cu un balot, pe care nu l-a dus apa, pentru că s-a urcat pe el. Uite, acolo se vede. Jumătate de metru aproape. S-a băgat în canapea, în fotoliu, tot s-a distrus. În dulapuri e numai mâl. Uite ce e aici. M-am pus la uşă să nu mai intre apa, dar nu am mai avut ce sa fac, dar tot a intrat. După a tot venit pe mine, pe afară era plin”, se plânge o femeie.

Paradoxal, ploile puternice nu au însemnat că populația a scăpat de caniculă, din contră. În Bacău, de exemplu, în localitatea Palanca, o rupere de nori a scos din matcă un râu, iar viitura a adus bolovani și resturi de arbori care au măturat peste 30 de gospodării. Aici, un bătrân a fost salvat doar de pompieri.

ADVERTISEMENT

“Efective din cadrul celor două unităţi de jandarmi din Bacău acţionează pentru a limita pagubele cauzate de căderile abundente de precipitaţii”, a declarat Alexandra Danculea, purtător de cuvânt Jandarmeria Bacău. La fel de dramatică a fost situația și în Bâcleș, județul Mureș, unde viitura a revenit după două săptămâni în care oamenii credeau că au scăpat de griji.

“Din nou potop. Ne-a inundat din nou, a doua oară după ce am făcut șanțul. Avem casa sub apă, cel mai probabil ar trebui să ne mutăm că nu avem cum să mai stăm aici”, se plânge o femeie din sat. Situația a fost la fel de dramatică în Suceava, acolo unde un bătrân a rămas izolat, sau în Dolj, unde mai multe sate s-au transformat într-o mlaștină.

ADVERTISEMENT

Avertizări de cod roșu au fost și în Caraș Severin, acolo unde o mașină a fost luată de viitura puternică într-o localitate de pe lângă Reșița, în timp ce pe Transfăgărășan au început să cadă de pe versanți copaci și pietre, pe ambele sensuri ale drumului. Nu mai puțin de 50 de mașini au rămas blocate în zonă.

Meteorologii anunță că ploile se vor muta spre est în zilele următoare, după 24 de ore în care majoritatea țării a fost sub cod roșu sau portocaliu de furtuni. În același timp, în mai multe zone din țară temperaturile au depășit 40 de grade Celsius, cum ar fi orașe precum București, Galați, Iași sau Buzău.

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru cei care nu suportă căldura, specialiștii ANM transmit că există șanse reale ca fiecare zi de vară să fie caniculară, începând de zilele următoare. ”De săptămâna următoare, în special pe la jumătatea săptămânii, așteptăm temperaturi chiar mai ridicate decât cele pe care le-am înregistrat în ultimele două zile”, a declarat Florinela Georgescu, meteorolog șef al ANM, în direct la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”