News

România, din nou în atenția Rusiei. Șeful Armatei ruse spune că țara noastră e în topul statelor care trimit armament Ucrainei

Șeful Armatei ruse a luat din nou în vizor România. Valeri Gherasimov spune că țara noastră e în topul statelor care trimit armament Ucrainei.
23.12.2022 | 11:41
Romania din nou in atentia Rusiei Seful Armatei ruse spune ca tara noastra e in topul statelor care trimit armament Ucrainei
Șeful Armatei ruse, Valeri Gherasimov, spune că România e în top 4 țări care furnizează armament Ucrainei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

De-a lungul celor aproape 10 luni de război, Moscova a acuzat în dese rânduri România că trimite armament către armata Ucrainei.

Șeful Armatei ruse, Valeri Gherasimov, spune că România e în top 4 țări care furnizează armament Ucrainei

În urmă cu doar 24 de ore, subordonații lui Vladimir Putin au arătat din nou cu degetul către România în această privință a înarmării Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, a spus, într-un briefing în fața atașaților militari ai statelor străine, că Bucureștiul oferă un sprijin militar intens statului vecin.

Oficialul rus a pus România într-un top select al statelor care trimit armament în Ucraina, alături de SUA, Marea Britanie și Polonia.

ADVERTISEMENT

”Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi sporesc, în mod constant, volumul asistenţei militare pentru Kiev cu scopul prelungirii conflictului.

SUA, Marea Britanie, Polonia şi România au cea mai semnificativă contribuţie la furnizarea de arme”, a spus Gherasimov, citat de agenția TASS.

ADVERTISEMENT

România, acuzată și în septembrie că trimite armament Ucrainei. Reacția de atunci a Guvernului

De la debutul invaziei ruse până în prezent, Guvernul României nu a făcut public niciodată eventualul sprijin militar pentru Ucraina.

În septembrie, ministerul rus de externe, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, a cerut țării noastre să recunoască public că trimite arme Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Ministrul apărării naționale de la acea vreme, Vasile Dîncu, a catalogat aceste acuzații drept o ”încercare de manipulare” a opiniei publice.

”(…) din când în când, cam o dată la 30 de zile, apare un purtător de cuvânt care acuză România pentru diverse lucruri: că furnizează armament sau că furnizează instruire sau că furnizează soldaţi – aţi văzut – mercenari.

Toate acestea sunt elemente ale războiului hibrid împotriva Ucrainei şi României, împotriva coaliţiei internaţionale care sprijină, în acest moment, războiul drept pe care Ucraina îl are pentru apărarea teritoriului. Tratăm ca atare asemenea încercări de a manipula opinia publică: fac parte din războiul de manipulare şi propagandă al Rusiei”, a spus Vasile Dîncu, pe 2 septembrie.

ADVERTISEMENT