News
notix pixel id

România, din nou pe primul loc în UE. Trăim în cele mai aglomerate locuințe din Uniune

05.01.2021 | 21:01
România, din nou pe primul loc în UE. Trăim în cele mai aglomerate locuințe din Uniune
Blocurile noi trebuie să aibă centrală comună. Propunerea a fost făcută de Ministrul Mediului.Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Eurostat a publicat o statistică uimitoare care prezintă procentul oamenilor din România care trăiesc în case supraaglomerate. Țara noastră se află pe primul loc în Europa la acest capitol.

Cu un procent de 45,8%, aproape jumătate din cetățeni, România ocupă prima poziție în Uniune din punct de vedere al oamenilor care trăiesc în locuințe prea mici comparativ cu numărul de persoane din familie.

La polul opus, 7,7% din cetățenii țării noastre trăiesc în case mai mari decât ar avea nevoie. La nivel european un procent de  17,2% din populație trăia în locuințe supraaglomerate în 2019, scrie Hotnews, citând Mediafax. De cealaltă parte, un procent de 32,7% din locuitorii Uniunii, mai mult de una din trei persoane, locuiau în case subocupate, considerate mai mari decât nevoile celor ce le ocupau.

ADVERTISEMENT

România, din nou pe primul loc în UE. Trăim în cele mai aglomerate locuințe din Uniune

Oficiul european pentru statistică menționează că supraaglomerarea unei locuinte în timpul pandemiei înseamnă munca de acasă pentru părinți, în aceeași cameră în care se joacă copiii. În plus, spațiile aglomerate prezintă un risc mai mare de contactare a virusului.

Țara noastră, ocupantă a primei poziții, este urmată de Letonia, cu un procent de 42,2% al locuitorilor care trăiesc în case supraaglomerate. Podiumul este completat de vecina Bulgaria, unde 41,1% din oameni sunt într-o astfel de situație.

ADVERTISEMENT

State precum Croația, cu un nivel de supraaglomerare al locuințelor de 38,5%, sau Polonia, unde 37,6% din cetățeni locuiesc în astfel de condiții, completează primele cinci poziții ale acestui top. În comparație cu anul anterior acestei statistici, numărul oamenilor care trăiesc în case supraaglomerate a suferit o ușoară scădere în toate aceste state. Cea mai semnificativă a fost înregistrată de ocupanta poziției a cincea, Polonia, -1,6pp.

Cele mai scăzute rate de aglomerare au fost înregistrate în Cipru, un procent de 2,2% din oameni trăiau în astfel de condiții, Irlanda – cu un procent de 3,2%, Malta, întregistrând 3,7% și Țările de Jos, cu 4,8%.

ADVERTISEMENT

Pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul locuitorilor din case subocupate este Malta, cu 72,6 % din cetățeni. Poziția a doua este ocupată de Cipru, cu un procent de 70,5%, iar podiumul este completat de Irlanda – 69,6%. Spania și Luxemburg completează top cinci al celor mai puțin aglomerate locuințe, cu procente de 55,4 %, respectiv 54%.

În anul 2018, anterior celui în care s-a realizat această statistică, numărul oamenilor care locuiau în spații mai mari decât aveau nevoie a scăzut în majoritatea țărilor de mai sus. Excepție face Luxemburg, care a înregistrat o creștere minoră, +0,3pp.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri