România e BRAZILIA handbalului! Performanţă UNICĂ a “tricolorelor”

Marian Popovici   
în Sporturi
14/06/2015, 00:01
România e BRAZILIA handbalului! Performanţă UNICĂ a “tricolorelor”

România s-a calificat la Campionatul Mondial de Handbal din 2015 din Danemarca. “Tricolorele” au avut emoţii în barajul de calificare împotriva Serbiei. Meciul de la Belgrad a fost la discreţia “tricolorelor, 32-26. Deşi părea o formalitate, returul de la Bucureşti nu a fost deloc uşor, “tricolorele” pierzînd meciul cu 24-28. Cu această calificare, România îşi menţine titulatura de unică naţiune prezentă la toate ediţiile de Campionat Mondial. 

Brazilia din handbal

Nici o naţiune din handbalul feminin în afară de România nu a participat la toate ediţiile de Campionat Mondial. Prima competiţie mondială a avut loc în 1957 în Yugoslavia. De atunci, “tricolorele” au fost prezente la toate cele 21 de ediţii, cea din Danemarca fiind a 22-a ediţie a Campionatului Mondial.

VEZI AICI DESFĂŞURAREA RETURULUI DINTRE ROM NIA ŞI SERBIA 24-29

Din anul 1993, Campionatul Mondial se desfăşoară odată la doi ani, în ani impari, astfel încît să nu se suprapună cu Jocurile Olimpice.

Un titlu mondial

România a cîştigat un singur titlu mondial la handbal feminin. Unicul succes în competiţia supremă a venit la a doua ediţie, în 1962. Atunci Campionatul Mondial de handbal a fost găzduit de România între 7 şi 15 iulie.

“Tricolorele” pregătite de Constantin Popescu şi Nicolae Nedeff s-au impus atunci la Mondiale după o finală cîştigată cu scorul de 8-5 împotriva Danemarcei.

Rusia 2005, ultima performanţă majoră

Ultima performanţă notabilă a României a venit în urmă cu un deceniu la Campionatul Mondial din Rusia. Atunci, “tricolorele” au ajuns pînă în finalela competiţiei.

Din păcate, România nu a avut nici o şansă în finală, împotriva ţării gazdă, Rusia reuşind să cîştige cu 28-23 ultimul act al competiţiei. A fost a doua medalie de argint din istoria Campionatelor Mondiale după cel obţinut în 1973 în Yugoslavia. Ambele finale pierdute de “tricolore” au fost în dauna gazdelor.

Se ştiu 15 din 24 de echipe calificate

Campionatul Mondial din 2015 se va desfăşura în Danemarca între 5 şi 20 decembrie. Pînă acum, şi-au asigurat calificarea 14 din cele 24 de echipe participante.

Echipe calificate: Danemarca (gazdă), Norvegia (campioana europeană), Brazilia (campioana en-titre), Ungaria, România, Congo, Tunisia, Angola, Coreea de Sud, Japonia, China, Cuba, Puerto Rico şi Argentina.

România nu este creditată cu multe şanse la Campionatul Mondial din 2015. “Tricolorele” au cota 26,00 să cîştige competiţia de elită din Danemarca. Norvegia e principala favorită, cotă 3,75.

 

 

 

 

Închide ×