News

“România educată” ajunge în alte țări! Zeci de mii de studenți români se școlesc în străinătate

"România educată", în alte țări, acesta pare a fi adevăratul proiect, unul care propune o realitate dură
06.07.2021 | 17:16
Romania educata ajunge in alte tari Zeci de mii de studenti romani se scolesc in strainatate
Elevii români învață în facultățile de top ale lumii. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vorbim despre o țară în care foarte mulți absolvenți de liceu pleacă la universități din străinătate fără să clipească. Toți sunt elevi excepționali, elevi pentru care facultățile de top ale lumii se luptă în fiecare an. Prea puțini se mai întorc în România la finalul studiilor și nici aceștia nu își găsesc locul. Rupți de sistem, neînțeleși într-o lume care se pricepe de minune la toate, dar mai ales la „las-o că merge și așa”, nu o dată părăsesc definitiv țara.

Cu zeci de miniștri care s-au perindat la Educație, cu reforme anapoda și făcute după ureche, fără nicio noimă, interes și obiectiv, elevii buni ai României s-au trezit într-o luptă politică și n-au ezitat o clipă atunci când și-au căutat viitorul. Au fost primiți cu burse în universitățile lumii și n-au mai privit înapoi. Înapoi, într-o țară care nu s-a sinchisit să le ofere mai mult, să-i ajute, să-i îndrume.

ADVERTISEMENT

“România educată”, în cu totul alte țări!

Aflat la al doilea mandat de președinte, Klaus Iohannis ar vrea să schimbe din temelii sistemul. Nu toată lumea a primit cu brațele deschise propunerile șefului de stat. Conform acestuia, învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute: teoretic, profesional şi vocaţional. Anual va exista posibilitatea transferului între ele, pe baza competenţelor.

Mai mult decât atât, șeful statului a transmis că și-ar dori ca liceele pentru care cererea depăşeşte oferta să organizeze examen de admitere. Culmea, acesta ar avea loc înainte de desfăşurarea Evaluării Naţionale. Locurile neocupate în urma examenelor de admitere se vor ocupa în ordinea notelor de la Evaluare.

ADVERTISEMENT

La capătul a 4 ani de studiu, elevii vor fi testați printr-un examen unic de bacalaureat. Și această măsură a stârnit rumoare, multe cadre didactice spunând că nu este normal ca elevii să fie băgați toți în aceeași oală.

„România Educată” este proiectul naţional iniţiat de preşedintele României menit să susţină reaşezarea societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate.

ADVERTISEMENT

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Câți elevi pleacă la studii în străinătate

Ministerul Educației nu are o statistică oficială a elevilor plecați din țară. Ar fi și imposibilă o asemenea evidență având în vedere migrarea masivă a românilor. Cu toate acestea, elevii care termină 12 clase cu medii excepționale și care ajung în universități bine cotate ar putea fi numărați.

ADVERTISEMENT

Se știe că până în 5% din totalul absolvenților aleg anual să urmeze studiile superioare la o facultate din străinătate. România se află în media țărilor Uniunii Europene, undeva într-un top 10 la numărul de studenți care învață în altă țară decât cea în care au absolvit liceul.

În 2018 a fost a șaptea țară cu cei mai puțini studenți în străinătate, după Croația și Grecia (ambele cu 3%), Spania și Polonia (ambele 4%). Slovenia și Lituania înregistrau aceeași proporție ca România. Situația a rămas cam la fel și în anii următori.

Proiect de lege pentru studii în străinătate

Interesant este că absolvenții de liceu care doresc să înveţe la universităţi de top din străinătate ar putea primi ajutor financiar chiar de la stat. Un proiect de lege vrea să reglementeze situația aceasta. Vorbim despre un împrumut pentru acoperirea taxelor de studiu şi a cheltuielilor de trai.

Atenție! Spre deosebire de alte țări, în România, banii nu trebuie returnați dacă beneficiarii se întorc să lucreze în ţară după absolvire. De altfel, autoritățile recunosc că sunt în jur de 50.000 de studenți peste hotare și din ei nu se întorc nici măcar 10% acasă.

Concret, Executivul ar putea acorda credite pentru studii în străinătate, garantate de părinţii tinerilor. Doar că, dacă acești copii ar decide să revină în ţară la capătul studiilor şi să se angajeze aici, banii nu mai trebuie rambursaţi.

De remarcat că într-un sondaj făcut de Liga studenţilor români în străinătate, 28% dintre cei plecaţi la studii peste hotare spun că nu se vor mai întoarce niciodată în ţară. Există și un procent important de 21,2% care ar vrea să vină înapoi, acasă.

Unde merg elevii români să studieze

Sunt mai multe locuri preferate de elevii excepționali ai României. Împrăștiați pe întreg mapamondul, tinerii români au fost primiți în sute de facultăți. Cele mai multe par a fi în Marea Britanie, dar în ultima perioadă au crescut foarte mult solicitările pentru Olanda.

De asemenea, Danemarca, Norvegia, Franța, Italia și Germania sunt țări preferate. Statele Unite ale Americii nu lipsesc din peisaj și ademenesc anual zeci de elevi cu specializări aparte. Biblioteci, profesori, campusuri și atmosferă, toate formează o sumă a ofertelor.

De remarcat că Marea Britanie este destinaţia de studiu preferată de români. Se întâmplă lucrul acesta datorită beneficiilor financiare pe care le oferă statul englez. Sunt peste 10.000 de studenți români prezenți la studii în Marea Britanie și pentru că atât cele de licență, cât și de master pot fi acoperite integral prin împrumut guvernamental oferit de Student Loans Company.

De remarcat că toţi cetăţenii români pot obţine acest împrumut, în baza acceptului unei oferte universitare. Astfel că, primul pas care trebuie făcut este înscrierea la o facultate. Împrumutul se achită doar după finalizarea studiilor, indiferent de durata acestora.

Rambursarea va începe din momentul în care aplicantul depășește pragul de 25.000 de lire ca venit anual în Marea Britanie. Din acel moment, statul englez îţi opreşte 9% din suma împrumutată, taxa fiind încasată lunar din salariu.

ADVERTISEMENT