News

„România Educată”, din nou pe agenda Guvernului. Programul de Implementare, compilație de repetiții și banalități

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Programul de Implementare a proiectului „România Educată”, inițiat de către președintele Klaus Iohannis.
10.09.2021 | 15:54
Romania Educata din nou pe agenda Guvernului Programul de Implementare compilatie de repetitii si banalitati
Aplicarea proiectului „România Educată”, al lui Klaus Iohannis, ar urma să înceapă de la 1 octombrie/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Proiectul Ministerului Educației privind implementarea proiectului „România Educată” urmează să fie adoptat de către Guvern la numai o zi după ce a fost pus în dezbatere publică, vineri având loc o ședință a Executivului dedicată exclusiv domeniului educației.

Proiectul de implementare prevede mai mult un set de obiective de atins decât căile prin care s-ar realiza aceste obiective. Măsurile sunt enunțate la modul general, iar deseori obiectivele și măsurile prin care ar fi realizate sunt formulate identic, într-o manieră circulară.

ADVERTISEMENT

Hotărârea de Guvern privind implementarea proiectului pune de fapt realizarea prevederilor „României Educate” pe seama comitetului interministerial pentru monitoarea proiectului, comitet care ar urma să stabilească acțiunile efective și termenele de realizare.

Încă un rând de consultări pentru „România Educată”

Pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre de guvern, Comitetul Interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului „România Educată” va stabili setul de acțiuni, indicatorii de rezultat, termenele de realizare și responsabilitățile pentru obiectivele specifice pe niveluri/zone de intervenție”, prevede articolul 6 al Programului de Implementare.

ADVERTISEMENT

Astfel, lui Klaus Iohannis i-au trebuit aproape șapte ani să elaboreze proiectul pe care îl anunțase încă din campania prezidențială din 2014, pentru ca apoi să Guvernul să-și asume implementarea lui printr-un memorandum adoptat în luna iulie. Ulterior a fost un grup interministerial pentru implementarea proiectului „România educată”. Pentru ca grupul interministerial să se pună pe treabă, era necesar Programul de Implementare, publicat acum de către Ministerul Educației. Însă programul de implementare cuprinde generalități, punând pe seama grupului adoptarea măsurilor efective.

Mai mult, după trei etape de consultări publice care s-au derulat în perioada 2016-2020, cu implicarea a 10.000 de persoane, acum este luat în calcul încă un rând de consultări. „În vederea îndeplinirii obiectivelor strategice, Comitetul Interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ,, România Educată” va propune orice măsură suplimentară necesară, rezultată din procesul de consultare”, se arată în actul normativ.

ADVERTISEMENT

În Programul de Implementare sunt stabilite o serie de obiective pentru fiecare stadiu al educației unui copil – educație timpurie, învățământ primar și secundar, învățământ profesional și învățământ universitar. precum și măsurile necesare realizării lor. În unele cazuri, formularea măsurilor nu diferă substanțial de obiectiv, ambele fiind mai mult declarații de bune intenții.

De exemplu, unul dintre obiectivele menționare este „intensificarea eforturilor de internaționalizare a sistemului românesc de educație”, iar una dintre măsurile prin care ar urma să fie atins este „sprijinirea eforturilor de internaționalizare a universităților”. Iar acesta este doar un exemplu de suprapunere între obiective și măsuri.

ADVERTISEMENT

De altfel, măsurile sunt formulate deseori într-o manieră generală. Pentru obiectivul „crearea, extinderea și modernizarea infrastructurii pentru organizarea serviciilor de educație timpurie”, o măsură prevede „clarificarea/îmbunătățirea finanțării și dotării creșelor și grădinițelor”, ceea ce reprezintă același lucru, anume constatarea faptului că pentru o infrastructură modernă ai nevoie de bani.

Proiectul președintelui Iohannis, criticat de foști miniștri ai Educației

Programul de Implementare urmează să fi adoptat vineri de către Guvern. „Vom avea programul de implementat România Educată, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a anunțat, joi, la Digi24. Potrivit calendarului anunțat anterior, implementarea proiectului „România educată” ar urma să înceapă de la 1 octombrie.

Inițiativa președintelui Iohannis a fost supusă unor critici venite din partea unor foști responsabili din domeniul educației, printre ei fiind foștii miniștri Daniel Funeriu și Mircea Miclea. „Fără un soclu moral solid – a cărui bârnă de rezistență trebuie să fie verificarea ad integrum a doctoratelor – dezlânata și neconvingătoarea „Românie Educată” prezidențială (care împreună cu uciderea Elodiei a devenit cea mai faimoasă faptă cu autor necunoscut) nu va fi doar fără efect, ci va fi de-a dreptul toxică, pentru că va consolida în poziții de forță academică borfași intelectuali”, scria Funeriu pe Facebook, într-o postare de la începutul lunii trecute.

La rândul său, Miclea reproșa proiectului tocmai compilarea unor truisme, fără prezentarea unor soluții concrete. „Unele soluții sunt de o banalitate totală, sunt soluții evidente, dar reiterate. De exemplu, când se vorbește din nou de reducerea analfabetismului funcțional se spune că e necesară creșterea calității predării și învățării. Aceasta este o soluție atât de evidentă, că îmi vine în cap o expresie a lui Hegel, care se referea la aceste soluții ca la „banalități solemne”. E plin de „banalități solemne” în soluțiile prezentate în document”, spunea Mircea Miclea, citat de edupedu.ro.

ADVERTISEMENT