News

România este fruntașă în topul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani. Raport Eurostat

Un raport Eurostat (departamentul Comisiei Europene responsabil de publicarea statisticilor) arată că România ocupă primul loc în UE la naşterile mamelor  cu vârste între 10 şi 15 ani.
09.05.2022 | 13:43
Romania este fruntasa in topul mamelor cu varste mai mici de 15 ani Raport Eurostat
Femeie gravidă. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Mureş, Bihor şi Dolj sunt judeţele cu cele mai multe astfel de naşteri. Statisticile acoperă anul 2020 și arată că din 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în statele membre UE, 731 au fost românce.

30% dintre mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din România

Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat.

ADVERTISEMENT

În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% dintre mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)”, se arată în comunicatul organizaţiei Salvaţi Copiii.

Conform Eurostat, în judeţul Mureş au fost înregistrate 63 de mame cu vârsta sub 15 ani. În Bihor şi Dolj, 52 de minore sub 15 ani au devenit mame, iar Braşov au fost 40 de tinere care au născut înainte de a împlini 15 ani.

ADVERTISEMENT

În Argeş au existat 29 de naşteri la vârste sub 15 ani, iar în Sibiu 28 la aceeași categorie de vârstă. Bacău (26 naşteri) și Constanţa (24 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020) sunt alte județe prezente în raportul Eurostat.

Judeţul cu cele mai puţine naşteri în rândul fetelor foarte tinere este Gorj. În 2020, patru adolescente cu vârsta sub 15 ani au devenit mame în această zonă a țării.

ADVERTISEMENT

Topul județelor cu mame minore

În perioada de referinţă, în Mehedinţi, Tulcea şi Brăila au fost înregistrate câte 6 naşteri la o vârstă sub 15 ani. De asemenea, în Vâlcea, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud au fost 7 fete care au devenit mame înainte de 15 ani.

În multe dintre cazuri, mai ales în zonele rurale defavorizate, fetele gravide recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii. Astfel, ele nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvată a sarcinii.

ADVERTISEMENT

Pentru a veni în sprijinul lor, a fost dezvoltat proiectul „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale”. Reprezentanții acestui proiect vor ajunge la Braşov, Iaşi şi Constanţa pentru a lua măsuri necesare îmbunătăţirii stării de sănătate pentru aproximativ 2.500 de fete şi femei în timpul sarcinii.

De asemenea, se dorește şi reducerea cazurilor de mortalitate infantilă. Va fi acordat sprijin material prin oferirea „kit-ului gravidei”. Va exista și o informare despre îngrijirea în timpul sarcinii.

Proiectul vizează, de asemenea, crearea de parteneriate cu instituţiile relevante la nivel local şi naţional pentru găsirea soluţiilor necesare asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele din zonele rurale defavorizate şi prevenirea sarcinilor.

În zilele de 7 şi 8 mai, Organizaţia Salvaţi Copiii derulează programul Sănătatea mamei şi a copilului în zonele defavorizate din judeţul Constanţa. Aici, 700 de fete şi femei vulnerabile beneficiază de servicii socio-medicale.

ADVERTISEMENT