Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat în direct la Testul Puterii, emisiune marca FANATIK, că România este în prag de criză, fiind fraudată cu nouă milioane de euro.
Declarațiile făcute de fostul ministru al Educației au fost făcute în cadrul Testului de Țară. Denise Rifai l-a întrebat pe candidat dacă crede că, în vremea mandatului lui Traian Băsescu, au fost fabricate dosare politice. Fără alte explicații, Daniel Funeriu a spus „Nu știu, nu”. Întrebat dacă este de părere că fenomenul corupției încă reprezintă o problemă în țara noastră, politicianul a spus răspicat „Da”. De asemenea, Daniel Funeriu susține că există încălzire globală, cel mai probabil ca efect al acțiunii umane. Anterior, contracandidatul său Crin Antonescu a spus, la Testul Puterii, că nu crede în încălzirea globală.
Referitor la planurile lui Daniel Funeriu pentru unitățile medicale vechi din orașele mici, acesta a spus că ideile lui se bazează pe un proiect de țară din 2008 care nu a apucat să fie pus în practică.
„Da, există un plan care izvorăște din raportul Comisiei Prezidențiale încă din 2008, care nu a fost pus în practică. Președintele Băsescu a mandatat o Comisie Prezidențială. Pe site-ul președinției și este celebra lege a sănătății din 2012, din cauza căreia a căzut guvernul Boc. Acel plan este un plan corect, care are în vedere o bună distribuție a spitalelor în România. Nu poți să faci în fiecare orășel din România cea mai înaltă chirurgie cardiacă. În schimb, poți să ai unități care deservesc bolnavii care nu au nevoie de astfel de chestii complicate. Ca foarte multe lucruri în România, textele există, punerea lor în practică nu există”, a afirmat fostul ministru al Educației în guvernul Boc II.
Daniel Funeriu a fost întrebat direct de Denise Rifai, dat fiind și contextul problematic din punct de vedere economic, dacă va da afară angajații de la stat sau va crește taxele pentru ca deficitul de la buget să fie amplificat.
„Nici una, nici alta. Aparatul bugetar trebuie redimensionat. Nu pot acum să vă spun, nu am un plan clar să văd cine trebuie să plece, cine trebuie să vină. În schimb, vă spun că sunt nouă miliarde de euro care lipsesc pentru că este fraudă la TVA. Recuperând aceste nouă miliarde de euro, rezolvăm o mare parte a deficitului bugetar.
Mai grav decât deficitul bugetar e faptul că avem un deficit geamăn. Avem deficite gemene. Avem inclusiv un deficit al balanței comerciale, care trebuie reechilibrată. Deci, unu, reducerea evaziunii fiscale, în special a recuperării TVA-ului care ne lipsește astăzi și, desigur, o dimensionare corectă a aparatului bugetar. Nu pot să vă spun acum că din, nu știu, un milion și nu știu câți bugetari sunt, ar trebui să fie cu nu știu 250 mai puțini”, a răspuns Daniel Funeriu.
Întrebat ulterior dacă s-a gândit la un nume de ministru pentru Finanțe, candidatul a spus că Gabriel Biriș ar fi cea mai potrivită persoană care să administreze acest important minister.
„Finanțele fac două lucruri. Pe de-o parte, ministerul bugetului, care aduce bani, și ministerul care distribuie acești bani. Și aici cred că trebuie să fim foarte atenți pe cine tragem la răspundere, atât pentru colectare, cât și pentru repartizare banilor. ANAF-ul aplică niște legi. Dar aceste legi sunt apanajul Parlamentului și, bineînțeles, a Guvernului prin posibilitatea de inițiativă legislativă. Trebuie, evident, un șef al ANAF-ului și un ANAF care să fie mult mai performant, evident”, a replicat Funeriu, după ce Denise Rifai a întrebat în ce fel ANAF-ul ar putea să recupereze banii din TVA.
Cât privește din nou situația economică din țară, Daniel Funeriu a întrebat dacă, în România, la acest moment, există o criză mascată de guvernanți. Fostul ministru a replicat că „ne paște o criză”.
„Ne paște o criză pentru că, așa cum ați spus, dacă ne uităm la deficitele bugetare, ne mai paște o criză despre care foarte puțin vorbesc și mi-aș permite să o exprim puțin”, urmând ca Denise Rifai să îl întrerupă pe politician pentru a nu se abate de la subiectul de bază: „Aș dori, vă rog frumos, să-mi spuneți ce pericole concrete vedeți, apropo de această criză care ne paște”.
Funeriu a explicat că printre cele mai mari pericole se află cel demografic. A oferit ca exemplu anul nașterii sale, 1971, spunând că, în acel an, s-au născut 480.000 de nașteri, comparativ cu 2024, când au avut loc 180.000
„Asta e cea mai mare pericol la adresa României, demografia. Al doilea pericol foarte mare la adresa României este acest vânt geostrategic care bate asupra Europei și asupra lumii. Suntem într-o competiție. Suntem în competiție pentru relevanță față de politica Statelor Unite și trebuie să fim foarte clari aici că nimeni nu poate apăra Europa în acest moment în afară de Statele Unite. Și cred că o politică anti-americană este o politică total greșită. Și cred că în această repoziționare geostrategică trebuie să fim mult, mult mai agili decât am fost până acum. În primul rând, trebuie urgent să stabilim contacte foarte directe cu noua administrație a Statelor Unite, contacte care se pare că lipsesc în momentul de față”, a explicat Daniel Funeriu la Testul Puterii.