News

România este lovită de furtuni puternice. Alertă cod galben de la ANM în mai multe județe: grindină, vânt puternic și descărcări electrice

Marți, România este lovită, pe lângă caniculă, și de furtuni puternice. ANM a emis cod galben de grindină, vânt puternic și descărcări electrice. Mai multe județe vizate.
09.07.2024 | 19:07
Romania este lovita de furtuni puternice Alerta cod galben de la ANM in mai multe judete grindina vant puternic si descarcari electrice
Furtuni puternice în mai multe zone din România. ANM a emis cod galben de grindină, vânt puternic și descărcări electrice. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

România este lovită în aceste ore, în afară de valul de caniculă extremă, și de furtuni puternice. ANM a emis alerte cod galben de grindină, vânt puternic și descărcări electrice.

Furtuni puternice în mai multe zone din România. ANM a emis cod galben de grindină, vânt puternic și descărcări electrice. Mai multe județe vizate

Toată România se confruntă cu o cupolă de foc în aceste zile. Administrația Națională de Meteorologie a emis alerte cod galben și cod portocaliu de caniculă.

ADVERTISEMENT

În paralel, țara noastră este lovită și de furtuni puternice. O alertă cod galben de tip nowcasting de la ANM vizează marți seara mai multe județe. Se anunță grindină, vânt puternic și descărcări electrice, până la ora 19.30.

Afectate de această avertizare sunt localitatea Șagu din județul Arad, respectiv Recaș, Pișchia, Mașloc, Fibiș și Bogda din județul Timiș. Aici se vor semnala averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului/ vijelie și grindină de mici dimensiuni.

ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore, nu doar căldura a lovit sever România. În nordul Moldovei, ploile abundente, însoțite de căderi de grindină și vijelii au făcut prăpăd. Cea mai gravă situație a fost înregistrată în Suceava.

Aici, ANM a emis un cod portocaliu de furtună, de tip nowcasting, luni seară. Vizată a fost  zona de munte a județului. Vremea extremă a fost cât pe ce să producă și tragedii.

ADVERTISEMENT

Un număr de șase oameni, printre care doi copii, au fost salvați de pompieri, în ultima clipă, din calea unei viituri de proporții. Probleme au apărut și pe șosele, care au fost acoperite de ape.

O rupere de nori a afectat mai multe sate aparținătoare de comuna Cârlibaba. Mai multe ape din zonă s-au umflat și au făcut ravagii în jur. De aici, din calea viiturii, pompierii au salvat șase oameni aflați în pericol.

ADVERTISEMENT

În urma apelor mari, 10 case au fost inundate și mai multe anexe distruse. Imaginile filmate în zonă și apărute pe rețelele de socializare arată gravitatea situației din urmă cu o zi.

ADVERTISEMENT