News

România expulzează un oficial din Ambasada Rusiei. Adjunctul atașatului militar, acuzat de spionaj

26.04.2021 | 13:28
Romania expulzeaza un oficial din Ambasada Rusiei Adjunctul atasatului militar acuzat de spionaj
ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), România anunță că expulzează un oficial din Ambasada Rusiei la București, acuzat de spionaj.

Este vorba de Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse în Capitală, declarat persona non grata pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

În anunțul oficial al MAE se explică decizia pe motiv că activitățile oficialului rus încalcă prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

România îl expulzează pe adjunctul atașatului militar din Ambasada Rusiei. Acuzații de spionaj

Decizia luată de MAE a fost comunicată părții ruse luni, cu prilejul convocării la sediul ministerului, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, transmite Ministerul Român de Externe.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, se arată în comunicatul oficial.

ADVERTISEMENT

Convenția de la Viena prevede între altele că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj. În cazul oficialului militar rus expulzat, se pare că acesta ar fi acuzat că a încălcat exact această prevedere, scriu cei de la G4Media.

Rusia a expulzat și ea oficiali din țări UE

În urmă cu trei zile, Rusia a informat că va expulza 5 diplomaţi polonezi ca răspuns la o măsură similară luată de Polonia săptămâna trecută împotriva a trei diplomaţi ruşi declaraţi de Varşovia persona non grata.

ADVERTISEMENT

”În răspuns la acţiunile provocatoare ale Poloniei prin expulzarea diplomaţilor ruşi şi bazându-ne pe principiul reciprocităţii, Ministerul de Externe a declarat persona non grata cinci angajaţi ai ambasadei poloneze în Federaţia Rusă”, a semnalat MAE rus, precizând că diplomaţii polonezi au termen să părăsească Rusia până pe 16 mai.

Decizia expulzării acestora a fost comunicată ambasadorului polonez Krzysztof Krajewski, convocat vineri la MAE rus, unde i s-a transmis ”un protest energic” după ce Polonia a expulzat pe 15 aprilie trei diplomaţi ruşi sub ”pretextul absurd” al exprimării solidarităţii faţă de sancţiunile impuse Rusiei de către SUA.

În opinia Moscovei, această decizie a Poloniei a fost ”o altă confirmare că Varşovia merge tot mai mult pe calea unei degradări şi distrugeri sporite a relaţiilor noastre bilaterale”.

Totodată, diplomaţia rusă a criticat ceea ce a numit ”un război ruşinos faţă de monumentele sovietice, încercările de a torpila proiectele energetice ruse, campaniile de dezinformare antiruseşti pe scară extinsă, falsificarea istoriei şi prelungirea fără sfârşit a sancţiunilor occidentale” împotriva Rusiei, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags: