News

România extremelor. Recordul de temperatură pe ianuarie bătut din nou, dar părţi din trei judeţe se află sub cod roşu de vreme rea

În Bucureşti a fost bătut joi recordul de căldură pentru luna ianuarie. În acelaşi timp, ANM a emis un cod roşu de vijelii
19.01.2023 | 15:14
Romania extremelor Recordul de temperatura pe ianuarie batut din nou dar parti din trei judete se afla sub cod rosu de vreme rea
Ianuarie cu temperaturi record în Capitală Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

ANM a emis, joi, o avertizare nowcasting Cod roşu de intensificări puternice ale vântului, valabilă în zonele montane a trei judeţe din Muntenia.

Recorduri de căldură pentru ianuarie şi în Serbia şi Republica Moldova

Potrivit meteorologilor, până la ora 17.00, în judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, la altitudini de peste 1.800 de metri, vântul va avea viteze care vor depăşi la rafală 145 km/h. De asemenea, este cod galben, până la ora 19.00, în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman. Aici se vor semnala intensificări locale ale vântului care vor depăşi la rafală 55…60 km/h.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, meteorologii au prelungit până vineri seara avertizarea Cod portocaliu de viscol puternic şi precipitaţii abundente pentru zone din 10 judeţe, în timp ce Codul galben de vânt şi ploi emis pentru zona montană, nordul Olteniei şi Dobrogea va fi valabil până sâmbătă dimineaţa.

Conform ANM, în intervalul 19 ianuarie, ora 14:00 – 20 ianuarie, ora 20:00, în Carpaţii Meridionali vor fi precipitaţii abundente, iar prin acumulare se vor înregistra cantităţi de peste 50 – 70 litri/mp. La început vor predomina ploile, iar pe parcursul zilei de vineri, 20 ianuarie, în general la altitudini de peste 1.200 de metri va ninge şi local se va depune strat consistent de zăpadă. În zona înaltă, la peste 1.700 de metri, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 100 – 110 km/h) şi vizibilitate redusă.

ADVERTISEMENT

Judeţele vizate de avertizarea Cod portocaliu sunt: Braşov, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Gorj.

Avertizările meteorologilor vin în contextul în care un record de căldură fără precedent este în curs de desfășurare în mai multe țări. Joi, Bucureștiul și-a batut din nou recordul de căldură din luna ianuarie, în timp ce în nordul Turciei temperaturile au urcat la 25,6 grade Celsius, la Gundogdu.

ADVERTISEMENT

Foarte cald este şi în Reublica Moldova, unde miercuri s-a bătut recordul de temperatură din prima zi a anului, cu 18,1 grade înregistrate la Ceadîr-Lunga. De asemenea, în Serbia, la Veliko Gradiste, s-au măsurat 17,8 grade, valoare ce nu a mai fost atincă niciodată în luna ianuarie.

Acest val neobişnuit de căldură contrastează flagrant cu frigul din Siberia, tăios cum nu a mai fost de două decenii. Localitatea Tongulah, din Siberia, a înregistrat miercuri minus 62,7 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură după iarna lui 2002.

ADVERTISEMENT

Totuşi, vremea se răceşte şi în România începând de vineri, mai întâi în partea de vest, nord-vest a ţării, temperatura va scădea. “Aria precipitaţiilor, de asemenea, va fi în extindere şi vorbim de precipitaţii care se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare la munte, dar şi în zonele mai joase din vestul, centrul şi nord-estul ţării”, spune meteorologul Mihai Huştiu, de la ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: