Sport

UEFA, decizie în privința echipelor din Belarus. Ce se întâmplă cu adversara României din preliminariile Euro 2024. Update

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a anunțat că nu se va lua nicio măsură împotriva echipelor din Belarus, acestea urmând să participe ca și până acum la competițiile europene.
05.04.2023 | 20:27
UEFA decizie in privinta echipelor din Belarus Ce se intampla cu adversara Romaniei din preliminariile Euro 2024 Update
În ciuda faptului că a fost presat pentru a exclude echipele din Belarus din competițiile UEFA ca urmare a războiului din Ucraina, președintele Alekander Ceferin a anunțat că pentru moment nu se ia în calcul o astfel de variantă. Sursă foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT
05-04-2023
17:37

Belarus continuă calificările pentru Euro 2024

În ciuda faptului că a fost presat pentru a exclude echipele din Belarus din competițiile UEFA ca urmare a războiului din Ucraina, președintele Alekander Ceferin a anunțat că pentru moment nu se ia în calcul o astfel de variantă.

”Am discutat și situația Belarusului. Am decis să nu mai organizăm acolo Euro U19 feminin. În celelalte cazuri, monitorizăm totul”, a declarat Ceferin, într-o conferință de presă susținută la Lisabona, după ce a fost reales în fruntea UEFA.

În aceste condiții, echipa națională a Belarusului va continua să joace în preliminariile Euro 2024, acolo unde se află în grupă cu reprezentativa României. La finalul lunii martie, ”tricolorii” s-au impus cu mari emoții în fața Belarusului pe Arena Națională, scor 2-1.

România debutează în preliminariile Campionatului European din 2024 cu Andorra, iar apoi ar trebui să întâlnească pe teren propriu prima reprezentativă a Belarusului.

România, mână de ajutor de la UEFA? Belarus ar putea fi exclusă din preliminarii

România – Belarus, partida de pe data de 28 martie se va disputa, însă adversara „tricolorilor” riscă să fie exclusă din toate competițiile UEFA pe data de 4 aprilie, la următorul comitet executiv, anunță Agerpres, care citează  televiziunea germană ARD.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, grupa naționalei lui Edi Iordănescu ar putea rămâne cu doar cinci echipe, Belarus fiind cotată drept cea mai slabă echipă după Andorra.

Decizia are legătură cu implicarea Belarusului în războiul din Ucraina, de partea Rusiei. Această sancțiune a fost deja aplicată pentru Rusia, care a fost exclusă de UEFA din toate competițiile internaționale atât la nivel de echipe naționale cât și la cluburi.

ADVERTISEMENT

Aleksander Ceferin, declarații cu privire la excluderea Belarusului: „UEFA are de multă vreme intenția să discute”

Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a recunoscut că o sancțiune drastică este destul de probabilă: „UEFA are de multă vreme intenţia să discute despre situaţia Belarusului la următoarea reuniune a comitetului nostru executiv”.

Conform sursei menționate, peste 100 de europarlamentari au făcut deja presiuni pentru ca Belarus să fie tratată cu aceeași monedă ca Rusia. Nancy Faeser, ministrul de Interne al Germaniei, a cerut public excluderea Belarusului din toate competițiile încă din 2022, mai ales că nemții vor organiza turneul final.

ADVERTISEMENT

În concluzie, o eventuală victorie a României împotriva Belarusului ar putea să fie luată în considerare, dacă UEFA va decide la începutul lui aprilie excluderea din toate competițiile a aliatului Rusiei în războiul din Ucraina.

Belarusul debutează în preliminariile Campionatului European din 2024, în meciul cu Elveția, principala favorită a grupei. Datorită războiului din Ucraina, Belarus își dispută toate meciurile considerate „acasă” pe teren neutru și fără spectatori. Partida contra „Țării Cantoanelor” se joacă în Serbia, la Novi Sad.

ADVERTISEMENT