România şi-a încheiat timpuriu participarea la Campionatul European de tineret, după doar şase zile, pe ultimul loc din grupa B. După ce, în anul 2019, “tricolorii” au ajuns până în semifinale, la turneul final organizat pe teren propriu au fost prima formaţie eliminată.
Ultimul meci, împotriva Croaţiei, a fost fără miza clasamentului pentru niciuna dintre combatante. Nici în această confruntare “tricolorii” nu au reuşit să marcheze şi fără paradele lui Târnovanu părăseau terenul învinşi. S-a încheiat 0-0.
FANATIK a participat la toate meciurile României de pe stadionul Steaua şi, după o asemenea prestaţie dezamăgitoare, în care portarul României a fost meci de meci cel mai bun de pe teren, sunt puţine lucruri pozitive de scos în evidenţă.
+ Publicul: În multe momente, publicul de pe stadionul Steaua s-a ridicat la înălţimea unui turneu final. Chiar dacă nu a fost niciun sold-out în Ghencea, au fost peste 20.000 de oameni la meciul cu Spania şi aproape 15.000 cu Ucraina. La meciul fără miză împotriva Croaţiei s-au adunat 8000 de oameni, asistenţe foarte bune pentru tineret. În finalul ultimului meci, suporterii au taxat jocul modest al “tricolorilor” şi au scandat la unison, “demisia”.
+ Târnovanu: Portarul celor de la FCSB a avut intervenţii providenţiale şi deseori a fost singurul “tricolor” care a jucat la nivelul aşteptat. A avut parade spectaculoase atât cu Ucraina, cât şi împotriva Croaţiei. A fost ales jucătorul meciului în ultimul meci al grupei.
– Emil Săndoi: din păcate selecţionerul României a părut deseori depăşit de nivelul meciurilor. Schimbări multe şi… neinspirate de la un meci la altul, echipa nu a venit niciodată cu nimic nou, doar un joc lent şi…, paradoxal, îmbătrânit. În niciun moment nu a părut că îi poată capacita pe jucători sau să le insufle încredere.
– Jocul României: poate cel mai dezamăgitor aspect. România nu a arătat nimic la acest turneu final. Ocaziile ivite au părut să fie întâmplătoare. Spania şi Ucraina ne-au năucit la acest capitol, cu “tricolorii” având o posessie de 25%, respectiv 37%. În meciul cu Croaţia, jocul a fost mai echilibrat, dar nu mai conta în economia grupei.
– Lipsa de atitudine: timoraţi, uneori plictisiţi, fără urmă de determinare la acest turneu final. Jucătorii păreau storşi atât fizic, cât şi mental la Euro. Uneori păreau că tot ceea ce vor este să se încheie meciul (chinul) la care au fost supuşi. Indiferent de jucătorii care erau rulaţi în teren, atitudinea era aceeaşi, sau mai bine zis, lipsa ei.
– Zero goluri marcate: pare incredibil, dar România nu a marcat în 270 de minute pe teren propriu la turneul final. Zero goluri cu Spania, Ucraina şi Croaţia. Asta deşi, sumele vehiculate în declaraţii pentru tinerii noştri atacanţi se ridică la zeci de milioane de euro…
Turneul final continuă fără România în faza eliminatorie. Cealaltă ţară gazdă, Georgia, s-a calificat în sferturi dintr-o grupă cu Ţările de Jos, Belgia şi Portugalia. Bucureştiul va găzdui sfertul de finală dintre Spania, câştigătoarea grupei B, şi locul doi din grupa D. Ulterior, pe stadionul Steaua se va juca şi a doua semifinală.
România U21 rămâne fără selecţionerul Emil Săndoi, căruia îi expiră contractul, iar după o asemenea prestaţie la turneul final, schimbarea se şi impunea. Cele mai mari şanse de a prelua naţionala României le are Daniel Pancu, selecţioner la U20. Prestaţia jalnică a “tricolorilor” de la acest turneu final pătează imaginea bună creată la turneele finale din 2019 şi 2021.