Sport

România, primul loc în grupă deşi Angola ne-a dat fiori ca şi la Rio! Cu cine jucăm în optimi

FANATIK.RO este la CM de Handbal! România a câştigat cu mari emoţii meciul cu Angola, adversar care ne-a învins la Jocurile Olimpice de la Rio. A fost aproape să se repete scenariul, dar Neagu a rezolvat în final situaţia.
07.12.2017 | 21:38
Romania primul loc in grupa desi Angola nea dat fiori ca si la Rio Cu cine jucam in optimi

Update, ora 23:00. România câştigă grupa A de la Campionatul Mondial. Echipa lui Ambros Martin profită de încă un pas greşit al Franţei care a încheiat la egalitate, 25-25, cu Spania. Acest rezultat ne asigură calificarea în optimi de pe primul loc.

Carmen Martin, fosta jucătoare de la CSM Bucureşti a înscris de la 7 metri în ultimele secunde ale meciului cu Franţa şi a propulsat naţionala noastră pe primul loc. Meciul de vineri împotriva Franţei va fi doar de palmares, iar Ambros Martin îşi permite să odihnească câteva jucătoare. 

România va juca în optimi împotriva învinsei din meciul dintre Cehia şi Ungaria, care va avea loc vineri, de la ora 19:00. Cele două sunt pe locurile 3, respectiv 4 în grupa B. 

Clasament grupa A: 

1. România 8p

2. Slovenia 6p

3. Franţa 5p

4. Spania 5p

5. Angola 0p

6. Paraguay 0p 


România a învins Angola cu 27-24 şi păstrează perfect procentajul victoriilor la CM de Handbal, 4 din 4. Din păcate nu a fost meciul în care să ne relaxăm şi să urmărim partida ca la teatru, ci a fost din nou o confruntare cu mari emoţii, decisă pe final de meci. 

Tricolorele au asigurată prima sau a doua poziţie în grupă, ceaa ce reprezintă un avantaj important pentru faza următoare. Ultima confruntare din grupa A va aduce în faţa tricolorelor şi cel mai dificil adversar, Franţa, urmând ca vineri să se decidă şi adversara echipei noastre în optimile de finală: Cehia sau Ungaria. 

Din nou cu galeria în spate 

Cu 30 de minute înainte de meci, erau doar câteva sute de români în sală şi puneam la îndoială anunţul organizatorilor care spuneau că biletele sunt aproape epuizate pentru această confruntare. 200 de fani într-o sală de 4000 de locuri, iar 100 dintre cei prezenţi erau români.

Dar, la startul meciului sala s-a umplut, iar multe dintre tricourile din sală au fost tricolore. Tobele de la meciul cu Spania erau la locul lor, iar un uriaş steag tricolor acoperea peluza în timpul intonării imnului naţional.

Care sunt şansele ca Angola să repete evoluţia de la Rio? 

În momentul în care crainicul arenei a anunţat „Game on”, muzica s-a oprit. În secunda următoare, a venit rândul galeriei care timp de 30 de minute a scandat non-stop, în ciuda unor perioade mai dificile de joc pentru românce.

România a început foarte relaxat meciul. Buceschi era numai un zâmbet în debut de meci şi nu se simţea chiar aceeaşi super concentrare din meciul cu Spania. Totuşi, care sunt şansele ca Angola să ne mai pună încă o dată probleme după ce au făcut la Rio?

Dedu: “Mamă, ce mi-a dat-o” 

Dar, până într-un punct scenariul s-a repetat. Pintea a reuşit câteva acţiuni bune în debut de meci şi totul părea pe făgaşul normal. Dar africancele n-au cedat. Au marcat gol după gol, fără prea multe probleme, iar scorul s-a întors în favoarea lor. 

Denisa Dedu a început bine meciul, dar după câteva minute a încasat o minge în faţă. „Mamă, ce mi-a dat-o”, se putea citi din tribune pe buzele Denisei, care nu a mai scos nicio minge de atunci. În schimb, apărarea angoleză şi-a făcut foarte bine treaba şi au anihilat-o pe Cristina Neagu, doar 2 din 7.

Angolezele au fost foarte agresive, până la limita eliminării. Crina Pintea a ieşit şifonată din câteva dueluri în care a fost implicată. Cum nimeni nu se pune 1 la 1 cu Pintea, a fost nevoie de 2-3 jucătoare care să o pună la pământ. Şi nu s-au sfiit să o facă. S-a ajuns la 4 goluri avans cu 10 minute înainte de finalul reprizei, avantaj uriaş pentru africance.

Răsuflăm uşuraţi la pauză

Nici time-out-ul lui Ambros Martin nu a ajutat prea mult. Selecţionerul a îndemnat la calm, dar mingea nu intra în poartă. Iar când apărarea angoleză a fost depăşită, au ieşit în evidenţă portarii. Să scoţi o aruncare de 98 de km pe oră a Cristinei Neagu nu este puţin, dublată apoi de o intervenţie în 1-1 cu Elisei.

Dar, din minutul 25 s-a cam terminat inspiraţia africancelor, care au început să greşească. Tocmai în momentul în care se auzeau primii murmuri de îngrijorare din tribune, Angola a început să greşească şi România să prindă încredere.

A fost nevoie de trei minute să egalăm, de la 9-13, la 13-13. Florianu de două ori, Neagu şi Udriştoiu au echilibrat balanţa în prima repriză. Până la urmă s-a încheiat 14-14 şi trebuie să recunoaştem că prima repriză s-a încheiat mai bine decât ne-am aşteptat la un moment dat.

La pauză parcă ne-am întors la starea de relaxare de la start. Ne-a trecut glonţul pe la ureche, e 14-14. O luăm de la capăt cu mari speranţe. Doar că debutul părţii secunde a fost din nou unul “şubred”. Am preluat conducerea pentru a doua oară în meci în debutul reprizei, dar Angola nu s-a lăsat şi a continuat să joace agresiv, fără complexe, pe forţă.

Portarul Angolei, meciul vieţii. Iar cu România? 

Joc care a dat roade. Arbitrajul niponilor a fost destul de permisiv cu jocul angolezelor şi africancele reveneau încă o dată la conducere. În ciuda stângăciilor, jucătoarele lui Morten Soubak reveneau la conducere. Cristina Neagu a fost anihilată de cealaltă Cristina, Branco, portarul Angolei. În minutul 41, ne năpădeau din nou emoţiile. Angolezele aveau două goluri avans, 18-20 cu un portar în formă bună.

Ne luau deja fiorii de la Olimpiadă. Parcă era un scenariu care se repetă. Angola să facă încă un meci excepţional împotriva României, cu un alt portar în zi de graţie. La Rio, portarul s-a numit Teresa Almeida, ironizată înainte de meci pentru greutatea ei.

Au apărut şi fanii angolezi în partea secundă. Un grup de 5 fani s-au pus la o intrare şi au fulturat non stop steagurile ţării, indiferent dacă echipa dădea goluri sau le încasa. Singurele momente în care cei 5 fani angolezi s-au oprit din cântat a fost când a fluierat arbitrul 7 metri pentru România, niponul fiind apostrofat de fanii care s-au aşezat la câţiva centimetri de teren.

Din nou Neagu 

Pe nesimţite am ajuns în minutul 51 cu un scor surprinzător: 22-23. Angola conducea şi oare de câte ori am avut impresia că puteam rezolva meciul într-o manieră simplă? Dar nouă ne place să trăim periculos. O minge scăpată din mână pe contraatac, o pasă greşită care să le pună pe contraatac pe adversare, mereu se găsea ceva care să ne împiedice să conducem.

Cristina Branco, portarul Angolei, a scos două în postură de 1 la 1 şi cu ce emoţii am ajuns . Cu 5 minute înainte de final, Cristina Neagu ne-a readus în avantaj cu o aruncare bombă. În tot acest timp, galeria cânta, indiferent de scor.

Dar, putem să nu avem emoţii chiar şi când conducem? Angola a rămas acolo. Foarte puternice din punct de vedere fizic, africancele au continuat să fie agresive. Şi asta ne-a făcut să tremurăm până la final.

Dar, a ieşit la rampă  Neagu. În final de meci, când a fost mai mare nevoie, Cristina a găsit calea spre gol. Pentru prima dată când aveam un avans de două goluri a fost cu 84 de secunde înainte de final. Neagu a aruncat o torpilă de pe linia de 9 metri care s-a oprit direct în poartă.

Din cei 5 fani angolezi au mai rămas doi. Galeria română cânta întruna şi momentul descătuşării a venit cu un minut înainte de final. Angola a ratat atacul la 26-24 şi abia atunci am putut fi siguri de victorie. România obţinea o nouă victorie, pusă la îndoială până în final de, mereu surprinzătoarea echipă a Angolei, care şi-a luat un obicei în a face meciuri mari împotriva tricolorelor.

Neagu a încheiat meciul cu un nou gol de generic, marcat în ultima secundă. 27-24 scor final şi România continuă parcursul perfect la CM de Handbal.  După această confruntare nu aveam cum să nu remarcăm minutele finale: Neagu-Angola 3-0, momentele care au făcut diferenţa.