News

Românii tremură de frig în case mai mult decât nordicii. Cauzele problemelor și soluțiile propuse de autorități

Unul din zece români tremură de frig în casă, iar situația nu pare să se îmbunătățească curând. În prag de iarnă, prețurile la gaze au explodat, iar sistemele de termoficare sunt în colaps.
10.11.2021 | 13:05
Romanii tremura de frig in case mai mult decat nordicii Cauzele problemelor si solutiile propuse de autoritati
Unul din zece români tremură de frig în case, iar următorul sezon rece ar putea aduce probleme mari. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În pragul unei ierni ce se anunță destul de dificilă pentru români, apar noi statistici îngrijorătoare referitoare la protecția cetățenilor în fața frigului din locuințe.

Prețurile la gaze și curent electric sunt departe de a reveni la normal, iar această situație, ce s-a agravat la începutul toamnei, nu se va rezolva cel puțin până anul viitor. Dacă se observă niște scăderi pe piețele internaționale, acestea sunt destul de mici și cumva nesemnificative.

ADVERTISEMENT

Problema prețurilor nu apare doar în România, ci la nivel european și chiar internațional, însă șocul resimțit va fi diferit în fiecare țară în parte. Și asta mai ales pentru că puterea de cumpărare a unui român este mult mai mică decât cea a unui occidental sau a unui nordic.

Noile cifre publicate de Eurostat arată că 8% dintre europeni nu au posibilitatea de a-și ține locuința încălzită la un nivel adecvat pe parcursul lunilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

Unul din zece români tremură de frig în casă. Dar și în Germania e destul de rău

Situația pare să fie variată pe teritoriul Uniunii Europene și nu se corelează întotdeauna cu nivelul de trai al cetățenilor unui stat. Astfel, ai putea fi surprins să descoperi că Germania e foarte aproape de România în privința cetățenilor care nu-și pot încălzi casa la un nivel adecvat pe parcursul iernii.

De asemenea, harta sugerează că în sudul continentului situația e mai dificilă decât în nord, unde clima e mai rece. Cel mai probabil, este vorba despre o oarecare împământenire a unor obiceiuri de viață din statele respective.

ADVERTISEMENT

Suedia, Finlanda și Norvegia, fiind așezate în nordul continentului și parțial dincolo de Cercul Polar, fiind expuse unor valori alte temperaturilor foarte scăzute în mare parte din an, și-au luat măsurile necesare pentru ca locuitorii să nu tremure de frig în case.

Pe de altă parte, italienii, spaniolii, grecii și portughezii, locuitori din zona de sud a continentului, aflați într-o zonă cu climat mai moderat, ajung ocazional să facă frigul în case.

ADVERTISEMENT

În România încă se moare de frig. Dar bulgarii și lituanienii o duc cel mai prost

Românii nu sunt la coada clasamentului de această dată, având în vedere că „doar” unul din zece români nu-și poate încălzi locuința. Totuși, acest aspect trebuie privit într-un context mai larg, acela în care iernile din România nu sunt tocmai blânde, așa cum se întâmplă în Grecia sau în Spania.

Nu sunt singulare cazurile ajunse la știri, când oamenii au murit, literalmente, de frig în propriile case, incapabili să-și încălzească locuința. Cele mai recente astfel de incidente tragice au avut loc chiar în luna februarie a acestui an. Iar pericolul planează asupra României și mai puternic în acest an, având în vedere contextul energetic și economic.

Bulgarii sunt în cea mai dificilă situație din UE, aproape trei cetățeni din zece tremurând de frig în case în sezonul rece. Aproape de aceștia în ”top” sunt lituanienii, unde 23,1% dintre cetățeni suferă de frig în locuințe. Grecii și portughezii sunt celelalte două state membre ale blocului comunitar care conduc acest top, cu 16,7%, respectiv 17,5%.

La polul opus se află Finlanda, cu 1,8% dintre cetățeni care nu-și pot încălzi locuințele adecvat. Și austriecii o duc bine, cu un procentaj de 1,5%. Deși nu sunt în UE, dar sunt în SEE, Elveția și Norvegia apar, de asemenea, în statistică. Procentajele de aici sunt chiar mai bune, de 0,3%, respectiv 0,8%.

Informațiile publicate acum de Eurostat se referă la situația continentală de iarna trecută, când contextul crizei energetice încă nu exista. În următoarele luni, însă, situația s-ar putea agrava, atât în țară cât și dincolo de hotare.

Ce urmează pentru cetățeni: prețurile la gaze și curent electric au explodat în pragul iernii

Românii se văd puși în situația în care facturile la încălzire vor crește semnificativ în următoarele luni, iar unii dintre ei vor avea de ales: fie plătesc mai mult, fie închid caloriferele, își mai pun un pulover și încă o pătură în pat. Alternativa caloriferelor, a reșourilor sau a aerotermelor nu este foarte potrivită, deoarece curentul electric este, de asemenea, cap de listă la scumpiri.

Pentru a trece cu bine peste această iarnă, nu mai puțin de 500.000 de români au depus deja cereri pentru a primi ajutoare de încălzire. Aceștia beneficiază astfel de sprijin din partea statului, datorită legii consumatorului vulnerabil, care a fost adoptată recent și care a intrat în vigoare de la 1 noiembrie.

Estimările autorităților arată că între 1 și 5 milioane de români pot beneficia de acest sprijin, pentru care pot aplica până la data de 22 noiembrie.

Cum funcționează ajutoarele pentru încălzire

”Persoanele singure cu venituri de până la 2.053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita”, explica Raluca Turcan într-o postare pe Facebook, indicând că sprijinul vine și sub forma unui supliment pentru energie.

Situația din București e încă incertă, cu toate că jumătatea lunii noiembrie se apropie cu pași repezi. Prețul gigacaloriei ar fi trebuit să fie anunțat la 1 noiembrie însă, în weekend, Nicușor Dan a evitat să dea un răspuns concret, indicând totuși că mingea nu este în terenul său.

”Acest răspuns nu există în acest moment. Răspunsul în numere. Este posibil ca prin intervenția Guvernului sau a Parlamentului să fie subvenționată diferența dată de această creștere extraordinară a gazelor. Sunt optimist că așa se va întâmpla”, relata Primarul General al Capitalei într-o emisiune de la Digi 24.

Dezastrul de la RADET și problemele de la Timișoara

Iar problema rețelei de termoficare din București este departe de a fi rezolvată. Poate chiar prea departe pentru Nicușor Dan, care indică faptul că este nevoie de 15 ani pentru ca întreaga rețea să fie modernizată.

”S-au făcut în această vară acele reparații care erau necesare. Atât s-a putut face în acest an. Din o mie de km sunt undeva între 100 – 150 care au mai puțin de 10 ani și care au mai puțin de 20 de ani cam la fel. Ar fi nevoie de vreo 700. Am reabilitat 15. Din punct de vedere tehnic se poate ajunge la 50. Anul viitor avem în plan 50.

Nu putem lucra decât în intervalul în care rețeaua nu este solicitată, adică aprilie – octombrie. Este o limită, nu poți să lucrezi pe rețeaua principală în mai multe locuri deodată. În 15 ani s-ar termina reabilitările. Pierderile care sunt pe rețelele noastre sunt de 37 la sută”, a adăugat Nicușor Dan

Nici la Timișoara nu este mai bună situația. Dominic Fritz, primarul orașului, a anunțat la începutul lunii că trebuie să taie ”la sânge” din alte cheltuieli pentru ca orașul să-și poată permite plata agentului termic pentru luna noiembrie.

Tot la începutul lui noiembrie, chiar în prima zi a lunii, Florin Cîțu a avut o ședință cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, unde a dat asigurări primarilor că vor primi în scurt timp fondurile necesare pentru subvenționarea prețului gigacaloriei.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în România în următoarele luni. E de așteptat ca și mai mulți cetățeni să aplice pentru ajutoare de încălzire, însă nu toți sunt eligibili. Unii deja se roagă să avem parte de o iarnă blândă, pentru ca lunile friguroase să fie mai ușor de suportat, cu prețul gazelor și al curentului rămânând la maxime istorice.

ADVERTISEMENT