Sport

România, gazda finalei Europa League? Cu cine se bate Bucureştiul

România ar putea fi din nou gazda finalei Europa League. UEFA a anunțat lista cu țările care și-au depus candidatura pentru ultimul act din a doua competiție europeană.
18.07.2023 | 16:03
Romania gazda finalei Europa League Cu cine se bate Bucurestiul
România ar putea fi din nou gazda unei finale Europa League. Foto: sport.pictures.eu
ADVERTISEMENT

România vrea să fie din nou gazda unei finale de cupă europeană după ce în 2012, finala Europa League s-a jucat la București. Federația Română de Fotbal a anunțat în cursul zilei de marți că a depus candidatura pentru organizarea finalei UEFA Europa League din 2026 sau 2027 pe stadionul Arena Națională.

România, gazda finalei Europa League? Anunțul FRF

FRF vrea să continue procesul de promovare a României ca gazdă pentru evenimentele majore din fotbalul european. După organizarea unor meciuri de la Euro 2020 și a Euro U21 2023, forul care conduce fotbalul românesc vrea să dea lovitura. FRF a anunțat că a depus candidatura pentru organizarea finalei UEFA Europa League din 2026 sau 2027.

ADVERTISEMENT

“EURO 2020 ne-a adus cele mai importante investiții publice în infrastructură, o moștenire solidă care influențează dezvoltarea fotbalului românesc. Totodată FRF a demonstrat că și-a dezvoltat capacitatea de organizare devenind un partener competitiv pentru UEFA în circuitul fotbalului european, iar acum ne dorim să trecem într-o nouă etapă care să marcheze, în continuare, dezvoltarea fotbalului românesc. 

Prin această candidatură, FRF își propune să utilizeze găzduirea Finalei Europa League ca un element declanșator, care să contribuie la construirea unui model organizațional de referință pentru cluburile de fotbal din România, în contextul Europei Centrale și de Est, în jurul perspectivei Fotbal – Comunitate – Business – Sustenabilitate. 

ADVERTISEMENT

Ne dorim ca acest eveniment sportiv major găzduit de țara noastră să reprezinte oportunitatea de a construi o sinergie între Guvernul României, Primăria Municipiului București și întregul ecosistem fotbalistic din țara noastră în jurul unor obiective strategice în plan sportiv”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu.

  • Arena Națională a găzduit finala Europa League 2012, câștigată de Atletico Madrid, scor 3-0 cu Athletic Bilbao
ADVERTISEMENT

Cu cine se bate Bucureştiul pentru organizarea finalei Europa League

Finala Europa League din 2024 va fi găzduită de Dublin, Irlanda, în timp ce în 2025, ultimul act al Europa League se va juca la Bilbao, în Spania. Tot în cursul zilei de marți, UEFA a anunțat țările care au depus candidaturile pentru organizarea celor patru finale din competițiile europene în 2026 și 2027: Liga Campionilor, Liga Campionilor la fete, Europa League şi Conference League.

Pe lângă România, pentru finalele Europa League 2026 sau 2027 au depus candidatura Germania (stadioane: Gelsenkirchen, Munchen sau Stuttgart), Scoţia (Hampden Park) şi Turcia (Besiktas, Fenerbahce şi Galatasaray). În ceea ce privește finalele Conference League din 2026 și 2027 nu mai puțin de șase țări au depus candidatura pentru organizare.

ADVERTISEMENT

Germania, Israel, Norvegia, Scoţia, Elveţia şi Turcia sunt statele care se bat pentru organizarea finalelor UEFA Conference League din 2026 și 2027. În ceea ce privește finala Ligii Campionilor la feminin, Germania, Norvegia şi Scoţia sunt țările care și-au depus candidatura.

Ungaria și Italia au depus candidatura pentru finala Ligii Campionilor în 2026 și 2027

Doar Ungaria și Italia au depus candidatura pentru organizarea finalelor Ligii Campionilor din 2026 și 2027. Țara vecină României a organizat în sezonul precedent finala Europa League, pe stadionul Puskas Arena. Sevilla a câștigat trofeul la loviturile de departajare împotriva celor de la AS Roma.

Termenul pentru depunerea candidaturilor a expirat la data de 17 iulie 2023. UEFA va anunța în luna mai 2024, după ședința Comitetului Executiv, numele celor opt țări gazdă ale finalelor cupelor europene în 2026 și 2027. În sezonul 2023/2o24, finala Champions League se va juca pe Wembley.

ADVERTISEMENT