Sport

România, grupă acceptabilă în Liga Națiunilor 2022-2023. Pericolul vine de la Dzeko, Pukki și Jovetic

Naționala României și-a aflat adversarele din grupa de Liga Națiunilor 2022-2023, iar sorții au plasat-o într-o grupă în care are speranțe că se poate bate la primul loc.
16.12.2021 | 20:47
Romania grupa acceptabila in Liga Natiunilor 20222023 Pericolul vine de la Dzeko Pukki si Jovetic
ADVERTISEMENT

”Tricolorii” au fost trimiși în Grupa 3 din Divizia B și urmează să întâlnească Bosnia-Herțegovina, Finlanda și Muntenegru.

În precedenta campanie a acestei competiții, reprezentativa noastră a încheiat pe poziția a treia într-o grupă câștigată de Austria și din care au mai făcut parte Norvegia și Irlanda de Nord.

ADVERTISEMENT

Trei dintre echipele care vor participa la ediția 2022-2023 a Ligii Națiunilor se vor califica la Euro 2024, criteriile urmând a fi stabilite în luna iunie a anului viitor, când vor avea loc primele meciuri.

Prezentarea adversarelor României din grupa de Liga Națiunilor 2022-2023

Naționala României, care a fost în urma a treia la tragerea la sorți, a fost repartizată într-o grupă în care poate își poate face vise că are șanse la locul 1 în actuala campanie din Liga Națiunilor 2022-2023.

ADVERTISEMENT

Din urna capilor de serie am sperat că vom primi Islanda, o națională în reconstrucție pe care abia o întâlnisem în preliminariile CM 2022, dar sorții ne-au scos în cale Bosnia-Herțegovina, o reprezentativă plină de jucători valoroși, dar care nu a avut rezultate pe măsură.

Bosniacii au terminat în grupa spre Mondial doar pe poziția a patra şi doar deasupra Kazahstanului, sub Franţa, Ucraina şi Finlanda, deşi o vreme cel puţin locul de baraj a părut la îndemână.

ADVERTISEMENT

Avantaj moral în fața bosniacilor

Principalul nume din naționala Bosniei-Herțegovina este atacantul Edin Dzeko, care la 35 de ani continuă să joace la un nivel extraordinar cu Inter Milano. Alți jucători importanți sunt Miralem Pjanic (împrumutat de Barcelona la Beșiktaș), care în toamnă a fost exclus înaintea ultimul joc din preliminarii după ce a fost prins fumând și consumând alcool, Rade Krunic (Milan) și Sead Kolasinac (Arsenal).

Selecționerul bosniacilor este bulgarul Ivaylo Petev (46 ani), numit în luna ianuarie a acestui an. El a fost şi selecţionerul ţării sale natale în perioada 2014-2016. În cariera lui la nivel de club se regăsesc Ludogoreţ, Levski, Dinamo Zagreb, Omonia Nicosia. Cu el pe bancă, Bosnia-Herţegovina a jucat cel mai adesea în ultima campanie într-un sistem 3-5-2.

ADVERTISEMENT

România și Bosnia-Herțegovina s-au întâlnit de patru ori, de fiecare dată în preliminariile pentru Euro. ”Tricolorii” au câștigat de trei ori, iar bosniacii o dată. Ultima partidă a avut loc la 3 iunie 2011, iar românii s-au impus cu 3-0 prin golurile marcate de Adrian Mutu și Ciprian Marica (2). De remarcat că Dzeko și Pjanic erau și atunci în primul ”11”.

Finlanda e în cel mai bun moment din istorie

Reprezentativa Finlandei este în cea mai bună perioadă din istorie, fiind prezentă în vară la turneul final al Euro 2020. Nordicii au ratat la limită continuarea drumului spre CM 2022, terminând la un punct de locul de baraj ocupat de Ucraina în grupa câştigată de Franţa.

De departe, starul echipei este atacantul Teemu Pukki care joacă în Premier League la Norwich City. În lot mai regăsim câțiva jucători care evoluează la formații bune din Europa: portarul Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), mijlocașul Glen Kamara (Rangers) și atacantul Joel Pohjanpalo (Rizespor). Selecționer este fostul internațional Markku Kanerva, care folosește în principal un sistem 5-3-2.

România are o istorie lungă de meciuri împotriva Finlandei și de remarcat este faptul că în 11 dueluri nu am pierdut niciodată. ”Tricolorii” au opt victorii și trei remize. Ultima întâlnire a fost un amical la Ploiești în 5 iunie 2018 și încheiat cu scorul de 2-0. Pentru formația condusă atunci de Cosmin Contra au înscris Cristian Manea și Ciprian Deac.

Întâlnire cu Risto Radunovic

Muntenegru pare a fi cenușăreasa grupei. În preliminariile pentru CM 2002 a încheiat peste Letonia şi Gibraltar, dar sub Olanda, Turcia şi Norvegia. Cele mai bune rezultate au fost două remize, un 2-2 acasă cu batavii şi un 2-2 la Istanbul. La polul opus ar fi 0-0 pe teren propriu cu Letonia.

Vedeta muntenegrenilor este atacantul Stevan Jovetic, care acum a ajuns în Bundesliga la Hertha Berlin. Alți jucători importanți sunt Stefan Savic (Atletico Madrid) și Adam Marusic (Lazio). În lot se află și fundașul stânga al celor de la FCSB, Risto Radunovic. Din decembrie 2020 selecționer este Miodrag Radulovic (54 de ani), care mizează pe un sistem clasic 4-4-2.

România și Muntenegru s-au întâlnit de cinci ori, de patru ori numai în ultimii 5 ani. ”Tricolorii” au două victorii, două meciuri s-au încheiat la egalitate, iar munenegrenii s-au impus o dată. Ultimul joc a avut loc la 20 noiembrie 2018, la Podgorica, în Liga Națiunilor, iar elevii lui Cosmin Contra se impuneau cu 1-0 după reușita lui George Țucudean.

Când se vor juca meciurile

Având în vedere organizarea CM 2022 la finalul anului viitor, ediţia Ligii Naţiunilor se va comprima astfel încât partidele vor avea loc în doar două luni, iunie şi septembrie 2022. Practic, 4 din cele 6 meciuri ale grupei vor avea loc în iunie.

  • Meci 1: 2-4 iunie 2022
  • Meci 2: 5-8 iunie 2022
  • Meci 3: 8-11 iunie 2022
  • Meci 4: 12-14 iunie 2022
  • Meci 5: 22-24 septembrie 2022
  • Meci 6: 25-27 septembrie 2022

Echipa națională a României urmează să-și stabilească noul selecționer, după ce Mirel Rădoi a decis să nu mai continue la cârma ”tricolorilor” în urma ratării calificării la Cupa Mondială de anul viitor.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a avut discuții cu mai mulți tehnicieni, dar a fost refuzat de Gică Hagi și Răzvan Lucescu. Principala țintă o reprezintă Dan Petrescu de la CFR Cluj, dar șeful de la Casa Fotbalului așteaptă un răspuns după încheierea meciurilor din acest an al Ligii 1.

În cazul unui nou refuz, se pare că varianta de rezervă a federalilor o reprezintă Adrian Mutu, care a lucrat pentru o scurtă perioadă la FC U Craiova după ce nu a mai continuat la echipa națională U21 a României.

ADVERTISEMENT