ADVERTISEMENT
Cele mai citite

Video. Regele Mihai a fost înmormântat la Curtea de Argeş! 21 de salve de tun au fost trase în memoria ultimului Rege al României!

Sâmbătă, România l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai! Zeci de capete încoronate din întreaga lume au fost prezente la funerarii.
Autor: Filon Stan | 16.12.2017 | 10:17
Video. Regele Mihai a fost înmormântat la Curtea de Argeş! 21 de salve de tun au fost trase în memoria ultimului Rege al României!

UPDATE: Regele Mihai a fost înmormântat la Curtea de Argeş, lângă Regina Ana, soţia sa. La funeralii a participat doar Casa Regală. Prinţul Nicolae se pare că nu a luat parte la înhumarea bunicului său. 21 de salve de tun au fost trase în memoria Regelui Mihai!

ADVERTISEMENT

UPDATE: Trenul Regal a ajuns în gara din Curtea de Argeş, unde prezenţa presei şi a publicului este permisă. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală. Mii de oameni îşi aşteaptă regele defunct cu flori şi lumânări aprinse.

UPDATE: Cortegiul funerar a ajuns la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş. Mii de oameni au scandat şi aplaudat pe întreg traseul, de la Patriarhia Română şi până la gară.

ADVERTISEMENT

UPDATE. Slujba oficiată de IPS Patriarhul Daniel s-a încheiat. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este scos din Patriarhie, iar cortegiul funerar se va deplasa către Gara Regală Băneasa.

UPDATE: A început slujba de înmormântare oficiată de IPS Patriarhul Daniel la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei.

ADVERTISEMENT

UPDATE: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde va fi oficiată slujba religioasă de către Patriarhul Daniel. Cortegiului funerar i s-au alăturat zeci de mii de oameni pe traseul de la Piaţa Palatului până în Dealul Mitropoliei.

 

România îşi conduce pe ultimul drum ultimul Rege! Regele Mihai I va fi înmormântat la Curtea de Argeş, unde îşi va dormi somnul de veci alături soţia sa, Regina Ana. La funeralii vor participa reprezentanţi a zeci de case regale din întreaga lume!

ADVERTISEMENT

Mai mulţi lideri politici importanţi de la noi vor au sosit deja la funeraliile Regelui Mihai. Printre ei, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, preşedintele camerei deputaţilor, Liviu Dragnea, şi preşedintele senatului Calin Popescu Tăriceanu. De asemenea vor lua parte la funeralii şi capetele îcoronate de pe întregul continent.

România îl conduce pe ultimul drum pe Regele Mihai! Vor fi trase clopote la bisericile din zonă

ADVERTISEMENT

Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, la Curtea de Argeş. Cei care vor să îi aducă monarhului un ultim omagiu, pe ultimul său drum, o pot face, însă trebuie să ţină cont de faptul că anumite momente din cadrul ceremoniei se vor desfăşura fără accesul publicului.

ADVERTISEMENT

La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Slujba va fi oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La 10.45, sicriul cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel sunt scoase din Palatul Regal spre Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Vor fi interpretate marşuri funebre şi vor fi trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

România îl conduce pe ultimul drum pe Regele Mihai! Sicriul va fi urcat pe un afet de tun!

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă va marca începerea ceremoniei religioase şi militare. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

România îl conduce pe ultimul drum pe Regele Mihai! Sicriul va fi transportat cu Trenul Regal

La ora 14.05, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa. Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). 

La ora 17.30, cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş. Gara fost construită în mai puţin de un an, la cererea Regelui Carol I, după planurile arhitectului francez care a restaurat şi Mănăstirea Curtea de Argeş şi a fost dată în folosinţă în anul 1899. Considerată o bijuterie arhitecturală, în prezent gara este în paragină, iar astăzi va fi acoperită cu un mesh care reproduce faţada clădirii.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Aici, zeci de mii de oameni au trecut prin faţa catafalcului pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui.


CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!