News

România, împărțită între furtuni și caniculă. ANM a emis cod galben de vreme rea. Update

România nu a scăpat de caniculă. Meteorologii anunță că vestul și sudul țării vor resimți din plin căldura, în timp ce alte zone vor fi lovite de furtuni puternice.
16.08.2022 | 09:23
Romania impartita intre furtuni si canicula ANM a emis cod galben de vreme rea Update
Canicula se întoarce în România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
16-08-2022
09:04

Cod galben de vreme rea în majoritatea țării

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ”instabilitate atmosferică temporar accentuată”, valabil în intervalul 16 august, ora 12:00 – 16 august, ora 22:00.

”În zonele montane, în Transilvania, Maramureș și Moldova, local în Muntenia și Crișana vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp”, transmite ANM.

Potrivit ANM, vremea se va încălzi de miercuri și va deveni caniculară în vestul și sudul țării.

Cod galben
Cod galben

 

Țara noastră va fi împărțită în două, între două fenomene meterologice total diferite. Dacă în zonele montane și submontane vor exista ploi și vijelii, în sud și vest oamenii vor fi nevoiți să se protejeze de caniculă.

Canicula revine în forță în România

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vremea va rămâne general instabilă marți, 16 august. ”Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi vor fi perioade în care local se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în zonele montane şi submontane, precum şi în nordul, centrul şi estul ţării, meteoromania.ro.

ADVERTISEMENT

Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20-30 l/mp şi izolat 40 l/mp şi vor fi condiţii de grindină”, transmite ANM.

În restul țării cerul va fi variabil, cu o creștere semnificativă a temperaturii în regiunile sudice și vestice. Temperaturile maxime vor atinge 34 de grade Celsius, iar minimele vor fi în jur de 12 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În București, ANM anunță vreme călduroasă, cu maxime de 33 de grade Celsius și disconfort termic accentuat. Cu toate acestea, în Capitală pot să apară furtuni și descărcări electrice, conform meteorologilor. Temperaturile minime înregistrate vor varia între 17 și 19 grade Celsius.

Miercuri, 17 august, temperaturile vor crește semnificativ, cu toate că în nord-est vor predomina furtunile. Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a României, în timp ce în sud și vest oamenii vor resimți canicula.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime vor atinge 36 de grade Celsius, iar minimele vor fi între 12 și 23 de grade Celsius. La munte va ploua și vor exista furtuni și descărcări electrice, potrivit ANM. Excepțional vor fi înregistrate inclusiv condiții de grindină.

În București, temperatura maximă va atinge 34 de grade Celsius, în timp ce temperatura minimă va varia între 17-20 de grade Celsius. Joi, 18 august, la mijloc de săptămână, temperaturile pot atinge 38 de grade Celsius la umbră.

ADVERTISEMENT

Vremea va deveni, astfel, caniculară în majoritatea regiunilor din România, în special în sud și vest. Furtunile vor fi prezente în jumătatea de nord-est a țării, în special în zona montană. Mai mult, în București aerul va deveni irespirabil, astfel că oamenii sunt încurajați să urmeze sfaturile autorităților în vreme de caniculă extremă.

ADVERTISEMENT