News

INCREDIBIL! Un român a ascuns în conturi peste 800 de milioane de dolari! Ce bancă a permis asta!

România se regăseşte într-un scandal financiar internaţional de proporţii izbucnit în Elveţia, unde banca briganică HSBC este acuzată de fraudă fiscal şi spălare de bani. HSBC este...
09.02.2015 | 11:31
INCREDIBIL Un roman a ascuns in conturi peste 800 de milioane de dolari Ce banca a permis asta

România se regăseşte într-un scandal financiar internaţional de proporţii izbucnit în Elveţia, unde banca briganică HSBC este acuzată de fraudă fiscal şi spălare de bani. HSBC este suspectată că a permis clienţilor să evite autorităţile fiscale şi să fenteze statele în care erau plătitori de taxe cu sute de milioane de euro.

Potrivit România TV, pe listele de clienţi ale HSBC din Elveţia se regăsesc 219 clienţi din România, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 800 de milioane de dolari.

HSBC este acuzată că a lucrat cu infractori internaţionali, între care şi traficanţi de arme, cu oameni de afaceri corupţi şi cu polticieni. Sumele totale din întregul sistem depăşesc 100 de miliarde de dolari.

O echipă de jurnalişti din 45 de ţări a desfăşurat o anchetă care scoate la lumină conturile criminalilor, traficanţilor, evazioniştilor, politicienilor şi celebrităţilor.

Printre personalităţi Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, prinţul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, văr şi asociat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotba din Anglai, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, faimos pentru rolul avut în masacrul din Piaţa Tiananmen, Joseph Fok, judecător la Înalta Curte de Justiţie dink Hong Kong, dar şi prinţul şi prinţesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicienidin MArea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.

Documentele secrete scot la iveală faptul că HSBC profita din legăturile comerciale cu traficanţi de arme, cu regimurile dictatoriale din lumea a treia, cu traficanţi de diamante şi alţi infractor internaţionali.

Citeste mai mult pe RTV.NET

O investigaţie jurnalistică bazată pe date furnizate de un fost angajat al băncii arată că România este pe locul 39 în topul clienţilor evazionişti. Într-un singur cont al unui client român erau ascunse 829 de milioane de dolari.

Identitatea clientului din România nu a fost făcută încă publică. Investigaţia arată că peste 100.000 de clienţi din aproape 200 de ţări şi peste 20.000 de firme au primit ajutor de la HSBC să-şi ascundă banii în conturi offshore.

Ar fi vorba de mulţi infractori, politicieni dar şi celebrităţi din showbiz şi sport. Printre ei – regele Iordaniei, actorii Christian Slater, Joan Collins, fotbalişti ca Diego Forlan, pilotul de formula 1 Fernando Alonso, campionul de moto GP Valentino Rossi, designerul Valentino şi modelul Elle McPherson.

Schema de evaziune este complicată. Clienţii primeau conturi offshore – ceea ce nu este ilegal, dar banii erau ascunşi – adică nu se plăteau taxe pentru ei. Ceea ce este ilegal.

HSBC nu doar că ştia ci îşi învăţa clienţii cum să nu plătească taxe. Îşi trimitea angajaţii să vorbească personal cu clienţii cu bani ca să nu existe niciun fel de înscrisuri.

HSBC spune că nu mai practică astfel de măsuri şi că a închis peste 70% din aceste conturi şi că acum pune respectul legii în faţa obţinerii profitului.

Sursă: www.digi24.ro