Fotbal intern

Cum arăta ţara în 1948, la primul derby: asalt comunist!

România anului 1948, în care s-a disputat primul derby între Dinamo A şi CSCA Bucureşti, aşa cum se chemau pe atunci cele două echipe, trăia vremuri tulburi, care aveau să lase urme adînci...
11.08.2013 | 11:48
Cum arata tara in 1948 la primul derby asalt comunist

România anului 1948, în care s-a disputat primul derby între Dinamo A şi CSCA Bucureşti, aşa cum se chemau pe atunci cele două echipe, trăia vremuri tulburi, care aveau să lase urme adînci în istoria ţării.

– 24 februarie: a fost dizolvată Adunarea Deputaţilor, pentru ca trei zile mai tîrziu să se constituie Frontul Democraţiei Populare, o alianţă electorală controlată de comuniştii din Partidul Muncitoresc Român.

– 28 martie: au avut loc alegerile pentru Marea Adunare Naţională, forul legislativ unicameral al Republicii Populare România, Frontul Democraţiei Populare cîştigînd zdrobitor alegerile, cu aproape 7 milioane de voturi, reprezentînd peste 93% din populaţia cu drept de vot! Prima măsură a comuniştilor a fost redactarea unei noi legi fundamentale, Constituţia Republicii Populare Române, ce a fost întocmită pe modelul Constituţiei sovietice din 1936. Statul roman a fost definit ca unul “unitar şi suveran al poporului”, care “a luat fiinţă printr-o luptă condusă de oameni, clasa muncitoare de la capul lor, împotriva fascismului, reacţie şi imperialismului”. Constituţia a proclamat principiul suveranităţii poporului, care “exercită puterea prin organe reprezentative, alese prin vot universal, egal, direct şi secret”. Egalitatea în faţa legii a fost garantată pentru toţi cetăţenii, cărora li s-a asigurat dreptul de a vota şi de a fi ales, şi la un loc de muncă şi la odihnă. Mai mult, minorităţilor li s-a permis să folosească limba lor în educaţie, iar libertatea de conştiinţă şi de religie au fost recunoscute de stat, atît timp cît acestea nu încalcă “securităţii publice şi bunelor moravuri”. Libertatea presei, de exprimare şi de întrunire şi de asociere au fost, de asemenea, incluse. În realitate însă, toate drepturile proclamate de Constituţie au fost sistematic şi grav încălcate în anii regimului comunist, cînd a început represiunea, fără precedent, în istoria românească.

– 11 iunie: guvernul condus de Petru Groza a adoptat legea pentru naţionalizare. Această măsură a vizat distrugerea proprietăţii private, peste 400.000 de immobile fiind afectate de această măsură! Mai mult, ţăranii aveau voie să îşi păstreze loturi de pământ, dar nu mai mari de 0,15 hectare! Practic, din 1948, autorităţile comuniste au început să impună modelul stalinist de organizare şi conducere a societăţii şi, în acest fel, a avut loc instaurarea regimului comunist în România şi acapararea întregii puteri în stat.

– 6 iunie: România suferea în 1948 şi pe plan fotbalistic, avînd parte de cea mai grea înfrîngere din istorie, 0-9 contra Ungariei, în Campionatul Balcanic si Europei Centrale, meci în care Ferenc Puşkaş a făcut un meci de referinţă, Şi revanşa în faţa maghiarilor, disputată cîteva luni mai tîrziu, în noiembrie, a reprezintat un alt fiasco pentru tricolori, 1-5!

– 19 sezoane de hochei: dacă societatea şi fotbalul din Carpaţi sufereau îngrozitor, multe din cluburile care au scris istorie luînd fiinţă în acea perioadă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre hocheiul românesc din acea vreme! Campionatul naţional programa, în 1948, al 19-lea sezon competiţional şi îşi desemna campioana, Avîntul Miercurea Ciuc, actuala HSC Csíkszereda, sau, pe româneşte, Sport Club Miercurea Ciuc! Ciucanii cîştigau atunci pentru prima oară titlul national de hochei, în lupta dusă în trei, cu RATA Tg. Mureş şi Petrolul Bucureşti!

– 7 participanţi la Olimpiada de iarnă: România trimitea, la începutul anului, în Elveţia, la St. Moritz, 7 competitori, în premieră, la proba de ski alpin, dar fără rezultate notabile.