News

România, în alertă! ANPC intevine în cazul unui produs periculos pentru copii

31.07.2019 | 18:13
Romania in alerta ANPC intevine in cazul unui produs periculos pentru copii

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor anunță existența unui nou produs periculos pentru copii, care poate fi oricând comercializat de pe piața românească. Mai exact, inspectorii s-au autosesizat și au demarat controalele ce vizează o jucărie cu laser care prezintă un grad ridicat de risc pentru cei mici.

Ce spun inspectorii ANPC despre jucăria periculoasă

Pentru început, verificările vizează doar zona București-Ilfov, însă reprezentanții ANPC anunță că acestea se vor extinde cât de curând la nivelul întregii țări. Nu este exclus ca produsele respective să fie retrase definitiv de pe piață, în cazul în care specialiștii constată că acestea îi pun în pericol pe copii.

În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la existența pe piața din România a unor jucării cu laser, cu potențial pericol pentru copii la utilizare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a autosesizat și a început controalele în locuri de comercializare din regiunea București-Ilfov pentru început, urmând să se extindă la nivelul întregii țări, locuri în care s-ar putea afla la comercializare loturi din această categorie de jucării, se arată într-un comunicat al instituţiei”, se arată în comunicatul ANPC, dat publicității recent.

Jucăriile periculoase sunt comercializate în întreaga țară. Sursa foto: digi24.ro
Jucăriile periculoase sunt comercializate în întreaga țară. Sursa foto: digi24.ro

Jucăria va fi supusă analizelor de laborator

Totodată, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor anunță că jucăria va fi supusă unor teste de laborator, pentru a se stabili exact dacă și în ce măsură prezintă un risc pentru cei mici, cărora le este destinată.

ANPC a discutat deja colaborarea, în vederea verificării potențialului periculos al fasciculului luminos dezvoltat de jucăriile în cauză și a testării acestora, într-o manieră științifică, cu laboratoare omologate/acreditate de profil, imediat după prelevarea jucăriilor.

ANPC va aduce la cunoștința publicului rezultatele controalelor și cercetărilor în cel mai scurt timp și, în funcție de rezultat, dacă este cazul, va alerta și piața europeană prin Sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare RAPEX referitor la acestă clasă de risc”, mai transmite ANPC în respectivul comunicat.

 

Tags: