News

România, în fața unei decizii istorice. Se înființează Muzeul Ororilor Comunismului

17.12.2020 | 08:13
Romania in fata unei decizii istorice Se infiinteaza Muzeul Ororilor Comunismului
ADVERTISEMENT

Guvernul României se reunește joi dimineața pentru a supune discuției un proiect de hotărâre ce vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului în țara noastră.

De asemenea, pe ordinea de zi se află actul normativ pentru reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) din Bucureşti. Totodată, în ședința programată la ora 10:00 va fi luată o decizie cu puternică valoare simbolică.

ADVERTISEMENT

Alt proiect de hotărâre modifică şi completează hotărârea Guvernului 1017/2018 pentru aprobarea normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

Ședință la Palatul Victoria. Ce acte normative sunt pe ordinea de zi

Prin prezenta hotărâre se reorganizează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti prin fuziunea prin absorbţie a Institutului Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii – I.N.S.C.C. Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Rolul modificării legislative este acela de a clarifica cadrul legal prin stabilirea de competenţe clare cu privire la activităţile conexe activităţii de cercetare-dezvoltare.

În domeniul activităţilor conexe de cercetare – dezvoltare în urma aprobării prezentului proiect institutul poate deschide, dezvolta şi implementa cele mai noi tehnologii şi descoperiri în domeniul informaticii şi securităţii cibernetice.

ADVERTISEMENT

Îmbinarea celor două arii de competenţă ale institutului, respectiv aria principală de cercetare-dezvoltare şi cea de activităţi conexe este necesară pentru a putea realiza proiecte de cercetare-dezvoltare la un standard de calitate competitiv internaţional”, se arată în nota de fudamentare a proiectului de hotărâre.

De asemenea, Guvernul va supune aprobării un proiect de hotărâre care priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Acesta „are ca obiect de reglementare asigurarea cadrului legal pentru organizarea şi funcţionarea Muzeul Ororilor Comunismului în România, instituţie publică de cultură de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, înfiinţată prin Legea nr. 157/2019 privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România”.

ADVERTISEMENT

Un alt proiect de hotărâre modifică şi completează hotărârea Guvernului 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, precum şi pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 24 alin.(9) şi (10) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Pentru efectuarea călătoriei, persoanele cu handicap şi asistenţii personali ai acestora, după caz, vor completa rubricile “de la staţia” şi “până la staţia” pe biletul propriu-zis şi pe cuponul statistic/anexă, după consultarea prealabilă a operatorului de transport interurban.

La efectuarea unei călătorii, persoana cu handicap, însoţitorul acesteia sau, după caz, asistentul personal va prezenta biletul de călătorie gratuită integral operatorului de transport interurban. Este interzis a se detaşa una dintre părţile componente de către utilizator.

Persoanele cu handicap, însoţitorii acestora, precum şi asistenţii personali sunt obligaţi să folosească cuponul statistic între aceleaşi localităţi/staţii de cale ferată înscrise în rubricile “de la staţia” – “la staţia” pe biletul propriu- zis”, se arată în actul normativ.

ADVERTISEMENT