Sport

România, aproape de barajul la Mondiale! Toate calculele calificării după victoria 1-0 cu Armenia

România este în luptă pentru locul de baraj pentru Campionatul Mondial. "Tricolorii" au o şansă uriaşă de a încheia pe doi grupa din preliminarii, acolo unde se află în luptă cu Armenia şi Macedonia de Nord.
12.10.2021 | 00:03
Romania aproape de barajul la Mondiale Toate calculele calificarii dupa victoria 10 cu Armenia
ADVERTISEMENT
11-10-2021
21:03

Cum se califică România la baraj după victoria 1-0 cu Armenia

Etapa a 8-a din Grupa J a preliminariilor CM Qatar 2022 a adus o certitudine: Germania a câștigat matematic locul 1, astfel că naționalele României, Macedoniei de Nord și Armeniei se vor lupta în continuare doar pentru poziția secundă, care duce la baraj.

Vestea bună pentru reprezentativa noastră este aceea că, datorită rezultatelor înregistrate în această rundă, depindem doar de noi pentru a termina pe 2. Suntem deja pe această poziție, avem un punct peste Armenia și Macedonia de Nord, iar cu două victorii din ultimele două partide, cu Islanda pe teren propriu și cu Liechtenstein în deplasare, nimeni nu ne mai poate ajunge.

Ultimele 2 etape rămase de disputat

11 noiembrie 2021

  • România – Islanda
  • Armenia – Macedonia de Nord
  • Germania – Liechstenstein

14 noiembrie 2021

  • Liechstenstein – România
  • Armenia – Germania
  • Macedonia de Nord – Islanda

Situația ar putea fi încheiată chiar etapa viitoare, când România va juca pe teren propriu Islanda, iar Armenia și Macedonia de Nord se vor întâlni în meci direct. O victorie a noastră contra nordicilor, coroborată cu un egal în partida de la Erevan, ne-ar asigura în proporție de 99,99% locul de baraj, fiind greu de crezut că vom pierde în ultima etapă în Liechstenstein.

Lucrurile s-ar complica în cazul nefericit că nu vom învinge Islanda la București. În această situație, vom sta la mâna rezultatelor și am avea nevoie de un egal între Armenia și Macedonia de Nord sau, în cel mai rău caz, de o victorie a Armeniei, care să fie urmată OBLIGATORIU de o victorie a Germaniei la Erevan.

Iată în continuare calculele complete și șansele României de a ajunge la baraj.

Varianta 1: România obține 6 puncte din dubla cu Islanda și Liechstenstein. Șanse: 100%

– terminăm grupa pe locul 2, indiferent de celelalte rezultate înregistrate.

Varianta 2: România obține 4 puncte din dubla cu Islanda și Liechstenstein. Șanse: 60%

– terminăm grupa pe locul 2 doar dacă Armenia și Macedonia de Nord obțin fiecare câte maximum 4 puncte din ultimele două runde. Asta înseamnă cel mult o victorie și un egal pentru fiecare.

Varianta 3: România obține 3 puncte din dubla cu Islanda și Liechstenstein. Șanse: 40%

– lucrurile se complică foarte mult, iar șansele „tricolorilor” de a termina pe locul 2 scad sub 50%. În această variantă, ar trebui ca Armenia și Macedonia de Nord să obțină fiecare cel mult 3 puncte.

– ar mai fi și varianta ca Armenia și Macedonia de Nord să obțină maximum 4 puncte, situație în care am ajunge la egalitate și ar interveni golaverajul, primul criteriu de departajare. Față de armeni stăm destul de bine, +3 vs -3, însă lucrurile se complică atunci când vine vorba de macedoneni, care au +5 în acest moment. Am putea trce peste ei doar cu o victorie la scor, la cel puțin 5-6 goluri diferență, și o înfrângere la limită, dar este greu de crezut că se va putea întâmpla așa ceva.

Varianta 4: România obține 2 puncte din dubla cu Islanda și Liechstenstein. Șanse: 5%

– ar trebui ca Armenia și Macedonia de Nord să obțină maximum 2 puncte fiecare, ceea ce înseamnă, în primul rând, ca meciul direct să se încheie OBLIGATORIU la egalitate. Apoi, fiecare trebuie să facă cel mult un egal în ultima etapă, Armenia cu Germania și Macedonia de Nord cu Islanda.

– dacă meciul direct dintre Armenia și Macedonia de Nord se termină cu victoria uneia dintre cele două echipe, atunci învingătoarea din acest joc trebuie să piardă obligatoriu partida din ultima rundă. În acest caz, s-ar ajunge la egalitate de puncte și ar interveni din nou golaverajul.

Varianta 5: România obține 1 punct din dubla cu Islanda și Liechstenstein. Șanse: 1%

– prima condiție ca să mai ajungem la baraj este ca meciul Armenia – Macedonia de Nord să se încheie OBLIGATORIU egal. Orice alt rezultat, ne scoate din cărți. Odată îndeplinită această cerință, Armenia nu are voie să obțină mai mult de un punct în ultima etapă, caz în care mergem mai departe la golaveraj.

Dacă însă Macedonia de Nord obține cel puțin un punct în ultima etapă pe teren propriu cu Islanda, suntem eliminați, deoarece avem un golaveraj inferior, ce nu poate fi recuperat.

Varianta 6: România obține 0 puncte din dubla cu Islanda și Liechstenstein. Șanse: 0%

– nu mai putem termina pe locul 2 sub nicio formă. Echipa care va câștiga meciul direct dintre Armenia și Macedonia de Nord va trece peste noi. În caz de egalitate, Macedonia de Nord ne egalează la puncte, dar este peste noi la golaveraj, primul criteriu de departajare în acest caz.

 

 

08-10-2021
21:08

Cum ajunge România la baraj după înfrângerea din Germania!

Chiar dacă România a pierdut în Germania, scor 1-2, “tricolorii” rămân în cursa pentru locul de baraj şi rezultatul din Islanda ne ajută. Armenia s-a împiedicat şi a pierdut două puncte mari la Reykjavik. Macedonia de Nord şi-a respectat statutul de favorită şi a câştigat fără emoţii în Liechtenstein. 

Nu s-au modificat foarte mult socotelile după această etapă. România a căzut pe locul 4 în grupă, cu 10 puncte, 2 sub Macedonia de Nord şi Armenia. Însă, ambele mai au de jucat împotriva Germaniei.

Pentru “tricolori” calculele sunt simple. România trebuie să învingă în ultimele trei meciuri şi în proporţie mare este calificată la baraj. În aceste condiţii, confruntarea de luni cu Armenia este crucială. 

Cu o victorie, România urcă peste echipa lui Caparros, iar dacă se vor respecta calculele hârtiei şi Macedonia de Nord pierde împotriva Germaniei, “tricolorii” trec pe locul doi înainte de ultimele două meciuri din preliminarii: Islanda (acasă) şi Liechtenstein (deplasare). 

Clasament: 

Cum ajunge România la baraj după înfrângerea din Germania!
Cum ajunge România la baraj după înfrângerea din Germania!

 

Meciurile rămase de jucat în grupa J

  • 11 octombrie: România – Armenia, Macedonia de Nord – Germania,  Islanda – Liechtenstein
  • 11 noiembrie: România – Islanda, Germania – Liechtenstein, Armenia – Macedonia de Nord
  • 14 noiembrie: Liechtenstein – România, Armenia – Germania,  Macedonia de Nord – Islanda

 

 

Examen important pentru selecţionerul Mirel Rădoi. România are două meciuri cruciale în lupta pentru calificare la Campionatul Mondial din 2022: în deplasare cu Germania şi acasă împotriva Armeniei.

România, în luptă pentru locul de baraj la Mondiale! Ne batem cu Aremnia și Macedonia de Nord

“Tricolorii” luptă împotriva primelor două clasate ale grupei. Confruntarea din Germania este misiune imposibilă, însă cu o victorie pe teren propriu împotriva Armeniei, România devine favorită să ocupe locul de baraj la finalul preliminariilor.

ADVERTISEMENT

În luptă pentru baraj sunt trei echipe: Armenia, România şi Macedonia de Nord. Toate cele trei urmează să joace împotriva Germaniei, cel mai puternic adversar al grupei, formaţia lui Hansi Flick având şi patru puncte avans în fruntea ierarhiei.

Clasament grupa J: 

Clasament grupa J
Clasament grupa J

Scenariu SF pentru locul 1! Germania trebuie să piardă meciul direct cu România şi să mai cedeze încă o partidă

Realist, România nu se poate gândi la primul loc în această grupă. “Tricolorii” ar trebui să bată tot, inclusiv Germania în deplasare, iar nemţii să mai piardă încă un meci până la finalul preliminariilor. Dar este un scenariu SF.

ADVERTISEMENT

Mult mai la îndemână se află locul secund, pe care se află Armenia. Echipa antrenată de Joaquín Caparrós a avut un start fulminant de preliminarii, cu trei victorii la rând, însă apoi au urmat trei meciuri în care au încasat două puncte: cu Macedonia de Nord şi Liechtenstein. Armenia are 11 puncte, unul peste România.

Macedonia de Nord rămâne şi ea în calcule, având un punct mai puţin decât România. Însă, macedonenii nu mai au de jucat împotriva “tricolorilor” şi trebuie neapărat să câştige împotriva Armeniei pentru a rămâne în cărţi.

ADVERTISEMENT

Cum ajunge România pe locul doi! Șanse mari de baraj

Chiar dacă va pierde împotriva Germaniei, România rămâne cu şanse bune pentru locul doi. “Tricolorii” trebuie să câştige meciurile cu Armenia, Islanda şi Liechtenstein, ultimele din preliminarii, iar cu nouă puncte în aceste confruntări, au şanse uriaşe la calificare.

Să nu uităm că Armenia şi Macedonia de Nord urmează să joace şi ele cu Germania. În condițiile în care România pierde cu Germania, dar obține nouă puncte în ultimele trei meciuri din preliminarii, nord-macedonenii trec de noi doar dacă obțin și ei punctaj maxim în ultimele 4 meciuri, ceea ce înseamnă că trebuie să îi învingă pe nemți. Scenariu improbabil.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă Armenia învinge în Islanda în următoarea etapă și România pierde cu Germania, tricolorii lui Rădoi trec peste echipa lui Caparos dacă câștigă meciul direct și armeenii se împiedică de Germania.

Orice rezultat negativ în ultimele trei meciuri complică calculele grupei!

Pentru România, orice alt rezultat decât victoria în fața Armeniei, Islandei și a naționalei din Lichtenstein complică teribil calculele. Victoria în fața armenilor este imperativă, altfel adversarii de luni se pot desprinde în frunte.

Mai mult, riscăm să fim depășiți și de Macedonia de Nord, care are doar un punct sub naționala lui Rădoi. Dacă România pierde cu Germania și nu scoate decât un egal în fața Armeniei, naționala lui Caparos se poate desprinde la 5 puncte de “tricolori”, cu două etape înainte de finalul preliminariilor. Asta în cel mai negru scenariu, în care Armenia câștigă meciul cu Islanda.

Cu un punct încasat din următoarele două meciuri, naționala lui Rădoi riscă să fie depășită și de macedoneni. Care întâlnesc Lichtenstein în meciul următor, iar cu trei puncte urcă peste România în ierarhie.

O înfrângere în fața Germaniei este programată și naționala noastră ar rămâne cu șanse bune în lupta pentru locul doi, chiar dacă pierde la Hamburg. Însă totul trebuie să meargă perfect pentru “tricolori” în ultimele trei meciuri din preliminarii, unde victoriile cu Armenia, Islanda și Lichtenstein sunt obligatorii dacă vrem să mergem la baraj.

Programul României în grupa de calificare pentru Mondiale: 

  • 08.10.2021. Germania – România (ora 21:45)
  • 11.10.2021. România – Armenia (ora 21:45)
  • 11.11.2021 România – Islanda (ora 21:45)
  • 14.11.2021 Lichtenstein – România (ora 21:45)

De ce este important să nu luăm multe cu Germania!

Chiar dacă vom pierde împotriva Germaniei, este important să nu o facem la scor. Asta pentru că golaverajul este principalul criteriu de departajare la egalitate de puncte între două echipe. Dintre echipele care se bat la locul 2, Macedonia de Nord are cel mai bun golaveraj, +5.

România are +3, în timp ce Armenia are -2. Cele trei formații sunt despărțite de două puncte și când se va trage linie există șanse ca departajarea să se facă după acest criteriu. Fiecare gol contează.

  • 2013 este anul în care naționala României a jucat ultima dată un meci de baraj pentru calificarea la CM
  • 23 de ani au trecut de la ultima calificare a naționalei noastre la o ediție a Campionatului Mondial

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,94 este cota pentru „ambele marchează” la meciul România – Armenia. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT