News

România, încă un pas spre intrarea în Schengen. Danemarca se alătură țărilor care ne susțin în acest demers

România a mai făcut un pas spre intrarea în Spațul Schengen, după ce a securizat susținerea Danemarcei în acest sens. Olanda rămâne singura problemă pentru țara noastră, în acest moment.
06.09.2022 | 08:26
Romania inca un pas spre intrarea in Schengen Danemarca se alatura tarilor care ne sustin in acest demers
România, tot mai aproape de Spațiul Schengen. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu ambasadorul Regatului Danemarcei în România și a obținut promisiunea că nordicii sunt alături de țara noastră în demersul de a intra în Spațiul Schengen.

România, încă un pas spre Schengen

”Ambasadorul agreat al Regatului Danemarcei în România a exprimat sprijinul deplin al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a transmis MAE.

ADVERTISEMENT

Germania, un stat care se opunea acestui fapt, și-a schimbat percepția și a anunțat prin vocea cancelarului Olaf Scholz că va fi de partea României.

”Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase. Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”, anunța Germania.

ADVERTISEMENT

Singura țară importantă din Europa care nu pare dispusă să își dea acest acord e Olanda. Între timp, președintele francez Emmanuel Macron anunța că ”Franța e alături de România”, țară care îndeplinește de 10 ani criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen.

Corupția din România, justiția de slabă calitate și granița cu Ucraina, nesecurizată, sunt toate aspecte care vorbesc împotriva integrării țării noastre în Schengen.

ADVERTISEMENT

Conform Digi 24, în Spațiul Schengen fac parte 26 de țări, dintre care patru nu sunt în UE. E vorba de Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. Între timp, premierul Nicolae Ciucă e optimist că țara noastră va obține acest drept încă din acest an.

”Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Suntem pregătiţi să lucrăm pentru a extinde Spaţiul Schengen. Acum facem legătura dintre pachetul de măsuri pentru Schengen şi pentru azil şi migraţie în scopul de a consolida Spaţiul Schengen”, declara Ciucă.

ADVERTISEMENT

Premierul României se așteaptă ca UE să aprecieze efortul depus de țara noastră în contextul războiului din Ucraina.

”Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiţi să devenim membru Schengen. Chiar ne aşteptăm ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT