News

România începe administrarea dozei 3 de vaccin contra COVID. „Suntem pregătiți să redeschidem centrele de vaccinare închise”. Vaccinurile ARNm pot fi combinate. Update

Marți debutează vaccinarea cu cea de a treia doză de ser împotriva COVID-19 pentru românii care au peste 6 luni de la finalizarea schemei inițiale de vaccinare.
27.09.2021 | 22:50
Romania incepe administrarea dozei 3 de vaccin contra COVID Suntem pregatiti sa redeschidem centrele de vaccinare inchise Vaccinurile ARNm pot fi combinate Update
Rezultate Loteria de Vaccinare. Numerele extrase azi, duminică, 3 octombrie 2021. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
28-09-2021
08:59

Vaccinurile ARN mesager pot fi combinate

Dacă în primă instanță autoritățile au informat că doar cei care au fost imunizați cu serul produs de AstraZeneca au posibilitatea de a opta între cele două vaccinuri pe baza tehnologiei ARN mesager, în cursul serii de luni au revenit și au precizat că oricine poate opta pentru unul dintre cele două seruri, indiferent cu ce vaccin are schema completă realizată.

Informația a fost transmisă prima dată de secretarul de stat Andrei Baciu și, ulterior confirmată pe Facebook de echipa de comunicare a campaniei de vaccinare.

27-09-2021
19:50

A început programarea în platformă pentru doza a III a

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunat, luni seara, într-un comunicat de presă, că românii se pot programa în platformă pentru cea de-a treia doză de vaccin.

Condiţiile sunt: să aibă două doze de vaccin administrate şi să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.

FANATIK a discutat cu reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) pentru a afla cum se pot vaccina cu doza booster românii eligibili.

România începe administrarea dozei 3 de vaccin contra COVID

Potrivit informațiilor furnizate de autorități, Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3/doza booster) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/a municipiului București.

Numai că, până la această oră cel puțin, programarea prin intermediul platformei  nu este posibilă. FANATIK a încercat să afle de când va fi posibilă utilizarea acesteia. În primă instanță am apelat numărul de Call Center dedicat 021.414.44.25 și după 18 minute în așteptare am discutat cu un operator care ne-a precizat că abia mâine „se deschide platforma și se vor putea face programări”.

ADVERTISEMENT

Pentru a obține mai multe detalii, am stat de vorbă cu colonelul Alina Moisoi, șef serviciu informații publice la IGSU, unul dintre unul dintre responsabilii de comunicare din cadrul CNCAV, care a precizat pentru FANATIK că există posibilitatea să se poată face programări în platformă chiar de astăzi (luni n.r.).

„Programarea se va face începând de astăzi, doar că, colegii noștri de la STS optimizează platforma, astfel încât în cursul zilei să poată permite programarea la vaccinare. Modalitățile de programare la vaccinare nu țin exclusiv de platforma de programare. Accesul la vaccinare se face prin intermediul medicilor de familie sau prin prezentare directă în centre.

ADVERTISEMENT

Adică nu este condiționat mersul la vaccinare de platformă. Sigur că noi trebuie să menținem modalitățile de programare, inclusiv prin platformă. Tocmai de aceea se lucrează la asta.

De mâine (marți n.r.) se va putea face vaccinarea persoanelor pentru că de mâine vă puteți prezenta în centre. Nu știu dacă e chiar atât de aglomerat, deși noi ne-am dori să crească numărul celor care aleg să se vaccineze. Puteți merge la orice centru. Mai sunt și centre drive-thru cu personal acolo”, a precizat col. Alina Moisoi.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, au existat și discuții referitoare la o eventuală campanie de trimitere de SMS-uri către persoanele eligibile pentru cea de a treia doză prin intermediul cărora acestea să fie invitate la vaccinare.

”Din câte știu eu s-a luat în calcul, adică nu se exclude nicio posibilitate, nicio variantă pentru informarea oamenilor, dar nu știu să se fi concluzionat într-un fel sau altul, dar desigur e posibil să se întâmple și lucrul acesta. Dacă va fi nevoie, cu siguranță”, a declarat responsabilul de comunicare CNCAV.

„Apelul nostru către responsabilizare funcționează”

Alina Moisoi ne-a confirmat și faptul că în ultima vreme se constată o creștere a numărului de persoane vaccinate.

„Există o creștere a numărului de persoane care vin să se vaccineze. Certificatul verde poate fi un factor pentru că te ajută să te miști oarecum liber.

Am sesizat cu plăcere și cu surprindere în același timp că oamenii sunt responsabili și mesajul nostru a fost cumva intens promovat cu repercusiunile pe care le poți avea dacă te infectezi. Statisticile acestea cu persoanele internate în spital, câte dintre ele erau vaccinate și câte nevaccinate.

Adică să arătăm eficiența vaccinului și repercusiunile pe care  le-ai putea avea în urma contractării virusului. Ați văzut că am avut pe RO Vaccinare, de pildă, fotografia aceea cu plămânii afectați. Noi vedem că apelul nostru către responsabilizare funcționează”, a subliniat Alina Moisoi pentru FANATIK.

Aceasta ne-a confirmat și că autoritățile sunt pregătite să redeschidă centrele de vaccinare a căror activitate a fost sistată temporar dacă interesul va ajunge la cote similare cu cele de la începutul campaniei de imunizare.

„Sigur că da. Având în vedere că a fost o perioadă în care adresabilitatea oamenilor către vaccinare a fost una scăzută, parte dintre centre, pentru o bună funcționalitate, și-au redus temporar activitatea, iar parte dintre ele programul de lucru.

Acum am cerut, odată cu deschiderea vaccinării pentru doza a treia și creșterea adresabilității oamenilor pentru vaccinare, să redeschidă toate aceste centre astfel încât să acoperim toată cererea. Sens în care centrele care s-au sistat temporar se vor redeschide, iar cele care au avut program redus vor reveni la program normal de lucru de 12 ore”, a mai spus Alina Moisoi.

Demararea administrării dozei 3, anunțată de Florin Cîțu

Premierul a anunțat miercuri că va începe administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID-19, din data de 28 septembrie. Florin Cîțu a precizat că toți oamenii care s-au vaccinat până acum vor putea opta pentru administrarea dozei booster. Condiția este să aibă șase luni de la doza de rapel.

S-a „luat decizia ca, începând din data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va numai cu vaccinurile pe bază de ARNm, indiferent de schema inițială”, a anunțat atunci premierul.

Ulterior, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, printr-un comunicat, detalii despre administrarea dozei booster.

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice, se mai precizează în comunicatul autorităților.

ADVERTISEMENT