News

România, vizată de o nouă procedură de infringement din partea CE. Obligația țării noastre în următoarele 2 luni

Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva României și a altor 14 state membre ale UE. Toate țările vizate au la dispoziție 2 luni pentru a lua măsurile necesare și pentru a răspunde cerințelor.
09.02.2022 | 18:09
Romania vizata de o noua procedura de infringement din partea CE Obligatia tarii noastre in urmatoarele 2 luni
România, vizată de o nouă procedură de infringement din partea CE. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis miercuri, Comisia Europeană a anunțat măsuri juridice împotriva României și altor 14 state membre pentru a intensifica prevenirea și gestionarea speciilor alogene invazive.

Instituția de la Bruxelles a trimis către autoritățile din țara noastră două avize motivate legate de tratarea apelor reziduale urbane și protejarea biodiversității.

ADVERTISEMENT

Tehnic vorbind, avizul motivat este a doua etapă în procedura de infringement. Ulterior, dacă statele membre nu adoptă măsuri cazul poate fi adus în fața Curții de Justiție a UE (CJUE).

România, vizată de o nouă procedură de infringement din partea CE. Țara noastră nu a rezolvat problema speciilor alogene

CE solicită României să respecte cerințele Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE), scrie Profit.ro.

ADVERTISEMENT

Directiva impune statelor membre să se asigure că aglomerările urbane colectează și tratează în mod corespunzător apele reziduale, eliminând sau reducând astfel toate efectele lor nedorite.

În prezent, în România există peste 180 de mari aglomerări care nu respectă încă obligațiile legate de colectarea apelor uzate și de tratarea acestora.

ADVERTISEMENT

Țara noastră a primit mai multe scrisori de punere în întârziere în legătură cu această problemă. CE anunță că răspunsurile trimise de România în iunie 2018 și octombrie 2020 nu răspund în mod satisfăcător la preocupările Comisiei.

Acum, țara noastră are la dispoziție 2 luni pentru a răspunde Comisiei și a evita să ajungă în fața Curții de Justție.

ADVERTISEMENT

”Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia nu au reușit să stabilească, să pună în aplicare și să comunice Comisiei, până în iulie 2019, planurile lor de acțiune în temeiul Regulamentului 1143/2014  pentru a aborda cele mai invazive specii alogene invazive de interes pentru Uniune.

Aceste specii cauzează daune atât de importante pentru mediu și pentru sănătate, încât justifică adoptarea de măsuri aplicabile în întreaga Uniune.

Procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate împotriva Bulgariei, Greciei și României se referă, de asemenea, la neinstituirea unui sistem de supraveghere a speciilor alogene invazive de interes pentru Uniune; termenul pentru această etapă a expirat în ianuarie 2018.

În plus, Comisia solicită Greciei și României să instituie structuri pe deplin funcționale care să efectueze controalele oficiale necesare pentru a preveni introducerea intenționată în Uniune a speciilor alogene invazive”, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Speciile alogene invazive, una dintre cele 5 cauze majore ale pierderii biodiversității în Europa

Conform datelor prezentate de CE, speciile alogene invazive reprezintă una dintre cele 5 cauze majore ale pierderii biodiversității în Europa și în întreaga lume.

”Este vorba de plante și animale care sunt introduse accidental sau deliberat ca urmare a intervenției umane într-un mediu natural în care nu se găsesc în mod normal. Acestea reprezintă o amenințare majoră pentru plantele și animalele indigene din Europa, provocând daune estimate la 12 miliarde euro pe an economiei europene.

În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive, statele membre trebuie să identifice și să gestioneze căile prin care sunt introduse și răspândite speciile alogene invazive.

O mare parte a speciilor alogene invazive sunt introduse neintenționat în spațiul comunitar. Prin urmare, este esențial să se acorde prioritate și să se gestioneze mai eficient căile de introducere neintenționată, pe baza estimărilor privind volumul speciilor și impactul potențial al acestor specii, subliniază Comisia Europeană”, se mai arată în comunicat.

Doar 12 state UE au elaborat, adoptat și comunicat CE planurile lor de acțiune pentru abordarea celor mai importante căi de intrare a speciilor alogene invazive.

ADVERTISEMENT
Tags: