News

România intră în procedură de infringement din cauza poluării din cinci orașe

14.05.2020 | 18:25
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a început procedura de infringement împotriva României prin adresarea  unor scrisori de punere în întârziere legate de neadoptarea unor măsuri legate de închiderea depozitelor ilegale de deșeuri, numărul lor fiind de 48.

Calitatea aerului necorespunzătoare în cinci orașe

Comisia Europeană cere României să respecte Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi să informeze publicul  în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului.

ADVERTISEMENT

România este acuzată că nu a respectat valorile-limită pentru dioxidul de azot (NO2) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara şi nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire.

De asemenea, CE cere clarificări legate de modul în care este monitorizată concentrația de dioxid de azot în București.

ADVERTISEMENT

Prezenţa unor concentraţii ridicate de NO2 implică riscuri pentru sănătatea umană. Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de patru luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat”, menţionează CE într-un comunicat, citat de News.ro.

De asemenea, Comisia îndeamnă insistent România să închidă un număr de 48 de depozite ilegale de deşeuri şi să se conformeze hotărârii Curţii de Justiţie a UE din 18 octombrie 2018.

ADVERTISEMENT

România avea obligaţia de a închide şi a reabilita depozitele de deşeuri neconforme (depozite de deşeuri municipale şi industriale) până la 16 iulie 2009,  precizează sursa citată.

Subiectul a fost tranșat printr-o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în februarie 2017.

ADVERTISEMENT

Hotărârea Curţii se referă la 68 de depozite de deşeuri, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în prezent. Până în ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, etanşarea şi regenerarea celorlalte 48 de depozite de deşeuri nu fuseseră încă planificate, aprobate sau demarate. În consecinţă, ca urmare a hotărârii Curţii, Comisia adresează o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziţie patru luni pentru a remedia situaţia”, amintește Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT