Alegeri 2024

România intră vineri oficial în campanie electorală. Ce nu mai pot face candidații la alegerile din 9 iunie

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri 10 mai și se încheie sâmbătă 8 iunie. BEC va urmări respectarea regulilor
09.05.2024 | 16:49
Romania intra vineri oficial in campanie electorala Ce nu mai pot face candidatii la alegerile din 9 iunie
Birourile electorale vor monitoriza desfășurarea campaniei electorale Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Începând de vineri se vor aplica o serie de reguli specifice în privința acțiunilor şi materialelor de propagandă electorală permise. Încălcarea acestora poate aduce sancțiuni contravenționale sau penale.

România intră vineri oficial în campanie electorală

Legislația în vigoare prevede că, în campania electorală, este interzisă folosirea „mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică”.

ADVERTISEMENT

„Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a acţiunilor de dezinformare şi a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfăşurare a procesului electoral”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

BEC atrage atenția asupra faptului că discursul electoral şi mesajele cu caracter politic transmise de către competitorii electorali trebuie dezvoltate „în aşa fel încât să ofere garanţii privind respectarea şi promovarea principiilor democraţiei şi să contibuie la dezvoltarea unui climat de integritate în desfăşurarea campaniilor electorale, atât din respect pentru ceilalţi competitori, cât şi pentru alegători”.

ADVERTISEMENT

Conform normelor legale în vigoare, birourile electorale de circumscripţie sunt responsabile de corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia în care funcţionează şi soluţionează plângerile ce le sunt adresate „cu privire la împiedicarea unui partid politic, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege, precum şi plângerile privind încălcarea altor dispoziţii legale incidente”.

Biroul Electoral Central reamintește că desfășurarea campaniei electorale în audiovizual se realizează în conformitate cu prevederile „Legii nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, ale Legii nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, ale Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 149 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024 şi ale Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 150 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024”.

ADVERTISEMENT

Încălcarea normelor legale atrage aplicarea sancţiunilor contravenţionale ori penale, după caz, avertizează BEC. Campania electorală se încheie sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 7.00.

Guvernul a adoptat la începutul lunii martie Ordonanța de urgenţă privind organizarea alegerilor europarlamentare şi alegerilor locale în data de 9 iunie 2024.

ADVERTISEMENT

Actul normativ care prevede comasarea celor două scrutinuri include posibilitatea ca primarii în funcţie să poată candida din partea altei formaţiuni, fără să îşi piardă mandatul.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Toți românii sunt obligați. 27 mai este ultima
Toți românii sunt obligați. 27 mai este ultima
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi