ROM NIA – IRLANDA DE NORD. ANONIMUL! Cine e Michael O’Neil, primul selecţioner CATOLIC din ultimii 50 de ani

ROM NIA - IRLANDA DE NORD. Michael O'Neill este principalul artizan al performanţelor Irlandei de Nord din această campanie de calificare. Selecţionerul nord-irlandezilor nu este un personaj...
12.11.2014 | 10:13
ROM NIA  IRLANDA DE NORD ANONIMUL Cine e Michael ONeil primul selectioner CATOLIC din ultimii 50 de ani

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. Michael O’Neill este principalul artizan al performanţelor Irlandei de Nord din această campanie de calificare. Selecţionerul nord-irlandezilor nu este un personaj cunoscut, dovadă că foarte multă lume îl confundă cu selecţionerul Irlandei, Martin O’Neill. 

Chiar dacă nu este prea cunoscut,  Michael O’Neill are o poveste interesantă ca antrenor, dar şi performanţe care fac ca parcursul Irlandei de Nord din aceste preliminarii să nu fie chiar un miracol, cum îl vede toată lumea.

Primul antrenor catolic în 50 de ani

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. Populaţia din Irlanda de Nord se împarte în două religii majore, catolici şi protestanţi. De alte religii sînt aproximativ 7% din populaţie. Chiar dacă protestanţii sînt majoritari, numărul acestora e în continuă scădere, relevă datele publicate de BBC. Cauzele scăderii sînt faptul că populaţia îmbătrînită e majoritar protestantă, deci protestanţii au o rată de mortalitate mai mare decît catolicii.

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. În ceea ce priveşte fotbalul, în Irlanda de Nord s-a creat un obicei prin care selecţionerul să fie de religie protestantă. Asta pînă în 2011 cînd Michael O’Neill a preluat frîiele naţionalei, fiind primul selecţioner de religie catolică din ultimii 50 de ani.

michael-oneill-260112dk2093

Oficialii Federaţiei se temeau de această numire, scriau cei din presa de atunci, însă a primat faptul că se anunţa o schimbare de atitudine în echipa naţională, care obţinea rezultate slabe în preliminarii.

A scris istorie în Republica Irlandeză

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. O’Neill a început cariera managerială la o echipă din diviziile inferioare din Scoţia, Brechin City unde a stat pînă în 2008. Însă din 2009 a început să îşi arate stofa de antrenor la Shamrock Rovers, reuşind să cîştige în 2010 titlul în Irlanda, primul pentru Shamrock după 1994.

Însă cea mai mare performanţă a venit în 2011, cînd Michael O’Neill a devenit primul antrenor al unei echipe irlandeze pe care reuşeşte să o califice în grupele unei competiţii europene. Shamrock a eliminat atunci Partizan Belgrad şi a dus echipa irlandeză în grupele Europa League.

hoops

Început dificil ca selecţioner

Michael O’Neill a adunat 31 de selecţii ca jucător între 1988 şi 1996 pentru care a marcat 4 goluri. El a devenit selecţioner pe data de 28 decembrie 2011. Începutul a fost unul dificil, cu înfrîngeri clare în faţa Norvegiei, 0-3 şi a Olandei 0-6.

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. Încet, încet, echipa a început să se schimbe în bine şi să abandoneze stilul de joc cu mingi lungi. În preliminariile Campionatului Mondial din 2016 a obţinut cîteva rezultate foarte bune, cum ar fi un 1-1 în Portugalia, dar şi o victorie pe teren propriu, 1-0 cu Rusia. În noiembrie anul trecut, O’Neill şi-a prelungit contractul cu doi ani.

Michael-ONeill

În preliminariile Euro 2016, Irlanda de Nord a reuşit să aibă un start ca din puşcă în grupa F, reuşind să cîştige pe terenul Ungariei cu 2-1 şi pe terenul Greciei cu 2-0. Victoria de acasă cu Ins. Feroe a consfinţit parcursul perfect al echipei, care vine cu un moral beton la Bucureşti.

MichaelONeill_3216901

Confundat cu antrenorul Irlandei

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. Dacă multă lume cofundă Irlanda de Nord cu Irlanda, ei bine, la fotbal situaţia e şi mai complicată. Ambele echipe sînt antrenate de un O’Neill, Michael O’Neill e selecţionerul Irlandei de Nord, mult mai celebrul Martin O’Neill e selecţionerul Irlandei.

poll_0

ROM NIA – IRLANDA DE NORD. Cei doi sînt deseori confundaţi, mai ales că în afară de numele identic şi prenumele începe cu aceeaşi iniţială. Martin O’Neill e mult mai bine cotat, el fiind antrenor şi în Premier League, la echipe precum Aston Villa şi Sunderland.

Michael O’Neill, selecţionerul Irlandei de Nord are şi o carieră în televiziune, fiind expertul RTE Sport.

România – Irlanda de Nord va avea loc vineri de la ora 21:45 pe Arena Naţională, într-un meci care va stabili liderul grupei la finalul anului. 

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!