Carousel hot news

De la Puiu, pentru Mircea: “Te-am RĂZBUNAT, prietene”

ROM NIA-IRLANDA DE NORD 2-0, la revenirea lui Anghel Iordănescu pe banca tehnică a naţionalei! După 29 de ani de la meciul de coşmar, cu Mircea Lucescu antrenor, România îşi ia revanşa în...
Autori: Cristian Blanuta, Gabriel Esanu | 15.11.2014 | 00:01
De la Puiu, pentru Mircea:
Antrenorii Anghel Iordanescu si Mircea Lucescu se indreapta spre banca de rezerve inainte de meciul Serii Campionilor, luni, 26 mai 2008, pe stadionul Ghencea din Bucuresti. Meciul caritabil opune o selectionata all-time a Romaniei, incepand cu Mircea Lucescu, Lita Dumitru, Generatia de aur a anilor '90 si pana la actuala echipa nationala, unei selectionate internationale a prietenilor lui Figo. ANDREI PUNGOVSCHI / MEDIAFAX

ROM NIA-IRLANDA DE NORD 2-0, la revenirea lui Anghel Iordănescu pe banca tehnică a naţionalei! După 29 de ani de la meciul de coşmar, cu Mircea Lucescu antrenor, România îşi ia revanşa în faţa britanicilor, avîndu-l pe bancă pe bunul prieten al lui Lucescu, Anghel Iordănescu! Nu întîmplător, “tata” Puiu l-a invitat, cu o zi înainte de meci, pe Mircea Lucescu în cantonamentul echipei naţionale, Il Luce avînd şi un scurt “speach”. Nu ştim dacă vorbele spuse de acesta în faţa jucătorilor se vor adeveri, că o victorie duce la naşterea unei noi generaţii de aur, cum s-a întîmplat la Cardiff, însă cu siguranţă Puiu Iordănescu poate spune cu mîna pe inimă “Te-am răzbunat, prietene!”

FOTBAL:ROMANIA-IRLANDA DE NORD,PRELIMINARIILE C.E 2016 (14.11.2014)

FANATIK vă prezintă din toate unghiurile povestea meciului de tristă amintire România – Irlanda de Nord 0-1 din preliminariile pentru Mexic ’86, bazate pe mărturisiri inedite ale celor implicaţi în partida al cărei rezultat a ratat calificarea la Mondial.

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. 16 OCTOMBRIE 1985. Zi de toamnă minunată pentru anotimpul frunzelor ruginii. Mii de oameni se îndreaptă către stadion. E meci mare! Băieţii lui nea Mircea sînt la o victorie de turneul final al Mondialului din Mexic. Irlanda de Nord? O pradă prea uşoară pentru Hagi, cu banderola pe braţ la doar 20 de ani, pentru căliţii Bölöni, Gino, Fane Iovan… Lumea se înghesuie. A venit cu multe ore înainte. Oamenii au găsit pe gradene bileţele cu Imnul Naţional şi steguleţe tricolore. Vestiarul e gol. „Gladiatorii” vin ceva mai tîrziu. Urale îndelungi: au apărut. Calcă gazonul, e moale, iarba, însămînţată de curînd, nu prea ţine. Şi ce dacă, România are nevoie de victorie şi nimeni nu i-o poate lua. Lacrimile lui Ştefănescu au curs deja, după partida cu Anglia, cînd a luat galbenul care l-a „eliminat” cu nord-irlandezii. Celălalt mare absent, Rodion Cămătaru, îşi tîrîie prin spital piciorul rupt. Două piese grele, dar Lucescu este maestrul improvizaţiilor, nu-i bai. 50.000 de oameni au sărit cînd arbitrul a fluierat startul! Tot 50.000 au amuţit în minutul 29, cînd Quinn a marcat. Apoi, iadul la poarta lui Jennings. Magnific a fost „bătrînul” portar, care a făcut atunci şi pact cu norocul. Schimbările ofensive ale lui „Il Luce” nu au salvat România. Fluier final, linişte pe stadion, linişte în vestiar. La Izmir, s-a jucat cu credinţa în fair-play, am învins Turcia cu 3-1. Pe simbolul „Wembley”, Anglia – Irlanda de Nord 0-0. Ceaţă britanică peste fair-play şi caractere. Pe Mircea Lucescu îl bîntuie şi acum acel meci, acea ratare a Mondialului. După 29 de ani, ne putem lua o mică revanşă. Dar şi biletele pentru alt turneu final!

GHEORGHE HAGI

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. „Regele” a fost căpitanul lui Lucescu

Gheorghe Hagi, căpitanul echipei naţionale la meciul cu Irlanda de Nord din 1985, nu poate să uite nici un detaliu de la acea partidă de coşmar. „Mircea Lucescu mi-a spus înaintea meciului că voi fi căpitan. Am ratat multe ocazii atunci. Cînd nu era portarul, era altul pe linia porţii. Îmi aduc aminte şi golul pe care l-au marcat ei atunci. Tristeţea a fost mare, vă daţi seama. Nu am fost apăsat în timpul meciului de faptul că m-a pus căpitan. Chiar dacă atunci cînd am intrat pe teren primul a fost o emoţie… erau în spatele meu Bölöni, Iovan, Iorgulescu. Noi eram în formă şi nici nu ne gîndeam că nu-i vom bate atunci, dar asta a fost. Am mers mai departe cu toată dezamăgirea”, a spus Hagi la FANATIK SHOW, pe Look TV.

MIRCEA LUCESCU

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. A vrut să mute meciul pe alt stadion

Ratarea calificării la mondialul din ’86 a fost cea mai mare dezamăgire din cariera lui Mircea Lucescu. Selecţionerul de la acea vreme a acuzat vehement arbitrajul lui Sorensen. Deşi iniţial arătase punctul cu var, danezul s-a răzgîndit şi a dictat o lovitură indirectă din interiorul careului. De asemenea, Lucescu a povestit că a încercat să schimbe stadionul pe care urma să se dispute partida, deoarece gazonul era vizibil afectat din cauza defilărilor care avusese loc pe 23 august, pe atunci ziua naţională. Fusese însămînţat noul gazon, dar brazdele nu prinseseră încă. Lucescu s-a lovit de refuzul autorităţilor, care au motivat că Nicolae Ceauşescu fusese deja anunţat că partida urma să se desfăşoare pe stadionul “23 august”.

 MIRCEA RĂDULESCU

„Mai sînteţi în stare de ceva?”

Mircea Rădulescu, secundul lui Lucescu, retrăieşte momentele din vestiarul echipei, imediat după înfrîngerea care ne bara drumul spre Mexic: „Aşa erau de supăraţi că nici nu se puteau dezechipa pentru a merge la duşuri. Cred că a fost un miracol că au reuşit să cîştige aşa de clar la Izmir, cu Turcia”. Despre meciul care şi pe el l-a marcat o bună perioadă de timp, recunoaşte tranşant că „ne-a lipsit precizia, starea psihică în faţa unui stadion plin plus starea terenului au condus la ratarea multor ocazii, n-am fructificat”. Acelaşi tehnician mai dezvăluie că „presiunea legată de eventuala mare performanţă pe care o aveau în faţă s-a răsfrînt asupra jucătorilor, care şi-au dorit enorm să cîştige, dar de aici a venit precipitarea, care a condus apoi la imprecizie”. Mircea Rădulescu era pe atunci şi antrenor principal la Universitatea Craiova, echipă care urma să întîlnească Rapidul, la Bucureşti.

Astfel, jucătorii olteni din lotul României ar fi trebuit să rămînă în Capitală. Numai că Mircea Rădulescu i-a strîns pe toţi şi a întrebat cine mai e, psihic, în stare să joace. Cei mai mai mulţi au răspuns negativ, aşa că antrenorul le-a dat liber spre Craiova.

ŞTEFAN IOVAN

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. „Nici nu mai ştiu ce am făcut după meci…”

Ştefan Iovan avea doar cîteva selecţii la naţională, iar meciul cu Irlanda de Nord îl făcea să visese cu ochii deschişi către turneul final al unui Campionat Mondial. Mexicul îi făcea cu mîna, dar Quinn şi teribilul ghinion al „tricolorilor” l-au lovit crunt. „Am intrat pe teren încrezători, normal, ca la orice meci. Aveam echipă foarte bună! Dar multe se întîmplă în fotbal. Ni s-a întîmplat atunci, cînd am dominat categoric, am avut ocazii, le-am ratat şi am pierdut”, sînt cuvintele fundaşului de fier din acea perioadă. „Am greşit la Quinn, care a scăpat dintre noi şi a marcat golul care ne-a îngropat. Îmi mai amintesc că eu aveam 5-6 meciuri la naţională. Cum lipsea Costică Ştefănescu, eu am făcut cuplu cu Gino Iorgulescu, în centru. Asta a fost”, continuă Iovan. Fostul fotbalist îşi mai aminteşte că, după meci, „eram foarte supăraţi. Am făcut un joc bun, foarte bun, dar fotbalul e pe goluri, iar pe o neatenţie am pierdut. Nici nu mai ştiu ce am făcut după meci.”

GHEORGHIŢĂ GEOLGĂU

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. „Mi-a scos-o de pe linia porţii!”

Gheorghiţă Geolgău era un tînăr fotbalist care făcuse furori cu Universitatea Craiova în Cupa UEFA, aşa că nu putea lipsi din lista lui Mircea Lucescu. Era, dacă se poate spune, arma secretă a tehnicianului. „Am intrat după pauză, şi eu şi Piţurcă. Îmi amintesc că am avut vreo trei ocazii mari. Pe una mi-a scos-o un fundaş de pe linia porţii, nu mai ştiu cine, că au trecut 30 de ani de atunci. Despre golul lor? Au avut un aut, nu ştiu ce s-a întîmplat, erau doi contra cinci, dar asta a fost, au înscris”, rememorează Geolgău. Fostul atacant povesteşte cum a decurs ultima partidă, în Turcia: „Îmi aduc aminte mai multe din Turcia, de la ultimul meci al grupei. Asta pentru că întrebam cu toţii, în timpul meciului, cît e scorul în Anglia. Aveam 3-0 şi nu mai eram cu gîndul la jocul cu Turcia. Am cîştigat cu 3-1, dar ce mai conta. Totul era pierdut…”

SILVIU LUNG

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. „Au făcut blat acolo. A fost clar o înţelegere!”

„Frustrant!”. Este primul cuvînt rostit de Silviu Lung atunci cînd îşi aminteşte de meciul din octombrie 1985. „Am dominat clar, am avut foarte multe ocazii, dar am pierdut… La pauză, cînd eram deja conduşi, nea Mircea ne-a spus să avem răbdare, să venim cu centrări, dar n-a fost uşor. S-au apărat supraaglomerat, au tras de timp, normal.” Fostul portar rememorează secvenţele de după partidă, dintr-un vestiar prăbuşit: „Dezamăgirea era imensă. Eram foarte supăraţi, frustraţi pentru ceea ce se întîmplase. Eram conştienţi că nu mai depinde de noi să ne calificăm. În Turcia, meci pe care l-am cîştigat fără probleme, am stat mai mult cu mintea în partea cealaltă, la jocul din Anglia. A fost o înţelegere acolo, culmea, chiar în patria fair-play-ului! Dar vinovaţi am fost noi. În sport te bucuri la victorii, dar trebuie să ştii şi să pierzi. Nu am nici un gînd de răzbunare, la meciul de vineri”, a povestit Lung. Fostul portar de legendă al Craiovei Maxima îi atenţionează pe actualii „tricolori”: „Un meci foarte greu! Cînd s-a aflat grupa, nord-irlandezilor nu le dădeai nici o şansă, dar acum… Formează un grup foarte unit”.

DORIN MATEUŢ

„Eram convins că marcăm, chiar şi în minutul 90!”

La ora meciului cu Irlanda de Nord, Dorin Mateuţ avea 20 de ani şi juca pentru Corvinul Hunedoara. Era considerat unul dintre cei mai talentaţi jucători la acel moment, iar ulterior avea să se transfere la Dinamo. „Eram o echipă cu mulţi jucători tineri. Gîndiţi-vă ce ar fi însemnat pentru noi să jucăm un Campionat Mondial la acea vîrstă. Un turneu final în Mexic pe vremea lui Ceauşescu. Despre meciul ăla mi-e atît de greu să vorbesc. Ştiu că noi am făcut tot ce trebuia. Am pasat, am driblat, am centrat, am şutat… Orice făceam, mingea nu voia să intre în poartă! Au scos mingi pe care le văzusem deja în plasă. Îmi amintesc de Jennings şi de Nicholl, parcă erau peste tot. Eu mereu am crezut că vom da gol, chiar şi în minutul 90. Nu a fost să fie.”

CALCULE

ROM NIA-IRLANDA DE NORD. Cum am ratat o calificare ce părea sigură

În preliminariile pentru Mondialul din 1986, România a fost în grupă cu Anglia, Irlanda de Nord, Finlanda şi Turcia. Partida de la Bucureşti contra Irlandei de Nord era penultima pentru „tricolori”, care urmau să se deplaseze apoi în Turcia. Pînă la acel meci, România obţinuse două egaluri cu Anglia (0-0 acasă, 1-1 în deplasare), 4 puncte cu Finlanda (1-1 în deplasare şi 2-0 acasă) şi 3 puncte cu Turcia (3-0 la Craiova). Singura înfrîngere venise chiar contra Irlandei de Nord, 2-3 la Belfast. Totuşi, cu 9 puncte după 6 meciuri, „tricolorii” păreau foarte aproape de calificarea în Mexic. Un egal cu Irlanda de Nord şi o victorie cu Turcia, adversar foarte facil la acea vreme, ar fi fost suficiente, fără a depinde de alte rezultate. Înfrîngerea cu Irlanda de Nord ne-a obligat să aşteptăm o victorie a Angliei, acasă, cu Irlanda de Nord. S-a terminat 0-0, iar impresia generală a fost că partida de la Londra a fost una între prieteni.

România – Irlanda de Nord 0-1 (0-1)

A marcat: Quinn (29)

Stadion: „23 august”, ora 15:00

România: Silviu Lung – Nicolae Negrilă (Ion Geolgău 46), Ştefan Iovan, Gino Iorgulescu, Nicolae Ungureanu – Dorin Mateuţ, Mircea Rednic, Ladislau Bölöni, Michael Klein – Marcel Coraş (Victor Piţurcă 62), Gheorghe Hagi.

Selecţioner: Mircea Lucescu.

Irlanda de Nord: Patrick Jennings – James Nicholl, John O’Neill, Alan McDonald, Malachy Donaghy – Stephen Penney (Gerald Armstrong 73), Sammy McIlroy, David McCreery, Ian Stewart (Nigel Worthington 57) – James Quinn, Norman Whiteside.

Selecţioner: Billy Bingham.

0… goluri a marcat Irlanda de Nord în meciurile din deplasare pentru preliminariile CM 1986, cu excepţia partidei cu România, de la Bucureşti

50 de mii de oameni au fost în tribunele stadionului „23 August” la meciul cu Irlanda de Nord

„Nu se puteau dezechipa să intre la duşuri, aşa de supăraţi erau jucătorii după meci. Cred că a fost un miracol apoi că au reuşit să cîştige cu Turcia, la Izmir” (Mircea Rădulescu)

“Repriza a doua a meciului am urmărit-o din dreptul liniei de 16 a careului, pe atacul nostru. Începusem, oarecum, să simt că orice am face, mingea nu va intra în poartă” (Mircea Lucescu)

”În Turcia am jucat numai cu mintea la celălalt meci, Anglia – Irlanda de Nord. Acolo a fost însă o înţelegere. Culmea, chiar în patria fair-play-ului!” (Silviu Lung, portar)

“Nu am avut curaj să-l folosesc pe Belodedici. Am preferat jucători cu experienţă, Iovan şi Iorgulescu. De obicei nu îmi place să risc în zonaapărării, e prea importantă. Poate trebuia să-l bag pe Piţurcă mai devreme sau să joc cu el” (Mircea Lucescu)

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!